Τα τρία σενάρια του πολέμου που θα καθορίσουν την παγκόσμια οικονομία

Τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πάρουν μια στροφή, ακόμη προς το χειρότερο, προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου με παγκόσμιες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Ακούγεται κυνικό, αλλά είναι αλήθεια: ένα μακελειό όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Μέση Ανατολή, στα μάτια των αγορών δεν διαφέρει από μια στατιστική για την απασχόληση στις ΗΠΑ ή ένα επίθετο που χρησιμοποιείται από έναν κεντρικό τραπεζίτη», γράφει η Wall Street Journal. Εφημερίδα αναφοράς για τη χρηματιστηριακή κοινότητα, αλλά και ένα από τα πιο προσεκτικά και έγκυρα κέντρα παρατήρησης της διεθνούς πολιτικής, η Wall Street Journal προσπαθεί να ερμηνεύσει τον  κυνισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σε αυτό το πνεύμα, οι αγορές αναρωτιούνται εάν το δράμα στη Γάζα θα προκαλέσει ή όχι μια νέα οικονομική κρίση, βυθίζοντας τον κόσμο στην ύφεση, όπως συνέβη πριν από 50 χρόνια με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ή λίγα χρόνια αργότερα με την αμερικανική κρίση των ομήρων, στο Ιράν.

Οι τιμές του πετρελαίου τραβούν και πάλι την ανηφόρα, λόγω του ευρύτερου γεωπολιτικού κινδύνου που προκλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η τιμή του Brent για παράδοση τον Δεκέμβριο, αυξήθηκε 3,67% γύρω στα 90 δολάρια. Το αντίστοιχο αμερικανικό, WTI, για παράδοση τον Νοέμβριο, αυξήθηκε 3,80% κοντά στα 87 δολάρια.« Το εύφλεκτο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις εφοδιασμού », λέει ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM Energy.

Στο επίκεντρο το Ιράν

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής για την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στη Χαμάς.

Αυτό που ανησυχεί τις αγορές αυτή τη φορά είναι αν το Ισραήλ θα επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς σταθμούς και αν η Τεχεράνη θα απαντήσει, μπλοκάροντας τα πετρελαιοφόρα που περνούν από το Στενό του Ορμούζ και πιέζοντας τον στρατό της Χεζμπολάχ να εισβάλει στη Γαλιλαία.

Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής η Τεχεράνη επιδεικνύει επιφυλακτικότητα: το Ιράν ήταν μέχρι στιγμής πολύ προσεκτικό, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει μετά από την αναμενόμενη  χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Δημοκρατία των Αγιατολάχ δεν αρνείται τα στοιχεία, δηλαδή την υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη προς τη Χαμάς. Η στήριξη αυτή είναι ενισχυμένη και από το υπόλοιπο δίκτυο χρηματοδότησης μέσω κρυπτονομισμάτων, άγνωστων διαστάσεων.

Προσεκτική η Αμερική

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, προχωρά με μεγάλη προσοχή. Η Ουάσιγκτον έχει παγώσει τα κεφάλαια για το Ιράν, αλλά δείχνει μεγάλη επιφυλακτικότητα στις κατηγορίες κατά της νομενκλατούρας των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις,κάθε άλλο παρά χρειάζεται μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για να ανανεώσει την θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Για το λόγο αυτό προσπαθεί  να πείσει το Ισραήλ να μην διευρύνει άσκοπα τη σύγκρουση. Οι κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου είναι επίσης πιθανό να είναι χαμηλού προφίλ με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας και, κατά συνέπεια, στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.Αυτό είναι σίγουρα το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Επικίνδυνες υποθέσεις για την ανάπτυξη

Όμως στα διάφορα think tank της παγκόσμιας οικονομίας αξιολογούνται άλλες, πολύ πιο επικίνδυνες υποθέσεις.

Συνοπτικά, υπάρχουν τρια σενάρια:

Πρώτον: Η σύγκρουση, αν και αιματηρή, να παραμείνει περιορισμένη στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι επιπτώσεις  θα είναι περιορισμένες. Είναι εύκολο να προβλεφθεί η επανέναρξη του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης, η οποία σήμερα προμηθεύει την αγορά με 700.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ο αντίκτυπος στις τιμές αναμένεται να είναι περίπου 3 δολάρια το βαρέλι, αλλά η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά χωρίς πολλά προβλήματα.

Δεύτερον: Τα πράγματα να γίνουν περίπλοκα εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στη Χεζμπολάχ με συνέπεια τη συμμετοχή του Λιβάνου και της Συρίας. Σε αυτή την περίπτωση, αν κρίνουμε από το προηγούμενο της σύγκρουσης του 2006, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 10%, φτάνοντας τα 100 δολάρια. Αλλά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές εάν η κρίση εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα από την Αίγυπτο μέχρι την Τυνησία, που ήταν το θέατρο της Αραβικής Άνοιξης. Σε αυτή την περίπτωση, οι παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες της σύγκρισης θα ήταν πολύ πιο σοβαρές: τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει κάτω από το 2%, ένα από τα χειρότερα στοιχεία του αιώνα.

Το τρίτο σενάριο, το πιο απίθανο, περιλαμβάνει άμεση σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, κάτι που ως πρώτη συνέπεια, θα προκαλούσε εκτίναξη του πετρελαίου πάνω από τα 150 δολάρια. Αλλά αυτό, προειδοποιούν οι ειδικοί του Bloomberg, θα ήταν μόνο η πρώτη και όχι πιο σοβαρή συνέπεια μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να δει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών  όπλων και σε κάθε περίπτωση να εμπλέξει όλους τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γεωπολιτική έχει πλέον πάρει τον έλεγχο των γεγονότων σε διεθνές επίπεδο. Η οικονομία έχει επίσης εισέλθει σε μια εποχή εντελώς διαφορετική από εκείνη των περασμένων δεκαετιών, αυτές του ανοιχτού εμπορίου, του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων, της παγκοσμιοποίησης της χρηματοδότησης και της πληροφόρησης, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν επίσης τον κατακερματισμό των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, χάρη στον οποίο οι εταιρείες προμηθεύονται προμήθειες όπου μπορούν να βρουν κατάλληλα υλικά, σε καλή τιμή. Από την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου υπάρχει ο κίνδυνος να προχωρήσουμε στην παγκοσμιοποίηση των πολέμων με καταστροφικές επιπτώσεις στο κόστος του χρήματος, καθιστώντας  το ολοένα και πιο ακριβό και σπάνιο για αναπτυξιακά σχέδια.

Πηγή: naftemporiki

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γυναίκα σε κρουαζιερόπλοιο φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Η Ρωσία κατάσχει περιουσιακά στοιχεία μεγάλων γερμανικών τραπεζών
Γιατί η χήρα του Ραϊσί θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο Ιράν
Από το 1986 στο σήμερα-Πολιτικοί ηγέτες που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα
Έκαναν μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος για σχεδόν 20 χρόνια στο ΗΒ-Έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3,000
Έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν στις έρευνες για τη συντριβή του ελικοπτέρου δηλώνει η Ρωσία
Σφοδρότατες αντιδράσεις στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Δικαστήριο επέτρεψε στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ