Α. Κληρίδης: Οι κανονισμοί Φυλακών δεν προνοούν αυλισμό κρατούμενου στο νοσοκομείο, η Επιτροπή έχασε το σκοπό της

Τη δική του θέση θέλησε να εκφράσει ο δικηγόρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, Αλέξανδρος Κληρίδης, στον απόηχο της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απόφαση σε σχέση με τον αυλισμό του Κώστα Παπακώστα, που εξέτιε την ποινή του για την φονική έκρηξη στο Μαρί στο νοσοκομείο αντί στη Φυλακή.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Άννα Αντωνίου, θέλησε να υποδείξει πως ουδέποτε και κανένας φυλακισμένος επιτρέπεται να βγει στην αυλή, σημειώνοντας πως τα ιατρικά ζητήματα τα χειρίζονται τα ιατροσυμβούλια. «Προσωπικά ως πρόεδρος του Συνδέσμου πήγα πολλές φορές στο Νοσοκομείο και επισκέφθηκαν κρατούμενους που ήταν στο νοσοκομείο, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Κανένας δεν μπορούσε να βγει έξω. Τον πρόσεχαν δύο άτομα. Θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά πρέπει και οι δικαστές να καταλάβουν ότι υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να κάνουν φυλακή. Όπως ο κ. Παπακώστας. Για ποιο λόγο δεν έδωσε αναστολή ο Γενικός Εισαγγελέας; Για ποιο λόγο ο Πρόεδρος δεν έδωσε χάρη; Τα ιατροσυμβούλια είναι υπεύθυνα για το ποιος θα πάει νοσοκομείο».

Παράλληλα, τη δική του θέση θέλησε να εκφράσει και ο Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος υπέδειξε «κάπου χάθηκε ο σκοπός της Επιτροπής στη Βουλή, ο οποίο είναι να εντοπίζει προβλήματα και να διορθώνει κενά της νομοθεσίας και των κανονισμών», προσθέτοντας πως η Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρώνεται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι που αναμένει να δει ο Σύνδεσμος, ειδικότερα όταν εκκρεμούν διάφορα ζητήματα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κληρίδης, σημείωσε πως «ο νόμος και οι κανονισμοί των Φυλακών δεν προνοούν για τέτοια μεταχείριση (σ.σ αυλισμό στο νοσοκομείο) και για αυτό τις πλείστες φορές, με παρόμοια παραδείγματα όπου η υγεία του ατόμου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να συνεχιστεί η φυλάκιση του, ο κρατούμενος μπαίνει σε βραχιολάκι και σε κατ΄ οίκον περιορισμό ή ακόμα του δίνεται αναστολή ποινής από Εισαγγελία, η οποία ποινή είναι είναι από συγκεκριμένους όρους».

Και στις δύο περιπτώσεις, συμπλήρωσε ο κ. Κληρίδης, «κατόπιν απόφασης ιατροσυμβουλίου, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίζει και δίνει οδηγίες στις Κεντρικές Φυλακές. Χωρίς την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα, οι Φυλακές δεν μπορούν να κάνουν πράγματα».

Δειτε Επισης

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Θέμα εθνικής ασφάλειας η προστασία από τις πυρκαγιές-Συνδρομή όλων ζήτησε ο Χαρτσιώτης
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Επανασυνελήφθησαν και για άλλες κλοπές δύο πρόσωπα που τελούσαν ήδη υπό κράτηση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία