Ψάχνουν τον διάδοχο του Αντωνίου-Το παρασκήνιο και οι έλεγχοι για ασυμβίβαστο

Με γοργούς ρυθμούς θα τρέξει τις διαδικασίες η Κυβέρνηση για να εντοπιστεί το πρόσωπο που θα αναλάβει το πηδάλιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μετά την παραίτηση του Θωμά Αντωνίου, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Ασυμβίβαστου, σύμφωνα με το οποίο προέκυψε ασυμβίβαστο για τον Θωμά Αντωνίου, λόγω της συζύγους του που είναι συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σεβαστό μεν, αντιδράσεις δε για το ασυμβίβαστο στο Θωμά Αντωνίου

Αποτελεί παραδεκτό γεγονός, τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από το Προεδρικό, πως οι εξελίξεις αλλά και το γεγονός πως οι συνεδρίες του ΔΣ του ΟΑΥ βρίσκονται στον πάγο από τα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας βουνό από εκκρεμότητες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, κάτι που σημαίνει πως η απόφαση για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Θωμά Αντωνίου, πρέπει να ληφθεί το συντομότερο.

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουν όλες τις επιλογές που θα βρεθούν στο τραπέζι, ενώ η τελική τους απόφαση, όπως είθισται, θα οδηγηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη παρασκηνιακά έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, ανάμεσα στα οποία και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί στο παρελθόν για τη θέση του Υπουργείου Υγείας, αφού χρήζει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι κοινής αποδοχής πρόσωπο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η φημολογία δεν έχει επιβεβαιωθεί από αρμόδιες πηγές, ενώ φαίνεται να τίθεται θέμα ασυμβίβαστου λόγω της ιδιότητας της συζύγου του. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ θα ελεγχθεί για πιθανόν ασυμβίβαστο πριν αναλάβει τη θέση.

Την ώρα που η φήμες δίνουν και παίρνουν, σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα διερεύνηση από την Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτει ασυμβίβαστο και για τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ. Την Πέμπτη, κλήθηκαν για κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής, σε ξεχωριστές συναντήσεις, όλα τα μέλη, πλην των εκπροσώπων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, οι οποίοι θα παρευρεθούν ενώπιον της Επιτροπής στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάστε στον REPORTER το πόρισμα για το ασυμβίβαστο του Αντωνίου-Όσα καταγράφει

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις και στο πλαίσιο διερεύνησης περί ασυμβίβαστου, τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, κλήθηκαν να απαντήσουν στα πέντε ερωτήματα της καθορισμένης από τις πρόνοιες του νόμου περί ασυμβίβαστου, υπεύθυνης δήλωσης, την οποία είχαν λάβει νωρίτερα. Παράλληλα, κλήθηκαν να απαντήσουν για την πιθανότητα σύγκρουσης συμφέροντος όπως μπορεί να προκύψει από το  άρθρο 8(1) του Νόμου, το οποίο συνδέθηκε στην περίπτωση του Θωμά Αντωνίου. Δηλαδή, η Επιτροπή θέλησε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος των μελών, έχουν οποιαδήποτε επιχείρηση ή ασχολία που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του οργανισμού.

Ο λόγος που οι εκπρόσωποι των συντεχνιών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός πως πρόκειται για εκπροσώπους οργανωμένων συνόλων και τα φαρμακεία τα οποία διατηρούν, είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.  

Είναι εξαιτίας αυτών των κενών που φαίνεται να προκύπτουν, που η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της ανακοίνωσε πως το πόρισμα της Επιτροπής Ασυμβίβαστου θα μελετηθεί σε βάθος και πως εάν κριθεί σκόπιμο θα προωθήσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία

Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνει την θητεία του στο ΔΣ του ΟΑΥ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μίλτος Μιλτιάδους. Η ΟΣΑΚ, ακολουθώντας τη νομοθεσία, απέστειλε ήδη λίστα με τα ονόματα που προτείνει να την εκπροσωπούν στο ΔΣ, ανάμεσά τους ο κος Μιλτιάδους, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τι μέλλει γενέσθαι για το ΔΣ του ΟΑΥ, θα κριθεί αναλόγως των εξελίξεων που θα προκύψουν από τις αποφάσεις που θα παρθούν από την Κυβέρνηση, αλλά και τα αποτελέσματα από την νέα έρευνα που άρχισε η Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο για όλα τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του ΟΑΥ στο Θωμά Αντωνίου-«Δούλεψε με ζήλο, ήθος και ανιδιοτέλεια»

Δειτε Επισης

Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο