Η πρωτοβουλία Μακρόν, τα αποτελέσματα του Παρισιού και η παραδοχή για την Ε.Φ.

Χωρίς να μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα τις συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανούελ Μακρόν, την οποία χαρακτήρισε, ως την καλύτερη από πλευράς αποτελεσμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε το στίγμα των γαλλοκυπριακών συνομιλιών που έλαβαν χώρα χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.
 
Αναφορικά με τα αποτελέσματα, ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδη, απέφυγε να αποκαλύψει ποια είναι αυτά, ενώ υπέδειξε πως «μέσα στο πλαίσιο της απόλυτης ειλικρίνειας που θέλω να με χαρακτηρίζει, θέλω να πω πως δεν μπορώ να μιλήσω δημόσια για όσα έχουν συζητηθεί και για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, εξήγησε πως οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην περιοχή μας, απαιτούν ιδιαίτερη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε σε διάφορες κατευθύνσεις και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοινή ανάγνωση των εξελίξεων από Αναστασιάδη και Μακρόν-Τα επτά συμπεράσματα
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν και στις Βρυξέλλες αλλά προέκυψε η ανάγκη συνάντησης.,
 
Επανέλαβε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε πως υπάρχει η ίδια ανάγνωση για τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στη Γαλλία και την Κύπρο. «Η Γαλλία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «αναλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ανατροπή αυτών των δεδομένων  όπως διαμορφώνονται. Γι’ αυτό θα γίνει τέλη Αυγούστου η Σύνοδος των Αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε που προέρχονται από τις χώρες του νότου. Η Γαλλία εργάζεται για να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα από την Ε.Ε για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα».
 
Πρόσθεσε πως η τουρκική προκλητικότητα, δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα. Επηρεάζει όλη την περιοχή, επηρεάζονται συμφέροντα κρατών και της ίδιας της Ε.Ε η οποία ενώ έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή δεν έχει αναπτύξει ένα τέτοιο ρόλο. Η Γαλλία, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, αναλαμβάνει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ισχυρό κράτος μέλος της Ε.Ε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας στην Κύπρο και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί, ανέφερε πως ο αμυντικός, είναι ένας τομέας που υπάρχει συνεργασία με τη Γαλλία. Μια συνεργασία, που όπως τόνισε αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες πως αυτή «ενισχύεται συνεχώς».
 
Όπως υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης η χθεσινή ήταν μια από τις καλύτερες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, από πλευράς αποτελεσμάτων. «Θα γίνουν άμεσες κινήσεις και υπάρχουν και πιο μακροπρόσθεσμες. Τα σημαντικό είναι πως λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κρίση, η διπλωματία και το θερμό επεισόδιο ως ύστατη επιλογή για την Ελλάδα
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε εάν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, υπέδειξε πως ο διάλογος «είναι η μόνη οδός για να επιλυθούν προβλήματα, ακόμη κι εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο, που είναι κάτι που όλοι εργαζόμαστε για να μην υπάρξει. Αφού η Τουρκία νιώθει πως λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν έχουν οι αξιωματούχοι της παρά να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από διάλογο. Γι’ αυτό υπάρχει σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του Βερολίνου, ενώ χθες ο κ. Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσαβούσογλου, για να υπάρξει διάλογος και να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα. «Είναι κάτι που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί και γι’ αυτό το λόγο ενισχύονται και οι δικές μας προσπάθειες. Κάτι αρνητικό στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αναπόφευκτα είναι κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο».
 
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε πως δεν μπορεί ένα κράτος από τη μία να δηλώνει πως επιζητεί την αποκλιμάκωση και από την άλλη να προκαλεί κλιμάκωση. «Ακούμε δηλώσεις και βλέπουμε προσεγγίσεις πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση. Αντιλαμβάνεστε πως για να υπάρξει αποκλιμάκωση, εκείνος που πρέπει να κινηθεί είναι εκείνος που προκαλεί την κλιμάκωση».
 
«Πρέπει η Τουρκία», συνέχισε, «να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά, που είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχει σχέση και με το 2023 που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της ίδρυσης της τουρκικής Δημοκρατίας. Έχει κάποιους γενικότερους στόχους ο κ. Ερντογάν που δεν έχει κανένα ενδοιασμό να τους υλοποιήσει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια στρατικοποίηση της πολιτικής της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα ενάντια σε όλες τις χώρες και υπάρχει μια έντονη ανησυχία από όλους».
 
Παράλληλα ο υπουργός εξήγησε τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αντιδράσεις που υπάρχουν σήμερα για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις διεθνείς αντιδράσεις στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.
 
«Υπάρχει μια σημαντική διάσταση που θα ήθελα να την αναφέρω. Βλέπουμε αυτή την διεθνή πρωτοβουλία για να αποτρέψουν την Τουρκία να πάει στη συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή γνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα είτε να αποτρέψει την Τουρκία είτε να οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο. Κακά τα ψέματα, στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Δεν κτίστηκε διαχρονικά αυτή η αμυντική δύναμη που να προσφέρεται όχι για να λύσεις διαφορές με στρατιωτικά μέσα, αλλά για να αξιοποιήσεις ένα τέτοιο μέσο και να πάρουν άλλες χώρες πρωτοβουλίες».
 
Κληθείς να απαντήσει εάν η Κύπρος θα είναι κοντά στην Ελλάδα σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης και εάν θα παρέχει στρατιωτική βοήθεια ανέφερε πως «είμαστε κοντά στην Ελλάδα. Ξέρετε, είναι αρνητικό κάποιοι να προσπαθούν συνεχώς να βρουν προβλήματα στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας. Σίγουρα υπάρχουν κακές μνήμες από το 74, αλλά κάποιοι επιχειρούν να δουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, αλλά συζητούμε και καταλήγουμε σε κοινές προσεγγίσεις. Σε θέματα εθνικής σημασίας υάρχει απόλυτη ταύτιση».
 
Σ’ ότι αφορά στις γεωτρήσεις της TOTAL o κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με το Νίκο Αναστασιάδη. «Συζητήθηκε και με το νέο Γενικό Διευθυντή της ΤΟΤΑΛ που βρίσκεται στην Κύπρο. Ήδη ξεκίνησαν οι διεργασίες για να εξασφαλιστούν οι σχετικές άδειες από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε κατά πόσον το Γαλλικό ναυτικό θα εμπλακεί σε περίπτωση που αυτές οι γεωτρήσεις εμποδιστούν από την Τουρκία. «Σίγουρα η Γαλλία και σε προηγούμενα περιστατικά ήταν η μοναδική χώρα που με τις ενέργειές της έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της», απάντησε.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές