Άρση της αδικίας εις βάρος των αυτοδυτών της ΕΜΑΚ-Μελετάται αίτημα για καταδυτικό επίδομα

Ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης θα μελετήσει αίτημα  των αυτοδυτών της Ειδικής μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), για λήψη καταδυτικού επιδόματος, όπως λαμβάνουν συνάδελφοι τους που ανήκουν στη Λιμενική Αστυνομία και την Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας.   
 
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση από το Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα, με σκοπό να μελετηθεί και να επιληφθεί του θέματος.
 
Στο μεταξύ, ο πρώην Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Χατζηγεωργίου με επιστολές που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης  ζητά όπως αρθεί η αδικία σε βάρος των αυτοδυτών της ΕΜΑΚ που εκκρεμεί εδώ και 13 χρόνια.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε τον Αρχηγό Αστυνομίας να προχωρήσει στην τροποποίηση των κανονισμών της Δύναμης, για να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο επίδομα το οποίο έχει εγκριθεί από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τις καθημερινές έρευνες στις λίμνες της ορεινής Λευκωσίας για την εξιχνίαση των στυγερών εγκλημάτων με θύματα γυναίκες και παιδιά, με τη συμμετοχή και αυτοδυτών της ΕΜΑΚ.
 
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως  η ΕΜΑΚ συστάθηκε  το 2001 με οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας και από τις αρχές του Απρίλη του 2002 τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δημιουργήθηκαν, είπε, διάφορες ομάδες ανάμεσα σε αυτές και η ομάδα αυτοδυτών η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει χρειαστεί να παρέμβει.
 
Η σύσταση της ομάδας της ΕΜΑΚ έγινε όταν ο ίδιος ήταν Διευθυντής του πυροσβεστικού σώματος της Κύπρου και με δική του εισήγηση  επί κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη.
 
Αναφερόμενος στο ιστορικό,  ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως  ενώ είχε αρχικά εγκριθεί το επίδομα αυτό το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα αφού το 2006 ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας δεν συναίνεσε στην καταβολή του επιδόματος αυτού στους αυτοδύτες της ΕΜΑΚ ενώ παραχωρείται στους συναδέλφους τους της Λιμενικής και της Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας.
 
Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε την αναγκαιότητα όχι μόνο παραχώρησης του επιδόματος αλλά ακόμη και αύξησης του αριθμού των αυτοδυτών της ΕΜΑΚ γιατί, παρατήρησε, η Κύπρος, ως νησί, καλύπτει μια ακτογραμμή 400 περίπου χιλιομέτρων στις ελεύθερες περιοχές, ότι η Κύπρος διαθέτει  14 αλιευτικά καταφύγια, κάθε χρόνο επισκέπτονται την Κύπρο 4.000.000 περίπου επισκέπτες, με κύριο σκοπό να απολαύσουν τη θάλασσα του τόπου μας, κάθε χρόνο διακινούνται περίπου 1.000.000 ταξιδιώτες μέσω των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, τα δύο διεθνή αεροδρόμια βρίσκονται πάνω στη θάλασσα και σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος, είτε κατά την απογείωση, είτε κατά την προσγείωση, οι πιθανότητες το αεροσκάφος να πέσει στην ξηρά είναι ελάχιστες, η Κύπρος διαθέτει 40 φράγματα και σε περίπτωση ενός καταστροφικού σεισμού θα πλημμυρίσουν μεταξύ άλλων υπόγεια πολυκατοικιών στα οποία θα παγιδευτούν πιθανόν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα