Ούτε λέξη από τον Ερντογάν για ασφάλεια και εγγυήσεις

Χωρίς καμία αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εμφανίστηκε στη κοινή διάσκεψη τύπου που παρέθεσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Μολονότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Ερντογάν στη δική του δήλωση και δη στην αναφορά του για το Κυπριακό, εστίασε στην αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα έγιναν και ειπώθηκαν κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία
 
Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ως σημαντική την δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης, κάνοντας λόγο για οδικό χάρτη που θα πρέπει να καταρτιστεί προτού επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε σε σχέση με το Κυπριακό ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.
 
Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών
 
Στέλνοντας έτσι με την τελευταία αναφορά του για μετατροπή της Κύπρου σε κανονική χώρα της Ε.Ε., το μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη κατάρτισης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
 
Χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση κανονικό κράτος, όπως ακριβώς διατυπώθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο έξι σημείων που πρότεινε κατά την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία τον Ιούλιο του 2017 στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
 
Μηνύματα προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη των ενεργειακών σχεδιασμών της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών αυτών δικαιωμάτων της ΚΔ. Συγκεκριμένα τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε επίσης οποιαδήποτε αναφορά και σε ότι αφορά τα ενεργειακά και συγκεκριμένα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της κυπριακής ΑΟΖ.
 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα