Eνεργότερη παρέμβαση της ΕΕ προς Τουρκία ζήτησε από τον εισηγητή της ΚΣΣΕ ο Χ. Γεωργιάδης

Την ανάγκη ενεργότερης παρέμβασης της ΕΕ ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και την αδιαλλαξία της και να δεσμευτεί πραγματικά σε μια ευρωπαϊκή πορεία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης στον εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ιταλό Βουλευτή Piero Fassino. 

Σε συνάντηση που είχαν ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τον κ. Fassino για τις αυξανόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  με ειδικότερη αναφορά στις νέες προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. 

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το θέμα της επιστροφής στην Αμμόχωστο των νόμιμων κατοίκων της αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος που να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Τόνισε την ανάγκη ενεργότερης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και την αδιαλλαξία της και να δεσμευτεί πραγματικά σε μια ευρωπαϊκή πορεία.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής, νοουμένου ότι θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, θα εγκαταλείψει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κράτους και να εγγυάται την ασφάλεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού στο σύνολό του, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης