Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος

Αμετάβλητη στα €6,76 δισεκατομμύρια παρέμεινε στο τέλος Απριλίου, η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει την απομόχλευση του ισολογισμού της, στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το τέλος Απριλίου, που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος μέσω των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα (PSPP) και του έκτακτου προγράμματος αγορών πανδημίας (PEPP) διαμορφώθηκε στα €6,76 δισ. και αντιστοιχούσε στο 29% του συνολικού χρέους της Γενικής Κυβέρνησης.

Η αξία των κυπριακών ομολόγων στον χαρτοφυλάκιο του PSPP διατηρήθηκε €4,29 δισ. στο τέλος Απριλίου, αφού κατά την περίοδο αυτή δεν υπήρξαν λήξεις κυπριακών ομολόγων. Η τελευταία μεταβολή στην αξία των κυπριακών ομολόγων κάτω από το PSPP ήταν τον Ιούλιο του 2023 (μείωση €285 εκατ). Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του ευρωσυστήματος ανερχόταν στα 7,62 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ από τον Αύγουστο του 2023 τερμάτισε τις επανεπενδύσεις ποσών από λήξεις ομολόγων, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού της, «μαζεύοντας» έτσι τη ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την ευρύτερη προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

Το ευρύτερο σύνολο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στο τέλος Απριλίου ανερχόταν στα €2,9 τρισ. παρουσιάζοντας μείωση €34,4 δισ, εκ των οποίων τα €28,7 δισ. προήλθαν από λήξεις στο πρόγραμμα PSPP.

Στα €2,47 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων υπό το PEPP

Εξάλλου, η αξία των κυπριακών ομολόγων κάτω από το πρόγραμμα PEPP διατηρήθηκε στα €2,47 δισ. στο τέλος Μαρτίου, αφού δεν υπήρξαν καθαρές αγορές την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων υπό το PEPP ανερχόταν στα 7,9 έτη.

To συνολικό υπόλοιπο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου ανήλθε σε €1,66 τρισ., παρουσιάζοντας μείωση €43 εκατ. εκ των οποίων η αξία των περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα να μειώνεται κατά €42 εκατ. σε €1,61 τρισ.

Σημειώνεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πλήρεις επανεπενδύσεις ποσών που λήγουν μέχρι το πρώτο μισό του 2024 και ακολούθως θα αρχίσει τη μείωση του χαρτοφυλακίου του PEPP με ρυθμό €7,5 δισ. κατά μέσο όρο κάθε μήνα και θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»