Η ταλαιπωρημένη 56η έδρα, η συμπληρωματική πρόταση και το δίλημμα Αβέρωφ

Η λύση στον γρίφο της… ταλαιπωρημένης 56ης έδρας της Βουλής, καθώς και η τύχη της πρότασης οι έδρες να ανήκουν στα κόμματα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, κατά την οποία τα κόμματα θα διευκρινίσουν τη θέση τους για τα δύο ζητήματα.
 
Το σκηνικό παραμένει συγκεχυμένο, καθώς, όπως φαίνεται, μόνο μία εκ των δύο προτάσεων τροποποίησης του Συντάγματος τυγχάνει της έγκρισης των κομμάτων, ενώ χρειάζεται ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής για να γίνουν αυτές τις αλλαγές. Η πρόταση που φαίνεται να περνά είναι εκείνη που διορθώνει το πρόβλημα της 56ης έδρας.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση που υπογράφει ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, με τον βουλευτή Αμμοχώστου να κάνει ήδη, όπως πληροφορείται ο REPORTER, δεύτερες σκέψεις.
 
Ο ίδιος, άλλωστε, υπέβαλε αυτή την πρόταση υπό μορφή συμβιβαστικής φόρμουλας συνεννόησης, για να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε και όχι ως ιδεολογική τοποθέτηση και, ως εκ τούτου, αφού δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία, δεν επιτυγχάνει τον στόχο για τον οποίο συντάχθηκε. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται, εάν οι πληροφορίες πως τάσσονται εναντίον και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ επιβεβαιωθούν κατά τη σημερινή συνεδρία, ο κ. Γιωργάλλας να προχωρήσει με απόσυρση της πρότασής του.
 
Σε ό,τι αφορά την κενωθείσα έδρα της Αλληλεγγύης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν και στο παρελθόν να ρυθμίσουν νομοθετικά το πρόβλημα αυτό και, ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα το επαναλάβουν.
 
Διαφορετική θέση είχε ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, όμως, όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα, καθώς πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιό του στη Λευκωσία είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος θα έπρεπε κανονικά να καταλάβει την κενωθείσα έδρα της Στέλλας Κυριακίδου.
 
Από τη στιγμή που ο κ. Προδρόμου προτίθεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να την αποποιηθεί (όπως έκανε και η κ. Θεοχάρους), θα πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένη διαδικασία, ώστε η έδρα να μπορεί να περιέλθει στην αμέσως επόμενη επιλαχούσα, για να μην προκύψουν τα ίδια προβλήματα που προέκυψαν με την έδρα της Αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου, αναμένεται πως και ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει, τελικά, την πρόταση.  
 
Η ρύθμιση της έδρας
Η πρόταση, που κατατέθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και από τον Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, έχει ως στόχο την τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, με την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρα σε περίπτωση μη κατάληψης ή αποποίησής της.
 
Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, λαμβάνει υπόψη την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, στη βάση του οποίου έκαστη έδρα καταλήγει στον συνδυασμό κόμματος στον οποίο αυτή δικαιώθηκε και εκτείνεται σε περίοδο πέντε ετών.
 
Οι τρεις βουλευτές εισηγούνται την τροποποίηση του άρθρου 35 του βασικού νόμου, με την προσθήκη εδαφίων που θα αναφέρουν και τις περιπτώσεις που εκλεγείς υποψήφιος προ ή μετά της ανακηρύξεως αυτού, αποβιώσει ή αποποιηθεί το δικαίωμα ανακήρυξής του ή δεν δύναται να ασκήσει το δικαίωμα ανακήρυξης λόγω πνευματικής ή σωματικής ανικανότητας ή αναπηρίας
Σημειώνεται, δε, πως οι διατάξεις των πιο πάνω εδαφίων εφαρμόζονται και αναφορικά με βουλευτική έδρα η οποία είναι μη καταληφθείσα ή αποποιηθεισα ή κενωθείσα κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και η πλήρωση της διενεργείται εντός 15 ημερών από την εν λόγω ημερομηνία.
 
Σε ποιον ανήκουν οι έδρες
Η δεύτερη πρόταση, η οποία αναμένεται να μην στηριχθεί από την πλειοψηφία και, κατά πάσαν πιθανότητα, να αποσυρθεί, κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύης, Μιχάλη Γιωργάλλα. Έχει ως στόχο την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρας μετά από αποχώρηση βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα, ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη.
 
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιωργάλλα, η κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης κρίνεται αναγκαία καθότι διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο βουλευτές να αποχωρούν από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να καταστρατηγείται η βούληση του εκλογικού σώματος και η λαϊκή κυριαρχία.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, εισηγείται όπως οι διατάξεις που καταθέτει να εφαρμόζονται σε περίπτωση αποχωρήσεως βουλευτή από την πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης