ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό

Βροχερό το σκηνικό του καιρού την Κυριακή του Πάσχα, καθώς σε αρκετές περιοχές της Κύπρου σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από τις 5:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα βρίσκεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν βλάβες στο δίκτυο της ΑΗΚ, σε ορισμένες περιοχές σε Λευκωσία και Λεμεσό,

Συγκεκριμένα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται οι Γερακιές στην επαρχία της Λευκωσίας, ενώ στην επαρχία Λεμεσού επηρεάστηκαν τα χωριά Άρσος, Μανδριά, Όμοδος, Πέρα Πεδί και Βάσα Κοιλανίου.

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή, αρχικά τα δυτικά και σταδιακά και τις υπόλοιπες περιοχές, προβαίνει σε σειρά συστάσεων προς το κοινό, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών.

Συγκεκριμένα, καλεί το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας δεν είναι φραγμένα και ότι οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

Σημειώνει ότι αν κάποιος διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκατάσταση αυτόματης αντλίας νερού. Παράλληλα καλεί το κοινό να απομακρύνει από τα υπόγεια  πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Καλεί επίσης τους το κοινό, αν κατοικεί σε οικόπεδο με αυλή να αφήσουν, όπου είναι δυνατόν, ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη, να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες, κ.ά.), να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης και να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στα υποστατικά, αν βρίσκονται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Επίσης, σε περίπτωση που ενημερωθεί το κοινό για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, όπως περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, καλεί το κοινό αν είναι μέσα σε κτήριο να εγκαταλείψουν τους υπόγειους χώρους και μετακινηθούν σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκονται σε ανοικτό χώρο όπως να μη διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα, να αλλάξουν κατεύθυνση, αν βρεθούν σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει και να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια ενώ να μην πλησιάζουν σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Επίσης, μετά την πλημμύρα αν βρίσκονται σε  ανοικτό χώρο όπως μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Καλεί το κοινό να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης και να μην χρησιμοποιεί χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Επίσης, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης προτρέπει το κοινό να γνωρίζει ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων και να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Σχετικά με μέτρα αυτοπροστασίας από ανεμοστρόβιλους, η Πολιτική Αμυνα προτρέπει αν κάποιος βρίσκεται στο σπίτι όπως απομακρύνει από την αυλή του σπιτιού αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν από τον ανεμοστρόβιλο και στερεώστε καλά αυτά που δεν είναι στερεωμένα, να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, αφήνοντας όμως ανοικτά τα εσωτερικά γυάλινα παραθυρόφυλλα, για γρήγορη εξίσωση της εσωτερικής και εξωτερικής ατμοσφαιρικής πίεσης και να απομακρυνθούν από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και από γυαλιά που πιθανόν να σπάσουν.

Επίσης, αν βρίσκονται στο ύπαιθρο να παρακολουθήσουν αν είναι δυνατόν, τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατόν από τα σημεία που θα περάσει, παραμένοντας μακριά από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και να σας κτυπήσουν.

Τέλος σημειώνει ότι αν δεν μπορούν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, όπως ξαπλώσουν μπρούμυτα σε κάποιο κοίλωμα, προστατεύοντας το κεφάλι με τα χέρια για να μην κτυπηθούν από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν ή δέντρα που πιθανόν να ξεριζωθούν. 

Η πρόγνωση του καιρού

Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και στα βόρεια και προοδευτικά και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Σε καταιγίδα, αναμένεται να πέσει και χαλάζι, ενώ οι άνεμοι είναι δυνατό να μεταβάλλονται και να ενισχύονται. Από αργά το απόγευμα και μετά, αναμένεται βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και σταδιακά μέτριοι μέχρι ισχυροί και παροδικά ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη και παροδικά στα νότια, στα δυτικά και στα βόρεια, μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 22 στα παράλια και γύρω στους 12 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες σε περιοχές στα βόρεια και πιθανό και του εσωτερικού, ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα στραφούν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα αρχικά θα είναι γενικά ταραγμένη, ωστόσο σταδιακά, θα καταστεί λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 15 στα νότια και στα ανατολικά παράλια και στους 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο, προοδευτικά θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και πιθανό και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως σε περιοχές στα δυτικά, στα ορεινά αλλά και στα νότια.

Την Τρίτη του Πάσχα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, για να κυμανθεί έτσι, λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.

*Βίντεο από τη σελίδα «ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ»

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»