Εκατοντάδες χαλίτικα χωρίς ιδιοκτήτη-Περιμένει απαντήσεις από ΥΠΕΣ η Επ. Προσφύγων

Προβληματισμό και αρκετά ερωτήματα, εγείρει η καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ καιρό στη διαδικασία διάθεσης των επιστραφέντων οικοπέδων που βρίσκονται σε χαλίτικη γη σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Προσφυγών. Το θέμα που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής, επανέρχεται μετά από τρεις μήνες, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα της έκθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να προχωρήσουν τα διαβήματα για τη διάθεση των συγκεκριμένων οικοπέδων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στέγασης. 

Όπως υπολογίστηκε Παγκύπρια, έχουν καταγραφεί περίπου 170 αδιάθετα οικόπεδα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμη 500 οικόπεδα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν έχουν ανεγερθεί κατοικίες.  Η διαδικασία διάθεσης των επιστραφέντων οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, είναι κάτι που έχει παραμείνει στα... συρτάρια, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο, να έχει δώσει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στους αρμοδίους, ώστε να παραθέσουν ενώπιον της Επιτροπής τους ακριβείς αριθμούς και τους λόγους που παραμένουν αναξιοποίητα τα συγκεκριμένα οικόπεδα, την ώρα που οι ανάγκες στέγασης, ειδικά νεαρών ζευγαριών είναι αυξημένες.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o κ. Κέττηρος, ανέφερε ότι, «σήμερα υπάρχουν δυστυχώς, περίπου χίλια οικόπεδα αναξιοποίητα στους συνοικισμούς. Ζητούμε να γίνει η διαδικασία επιστροφής των οικοπέδων καθώς τερματίστηκε η συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι τα οικόπεδα εκεί και κάθονται, αντί να τα δώσουν στα νέα ζευγάρια για να κτίσουν», υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Το ζήτημα των αδιάθετων και αναξιοποίητων οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και προσφυγικούς οικισμούς, η Επιτροπή Προσφύγων το είχε συζητήσει τον Φεβρουάριο του 2022. Όπως εξήγησε ο κ. Κέττηρος, «δώσαμε αρκετό χρόνο στην Εκτελεστική Εξουσία ούτως ώστε να διερευνήσει σε κοινότητες και σε Δήμους τα οικόπεδα τα οποία δεν έχουν επιστραφεί και παραμένουν κενά και να ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων με τον αριθμό αυτών των οικοπέδων, ώστε να προβληματιστούμε για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού υπάρχει αρκετή ζήτηση από τους δικαιούχους, ενώ δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».

Συνολικά, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, «υπολογίστηκε και καταγράφηκαν γύρω στα 170 αδιάθετα οικόπεδα, ενώ υπάρχουν γύρω στα 500 οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί πριν αρκετά χρόνια, αλλά δεν έχουν ανεγερθεί οι κατοικίες. Οπωσδήποτε, κάποια από αυτά, λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαν να αξιοποιηθούν από τους δικαιούχους, αλλά κάποια άλλα προφανώς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και πρέπει να δούμε πώς θα πρέπει να παραχωρηθούν σε άλλους πρόσφυγες που τα έχουν ανάγκη».

Ενδεχομένως, αυτά οικόπεδα, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, «να φθάνουν τα 1,000 ή να τα ξεπερνούν. Πρέπει να υπολογίσουμε ότι όταν παραχωρούνταν αυτά τα οικόπεδα, ήταν και πέραν των 600 και 700 τετραγωνικών μέτρων ή και μεγαλύτερα. Είχε τεθεί η εισήγηση ενώπιον  της Επιτροπής Προσφύγων για να βρούμε τον τρόπο για να μοιραστούν και να γίνουν δηλαδή των 300 και 350 τετραγωνικών, για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες. Σε αναμονή της συνεδρίασης περιμένουμε να δούμε αν έχουμε τα κατάλληλα και εμπεριστατωμένα αποτελέσματα, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη διάθεσή τους».

Δειτε Επισης

Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ