Οι ελπίδες για τον τουρισμό που αναπτερώθηκαν και η δικλείδα ασφαλείας

Χαμόγελα αισιοδοξίας προκαλούν στους φορείς του τουρισμού, που βρίσκονται σε απόγνωση, τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της Μεγάλης Βρετανίας και η πρόθεση της Κυβέρνησης, να ανοίξει την κάνουλα του τουρισμού από τη χώρα την πρώτη Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα συνεχιστούν. Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Βρετανία για προσέλκυση τουρισμού, αφού το άνοιγμα σε αγορές που παραδοσιακά δεν επέλεγαν την Κύπρο, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται ως χαμένος, για τον τουρισμό, μήνας και ο Ιούλιος.

Αν και υπάρχει έξαρση σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, όπως το Λέστερ στο οποίο υπάρχουν έκτακτα μέτρα, οι επιδημιολογικοί της δείκτες, έχουν βελτιωθεί και δείχνουν ότι η πανδημία στη χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Είναι αυτή η πορεία που έκανε επιδημιολόγους και Κυβέρνηση να ανάψουν το πράσινο φως για τουριστικές πτήσεις από τη Βρετανία, η οποία αγγίζει τα 284 χιλιάδες κρούσματα και τους 44 χιλιάδες θανάτους. Εκτιμάται ότι η πορεία της πανδημίας, θα έχει ακόμη πιο φθίνουσα πορεία σε τέσσερις εβδομάδες, οπόταν θα αρχίσουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Εάν όχι, τότε θα μπουν στον πάγο τα σχέδια και θα μετακινηθούν για μετά τον Σεπτέμβρη οι ημερομηνίες και πάλι με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν οι δείκτες.

Το γεγονός πάντως πως η Βρετανία δεν θα τοποθετηθεί απευθείας στην κατηγορία Α, αλλά στη Β όπου χρειάζεται η προσκόμιση τεστ κορωνοϊού, αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς δικλείδα ασφαλείας.

«Η Βρετανία θα μπει, όχι επειδή της κάνουμε χάρη αλλά εάν πληροί τα κριτήρια. Εάν όχι δεν θα μπει. Αυτή τη στιγμή είναι λίγο πάνω από τα όρια. Εμείς δώσαμε μια ενδεικτική ημερομηνία. Εγώ θεωρώ πολύ πιο ασφαλές να βρίσκεται μια χώρα στην κατηγορία Β παρά στην Α, επειδή θα χρειάζονται τεστ. Συμφωνήσαμε μάλιστα ότι από τη Βρετανία, τα τεστ θα γίνονται στη χώρα και ότι οι τουρίστες πρέπει να τα έχουν πριν να μπουν στα αεροπλάνα. Η Ρωσία για παράδειγμα είναι εκτός πλάνων. Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Ούτε για το Ισραήλ, μπορούμε να πούμε πότε θα μπει στην κατηγορία Α», ανέφερε στον REPORTER, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Λεόντιος Κωστρίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτείνει μαζικούς ελέγχους με τη μέθοδο pooling στα αεροδρόμια ο Κωστρίκης
 
Ο πενταπλασιασμός των τεστ
Πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας και ευρύτερα της Κυβέρνησης, είναι η διατήρηση των ιδανικών επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας μας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που άναψε πράσινο φως και για τον πενταπλασιασμό των τεστ στα αεροδρόμια με τη μέθοδο του poolling, έπειτα από εισήγηση του Καθηγητή Κωστρίκη.
 
Αντί να γίνονται πέντε χωριστά τεστ, θα ομαδοποιούνται και θα ελέγχονται σε μία εξέταση. Εάν το κοινό δείγμα εντοπιστεί θετικό, τότε θα εξετάζονται και οι πέντε επιβάτες, ενώ εάν είναι αρνητικό τότε δεν θα γίνονται περαιτέρω τεστ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα διενεργούνται τυχαία τεστ με αυτή τη μέθοδο σε 1500 επιβάτες ημερησίως.

«Είναι τεχνική που την εισηγήθηκε την τελευταία εβδομάδα ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Τόνι Φάουτσι στον Ντόναλτ Τραμπ ενώ ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια τεχνική επιστημονικά σωστή και πολύ χρήσιμη», υπέδειξε ο Λεόντιος Κωστρίκης.

Όλα τα βλέμματα πάντως, είναι καρφωμένα στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν εισαγόμενα και η ενδεχόμενη αναζωπύρωση του ιού στην κοινότητα.
 
«Εάν ελέγχουμε αυτά που πρέπει, δεν πρέπει να μας ανησυχεί η άφιξη τουριστών. Η επιδημιολογική εικόνα μας ικανοποιεί. Είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση που θα μπορούσαμε να έχουμε», ανέφερε καταλήγοντας ο Λεόντιος Κωστρίκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ