«Αναγνώριση ψευδοκράτους με αντάλλαγμα είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Ένα ακραίο σενάριο για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ως αντάλλαγμα την άρση του τουρκικού βέτο για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρουσιάζει ο βρετανικός Τύπος. Ειδικότερα σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Express, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.  

Μετά την απόφαση των δύο χωρών, σημειώνει το δημοσίευμα να ανατρέψουν το καθεστώς ουδετερότητας που είχαν για δεκαετίες, δημιουργούνται νέα δεδομένα, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης, η Express, αποκαλύπτει πως ο Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει ως αντάλλαγμα στην άρση του βέτο, την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος για την άρνηση του, είναι πως η σουηδική κυβέρνηση παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους, τόσο του PKK όσο και του YPG. Κατηγορία πάντως, που η σουηδική κυβέρνηση το απορρίπτει.

Σύμφωνα με την Express ο Ταγίπ Ερντογάν μελετά το εν λόγω σενάριο, μετά από σχετική πρόταση που του υπέβαλε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στενός συνεργάτης του οποίου επιβεβαίωσε στην βρετανική εφημερίδα τη σχετική πληροφορία. Ειδικότερα, ο εν λόγω συνεργάτης, δήλωσε πως, «ξέρω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση.

«Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία». Ο ίδιος ο Τατάρ, είχε δηλώσει στην βρετανική εφημερίδα πως ο μεγάλος του στόχος, δεν είναι άλλως από την πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Μάλιστα η εφημερίδα πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, αποκαλύπτει πως συγκεκριμένοι κύκλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τη χώρα προς τα κατεχόμενα. Ένας εξ αυτών ο γνωστός Βρετανός διπλωμάτης, Τζάκ Στρόου ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε ανοικτά την Κυπριακή Δημοκρατία, πως το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιαλλαξίας της.

Μάλιστα ο Στρόου υπενθύμισε τα γεγονότα του 2004, εκφράζοντας τη γνωστή θέση των συγκεκριμένων βρετανικών κύκλων, ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ, μετά την απόφαση που λήφθηκε από την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου τότε, να καλέσει το λαό να καταψηφίσει το Σχέδιο Ανάν. Παράλληλα κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο, πως με τη χρήση του βέτο εντός της ΕΕ, αποτρέπουν την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γνωστή συνταγή η προσπάθεια Αναστασιάδη να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης