Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, δεν φείδεται προσπαθειών για να συμβάλλει στις δραστηριότητες και τις συνόδους της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και ότι φιλοξένησε τρεις φορές τέτοιες δραστηριότητες, το 2008, το 2011 και το 2014.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» αναφέρεται σε ομιλία του κ. Τατάρ στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΟΙΣ στην Γκάμπια, όπου είπε ότι θα νιώσουν περήφανοι να φιλοξενήσουν και στο μέλλον δραστηριότητες της ΟΙΣ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γκάμπια Adana Barrow και τον Γενικό Γραμματέα της ΟΙΣ Hissein Brahim Taha για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στην τ/κ αντιπροσωπεία. 

Ευχαριστώντας τα μέλη της ΟΙΣ για τις αποφάσεις που έλαβαν σε σχέση με τον τερματισμό της απομόνωσης που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό», κατά τα λεγόμενά του, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη θα γίνουν γρήγορα και συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης της «απομόνωσης».

Σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω σε έναν οδικό χάρτη με τον ΓΓ της ΟΙΣ και τα κράτη μέλη για αύξηση της συνεργασίας με την «τδβκ», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η επίσκεψη ανώτατων αξιωματούχων της ΟΙΣ στην τδβκ, η συμμετοχή αθλητών από την τδβκ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης και η αποδοχή των διαβατηρίων της τδβκ ως ταξιδιωτικών εγγράφων θα είναι σημαντικές  εξελίξεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι λόγω της αδιάλλακτης ελληνοκυπριακής στάσης αναλώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εδώ και 56 χρόνια και ότι η τουρκική πλευρά απέσυρε τη συναίνεσή της από μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, θέτοντας στο τραπέζι ένα «νέο όραμα».

«Μόνο στη βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων είναι δυνατή μια συμφωνία στο Κυπριακό», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι: «Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο. Μόνο υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία. Μόνο σε μια ρεαλιστική βάση με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που αποτελούν εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού μπορεί να αρχίσει μια νέα και επίσημη διαδικασία που στοχεύει στη συνεργασία των δύο κρατών».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ  διορίστηκε με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για έναρξη μιας νέας και επίσημης διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η κ. Ολγκίν θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στο νησί εντός της τρέχουσας βδομάδας.

«Ήρθε πλέον η ώρα να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση που του αξίζει εντός της διεθνούς κοινότητας», ισχυρίστηκε και ευχήθηκε όπως τα μέλη της ΟΙΣ κάνουν συγκεκριμένα βήματα για άρση της «απομόνωσης» που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό» εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. 

Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα η τ/κ εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γκάμπια, Adama Barrow στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»