Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα

Γεμάτο με εξελίξεις, αναφορικά με την μετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή, αναμένονται να είναι οι επόμενοι έξι μήνες, με το Υφυπουργείο Καινοτομίας να φουλάρει μηχανές, ώστε να είναι θέση να δώσει στο κοινό το εργαλείο που θα βάλει ένα τέρμα στην γραφειοκρατία και δεν είναι άλλο από τον ψηφιακό πολίτη. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα, μία πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και ακόμη να ολοκληρωθεί.

Ο υφυπουργός Καινοτομίας, Νικόδημος Δαμιανού, κατά τον απολογισμό του έτους, καθώς και στην παρουσίαση των στρατηγικών στόχων για το 2024, είχε κάνει αναφορά στον «ψηφιακό πολίτη», το οποίο είναι ένα εργαλείο που θα δώσει στην Κύπρο την ώθηση, για να περάσει στην ψηφιακή εποχή, σε μία προσπάθεια να αποσυμφωρήσει τα Υπουργεία, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, καθώς πλέον, οι πλείστες υπηρεσίες προτάσσουν την τεχνολογία.

Σημειώνεται πως, ο «ψηφιακός πολίτης», που θέλει να δημιουργήσει το Υφυπουργείο Καινοτομίας είναι η μετεξέλιξη του ηλεκτρονικού πορτοφολιού, που όταν είχε κάνει την εμφάνισή του, στόχος ήταν να περιέχει όλα τα έγγραφα που περιέχει αυτή τη στιγμή ένα κανονικό πορτοφόλι, όπως ταυτότητα, άδεια οδήγησης, τραπεζικές κάρτες κλπ.

«Πλέον δεν το ονομάζουμε ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το ονομάζουμε ψηφιακό πολίτη. Ο στόχος μας είναι γύρω στον Οκτώβρη-Νοέμβρη να έχουμε την πρώτη έκδοση. Είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. Είχαμε πει ότι μέχρι καλοκαίρι θα έχουμε την έκδοση της ηλεκτρονικής πύλης, gov.cy, όπου ο πολίτης θα βρίσκει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μαζεμένες εκεί και μαζί τους και τις ιστοσελίδες των Υπουργείων και Υφυπουργείων. Είναι μία σελίδα με καινούργιες τεχνολογίες και σταδιακά θα έχουμε κάποιες καινούργιες υπηρεσίες γύρω στο Σεπτέμβρη, αλλά οι περισσότερες θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου», εξήγησε στον REPORTER ο υφυπουργός Καινοτομίας, Νικόδημος Δαμιανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ψηφιακός Πολίτης» εντός του 2024-ΜΟΤ, άδεια οδήγησης και ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

Την ίδια ώρα, το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να καταρτιστεί και να τεθεί σε λειτουργία και ο ψηφιακός βοηθός, μία υπηρεσία στην κυβερνητική πύλη, η οποία θα δίνει απαντήσεις σε καίριες και σοβαρές ερωτήσεις που έχουν οι πολίτες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, στόχος είναι αυτή η υπηρεσία να εφαρμοστεί εντός του τέταρτου τριμήνου του χρόνου.

«Ο ψηφιακός βοηθός θα απαντά σε συγκεκριμένο πεδίο ερωτήσεων και μετά θα το εμπλουτίσουμε σταδιακά. Είναι ένας τρόπος για να εντάξουμε και την τεχνητή νοημοσύνη στα Υπουργεία μας και να δώσουμε και πιο εύκολες λύσεις σε όσους δεν θέλουν να περιμένουν τις απαντήσεις μέσω τηλεφώνων και να πάρει απαντήσεις μόνος του, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης. Εμείς ξεκινούμε από αυτή την πρώτη φάση και σίγα-σιγά θα εξελιχθούμε. Δεν αποφασίσαμε ακόμη τι θα περιέχουν οι ερωτήσεις πρώτα, όμως προσανατολιζόμαστε σε ερωτήσεις για το Υπουργείο Εργασίας, που είναι και εκείνο που δέχεται τα περισσότερα τηλεφωνήματα. Θα είναι για εκείνους τους τομείς που επηρεάζουν τον κόσμο και θα συνεισφέρουν για τον κόσμο. Θα είναι θέματα που αφορούν τους πολίτες».

Η εν λόγω υπηρεσία είχε εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, τα παραδείγματα των οποίων ακολουθεί η Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κατά τη λειτουργία της υπηρεσίας. Προς αυτό τον σκοπό, το Υφυπουργείο Καινοτομίας αποφάσισε όπως η επέκταση των απαντήσεων γίνεται σταδιακά, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το ψηφιακό πορτοφόλι, έρχεται και η ηλεκτρονική υπογραφή-Όλες οι λεπτομέρειες

Ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή

Στο μεταξύ, ένα βασανισμένο θέμα, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Δαμιανού, είναι εκείνο της ηλεκτρονικής ταυτότητας και υπογραφής, το οποίο βάσει των ανακοινώσεων που έγιναν από τον τέως υφυπουργό, αναμενόταν να είναι έτοιμη εντός του 2023. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί, με το νυν υφυπουργό να τονίζει πως είναι ένα ακόμη συστατικό, που συνθέτει την προσπάθεια για τον ψηφιακό πολίτη.

«Είμαστε στη διαδικασία για να δούμε με ποιο τρόπο θα δοθούν στους πολίτες και ποια θα είναι εκείνα τα οφέλη για τον πολίτη. Θεωρώ ότι εντός της χρονιάς θα ξεκινήσουμε. Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες την ευκαιρία στους πολίτες να πάρουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τους μηχανισμούς που θα μας διευκολύνουν να το κάνουμε αυτό, επειδή έχει την ίδια ισχύ με την κανονική ταυτότητα».

Ο Νικόδημος Δαμιανού, αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, αναφορικά με την εκπαίδευση των πολιτών, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή, όσο και τις άλλες υπηρεσίες που ετοιμάζει το Υφυπουργείο, για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

«Θέλουμε να προετοιμάσουμε και το κοινό, με υπηρεσίες, για να είναι χρήσιμες για το κοινό, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Η ενημέρωση του κόσμου και η στήριξη του, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία που τους δίνουμε, είναι μέρος του έργου, γι’ αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο πιστεύουν κάποιοι. Διαχρονικά υπάρχει μία καθυστέρηση, όμως έγιναν κάποια βήματα. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει όλα αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι-Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης