Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις

Χιλιάδες κόσμου θα βρεθεί στα ορεινά χωριά ενόψει του Πάσχα, τιμώντας την παράδοση του τόπου μας, όπου φυσικά την τιμητική τους εκτός από τη σούβλα, έχουν και τα παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες κοινότητες, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να διατηρηθούν με την πάροδο των χρόνων από γενιά σε γενιά, τα ήθη και τα έθιμα μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεκάδες κοινότητες έχουν διοργανώσει ήδη το πρόγραμμά τους για τη μέρα του Πάσχα και μετρούν αντίστροφα φυσικά για να κατακλυστούν τα χωριά από ντόπιους, αλλά και ξένους, οι οποίοι θα σπεύσουν για να ζήσουν κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Μερικά από τα χωριά τα οποία θα σφύζουν από ζωή και έχουν ήδη προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων είναι: Αγρός, Άλωνα, Πλατανιστάσα, Κυπερούντα, Κάμπος Τσακκίστρας, Ευρύχου, Γαλάτα, Σαράντι, Τεμβριά, Ασκάς, Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς, Γούρρι, Δύμες, Ποταμίτισσα, Κακοπετριά, Ακάκι, Ασγάτα, Διερώνα, Μονιάτης, Πελένδρι, Λουβαράς, Λεύκαρα και Πολύστυπος.

Όπως εξήγησε στον REPORTER o πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, oι κοινότητες όλων των χωριών, θέλοντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου, διοργανώνουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά παιχνίδια. «Μετά το έθιμο της λαμπρατζιάς, την Κυριακή του Πάσχα αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα, διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες, που αναβιώνουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Ήδη, η κάθε κοινότητα έχει ενημερώσει από την πλευρά της τι θα παρουσιάσουν και τι θα κάνουν ενόψει του Πάσχα για να γνωρίζουν οι κάτοικοι τους».

Για το γεγονός ότι ίσως φέτος να γυρίσουν την πλάτη στα ορεινά οι πολίτες λόγω του καλοκαιρινού σκηνικού, ο κ. Κιτρομηλίδης, ήταν αντίθετος σε αυτή την άποψη. «Δεν πιστεύουμε ότι ο κόσμος αλλά και οι απόδημοι των ορεινών χωριών δεν θα πάνε στο χωριό τους και θα προτιμήσουν να πάνε παραλιακά στις γιορτινές μέρες. Οι μέρες των γιορτών, θεωρούμε ότι πάντοτε θα είναι στις κοινότητες με τους συγγενείς, τους φίλους και αυτό είναι που μυρίζει Πάσχα. Όπως κάθε χρόνο, όλοι οι απόδημοι των ορεινών κοινοτήτων, μεταφέρονται στα χωριά τους το Πάσχα. Σχεδόν σε όλα τα χωριά πραγματοποιούνται πασχαλινές εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα στα ορεινά η παρουσία κόσμου είναι κάθε χρόνο πιο έντονη και αναμένουμε να συμβεί και φέτος κάτι ανάλογο».

Την ίδια ώρα, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, γίνεται μια έντονη προσπάθεια για την επιστροφή των νέων στα χωριά, ώστε να κρατηθούν ζωντανά με το πέρασμα των χρόνων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, «χρειάζονται να γίνουν αρκετά πράγματα για να επιστρέψουν οι νέοι στα ορεινά και δεν είναι μόνο τα στεγαστικά σχέδια που δίνει η Κυβέρνηση και το επίδομα στήριξης των ορεινών κοινοτήτων. Ως Ένωση Κοινοτήτων, έχουμε δώσει τις θέσεις μας για το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσουν νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν και να ζήσουν έχοντας όλα τα απαραίτητα στα χωριά. Κάποια από αυτά, είναι η δημιουργία χώρων εργασίας, σχολεία, χώροι αναψυχής και το πιο σημαντικό είναι οι δρόμοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να γίνονται για να μειώσουν τις αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και τις ορεινές περιοχές».

Καταλήγοντας, ο κ. Κιτρομιλίδης, έκανε ξεκάθαρο ότι κανείς ηλικιωμένος που διαμένει στα ορεινά χωριά, δεν πρόκειται να κάνει Πάσχα μόνος. «Μέσα από τις οργανωμένες εκδηλώσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Συνδέσμων που υπάρχουν στις κοινότητες, όλος ο κόσμος θα κάνει Πάσχα και δεν θα μείνει κάποιος ηλικιωμένος μόνος στο σπίτι του. Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται οι εκδηλώσεις το Πάσχα στα ορεινά, για άτομα μοναχικά που δεν έχουν κάποιο δικό τους άτομο, για να βρίσκονται μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους και να περάσουν όμορφες στιγμές, όπως αρμόζει η μέρα».

Πάρτε μια γεύση παρακάτω από τις εκδηλώσεις των χωριών στα ορεινά:

Αγρός

Agros

Ακάκι

Ακάκι

Κυπερούντα

kiperoynta

Ευρύχου

eurixou

Σαράντι

Σαραντι

Τεμπριά

Tembria

Ασκάς

Ασκας

Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς

Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς

Γούρρι

Γούρρι

Δύμες

Δύμες

Ποταμίτισσα

Ποταμίτισσα

Ασγάτα

Asgata

Διερώνα

Διερώνα

Μονιάτης

Moniatis

Πελένδρι

Πελένδρι

Λουβαράς

Λουβαράς

Λεύκαρα

Λεύκαρα

Κάμπος Τσακκίστρας

kaaaampos

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές