Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν

Ανακουφισμένες από τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για στήριξή τους, είναι οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες αφού είδαν ανταπόκριση στα αιτήματά τους, αναμένουν πλέον τη συνέχιση της συζήτησης με την Κυβέρνηση, για την επαναφορά και άλλων σοβαρών ωφελημάτων που έχουν αποκοπεί, κατά την περίοδο της κρίσης.

Σημειώνεται ότι, οι πολύτεκνες οικογένειες κατέθεσαν δυο σημαντικά αιτήματα ενώπιον του Πρόεδρου, τα οποία τους ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια, με τον κ. Χριστοδουλίδη, να ανταποκρίνεται θετικά και να τους διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους και πρόκειται να στηρίξει τους πολύτεκνους με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε κατά τη γιορτή της πολύτεκνης μάνας, το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα μας είναι στο 1,3% και για να μπορέσει να υπάρξει αναπλήρωση του πληθυσμού σε 25 χρόνια θα πρέπει το ποσοστό γεννήσεων να ανέλθει τουλάχιστον στο 2,1%.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος, στάθηκε στις δώδεκα αποφάσεις που λήφθηκαν μέσα σε 15 μήνες για στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, αφού όπως ανέφερε, λήφθηκε σχεδόν μια απόφαση κάθε μήνα, διαμηνύοντας πως αν συνεχίσει η Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον μέχρι το 2028 θα υπάρχουν τουλάχιστον 50 αποφάσεις.

Εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολύτεκνων Οικογενειών, Ντίνος Ολύμπιος, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέλυσε τα δυο βασικά αιτήματα που κατατέθηκαν ενώπιον του Προέδρου, τα οποία, όπως υπογράμμισε, έχριζαν άμεσης επίλυσης. «Το πρώτο αίτημα αφορά τις υπερπολύτεκνες οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα παιδιά και άνω, που λόγω εισοδηματικών ή και περιουσιακών κριτηρίων, τιμωρούνται και δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα τέκνου ή φοιτητικής χορηγίας και πληρώνουν τον ίδιο φόρο με ένα εργένη ή με κάποιο που έχει ένα παιδί».

Ο αριθμός των οικογενειών αυτών, σύμφωνα με το μητρώο της Οργάνωσης, είναι γύρω στις 34 οικογένειες και το ετήσιο κόστος για την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου, ανέρχεται στις 270.000 ευρώ. «Θεωρούμε ότι ούτε ο αριθμός των οικογενειών, ούτε και το ετήσιο κόστος είναι αποτρεπτικά για τη δημιουργία ενός ειδικού σχεδίου από την Κυβέρνηση για επίλυση αυτού του αιτήματος μας, μέχρι να λυθεί το θέμα με τη φορολογική μεταρρύθμιση για τις πολύτεκνες οικογένειες», ανέφερε ο κ. Ολύμπιος.

Το δεύτερο αίτημα της Οργάνωσης προς τον Πρόεδρο, αφορούσε την πολυτεκνική ιδιότητα, όταν οι οικογένειες παραμένουν με δυο ή ένα παιδιά, με αποτέλεσμα να χάνουν το πρόσθετο της φοιτητικής χορηγίας. «Δεν είναι το ίδιο να σπουδάζεις τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα παιδιά, με το να σπουδάζεις ένα ή δυο. Μόνο τα δίδακτρα, τα ενοίκια και γενικά το κόστος ζωής, έχει ανέβει στα ύψη. Αυτό το έξτρα της φοιτητικής χορηγίας, το οποίο μας δόθηκε σαν αντάλλαγμα για την αφαίρεση των εκπτώσεων στη φορολογική μεταρρύθμιση του 2002-03 που ήταν 500 λίρες και στην πορεία έγινε 855 ευρώ, είναι ένα επίδομα τριάντα χρόνων και χρήζει και αυτό να αυξηθεί».

Όσο αφορά το πρώτο αίτημα για τις υπέρπολύτεκνες οικογένειες ο Πρόεδρος, ανέφερε ενώπιον της Οργάνωσης, ότι το ζήτημα πρέπει να το θεωρούν ήδη επιλυμένο και θα γίνει. Για το δεύτερο αίτημα, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, «η Κυβέρνηση πρόκειται να το μελετήσει, θα έρθουν σε διαβούλευση με τις πολύτεκνες οικογένειες, και ο Πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι θα το επιλύσουν και αυτό το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρος, εξήγγειλε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας θα αυξήσει το επίδομα τοκετού. Κάτι που θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, αφού στο πρώτο παιδί θα είναι ένα Α ποσό, στο δεύτερο θα αυξάνεται, όπως και για κάθε επιπλέον παιδί».

Ιδιαίτερα σημαντική επίσης για τους πολύτεκνους, είναι η πρόταση για διμερή συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας, ώστε κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου να έχουν πανομοιότυπα δικαιώματα. Όπως εξήγησε ο κ. Ολύμπιος, «είναι κάτι ανέφερα στον Πρόεδρο και το έχει λάβει στα υπόψη, αφού επί ευκαιρίας του γεγονότος ότι μεταβαίνει τακτικά στην Ελλάδα και έχει συχνές συναντήσεις με τον Μητσοτάκη, επιθυμούμε όπως η πολυτεκνική ταυτότητα της Κύπρου να αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, τα ωφελήματα των πολύτεκνων οικογενειών της Ελλάδας, να τα δικαιούνται και οι Κύπριοι με την πολυτεκνική τους ταυτότητα, αλλά και το ανάποδο. Μας ανέφερε ότι θα είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα μετέφερε το αίτημά μας ο Πρόεδρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης