Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»

Για λύση με βάση τα ιστορικά και σημερινά δεδομένα έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, λέγοντας πως οι Τ/κ έχουν κεκτημένα δικαιώματα την ίση κυριαρχία και ισότιμα διεθνή δικαιώματα, ενώ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί.

Μιλώντας στο πλαίσιο δείπνου, στην 28η μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού του τουρκικού κατοχικού στρατού ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε επίσης ότι «όπως δεν μείναμε σιωπηλοί για την καταπίεση και τον πόνο που βίωσαν οι συμπατριώτες μας πριν από 50 χρόνια, σήμερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την επιμονή να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με την ίδια κατανόηση».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο Τούρκος ΥΠΑΜ μαζί με τους αρχηγούς ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, επιθεώρησαν χθες την εν λόγω μεραρχία και μίλησε στους στρατιώτες στο πλαίσιο δείπνου. Δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρέθηκε στην εν λόγω μεραρχία, η οποία «αναλαμβάνει μια σημαντική λειτουργία για την ασφάλεια της αδελφής τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - «και του νησιού».

Διανύουμε, ανέφερε, μια κρίσιμη περίοδο με πολυδιάστατες εξελίξεις στην περιοχή και τον κόσμο και τα πρότυπα ασφάλειας αλλάζουν συνεχώς λόγω αυξανόμενων κινδύνων και απειλών. «Σε αυτή την περίοδο καθίσταται ανάγκη για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε μια γεωγραφία υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, να είναι πάντα δυνατή και σε εγρήγορση απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές και κινδύνους. Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λοιπόν, ασκούμε τις πιο έντονες και αποτελεσματικές ενέργειες για την επιβίωση της χώρας μας και την ασφάλεια και ειρήνη του έθνους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ένδοξος στρατός μας σημειώνει μεγάλη επιτυχία με επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό και πέρα από τα σύνορα οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας συνεχίζουν τον αγώνα τους με μεγάλη προσπάθεια με αποφασιστικότητα να εξουδετερώσουν και τον τελευταίο τρομοκράτη» είπε.

Ενώ διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συνόρων μας με τα πιο έντονα και αποτελεσματικά μέτρα, συνέχισε, ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ‘γαλάζια πατρίδα’ χωρίς δισταγμό και συμβιβασμούς. «Στο πλαίσιο των Συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας στην Κύπρο, που είναι η εθνική μας υπόθεση, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, «φέρουμε σε πέρας με επιτυχία την διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης με την μεγάλη θυσία σας, εσάς των ένοπλων φίλων μου».

Η Τουρκία, ανέφερε, προσεγγίζει από την πρώτη στιγμή το Κυπριακό δίκαια, στη βάση του διεθνούς δικαίου, λέγοντας ότι δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία και τις συζητήσεις μεταξύ των πλευρών, έγιναν έντονες προσπάθειες για να βρεθεί λύση. Όμως, συνέχισε, «οι αυξανόμενες πιέσεις, ακόμη και οι σφαγές κατά των συμπατριωτών στην Κύπρο, απαιτούν από την Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, να λάβει μέτρα για την εδραίωση της ειρήνης και την προστασία των συμπατριωτών μας».

Υποστήριξε ότι το 1974 με την «ειρηνευτική επιχείρηση» - όπως αποκάλεσε την εισβολή - η ειρήνη και η ευημερία ήρθαν στην Κύπρο και έκτοτε ο τουρκικός κατοχικός στρατός αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ειρήνη στο νησί.

Η Κύπρος, δήλωσε, έχει στρατηγική σημασία και για την συνέχιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Εκφράζοντας ευχαριστίες στο προσωπικό της μεραρχίας γιατί εκτελεί το καθήκον της, ανέφερε ότι όπως «δεν μείναμε σιωπηλοί στην καταπίεση και τον πόνο που βίωσαν οι συμπατριώτες μας πριν από 50 χρόνια, με την ίδια αντίληψη, με αποφασιστικότητα και επιμονή θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Γκιουλέρ μίλησε για «νοοτροπία που αμφισβητεί την ύπαρξη της Τουρκίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο νησί με πλήρη διεθνή νομιμότητα» και είπε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα έχει ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή. «Επιπλέον, οι Κύπριοι αδερφοί μας έχουν αποκτήσει την κυριαρχική τους ισότητα και τα ίσα διεθνή δικαιώματα, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Η επιβεβαίωση της ιδιότητάς τους είναι απαραίτητη για εμάς».

Καλούν, συνέχισε, τους συνομιλητές τους ν’ αφήσουν την απαρχαιωμένη, προβοκατόρικη και υπέρ του στάτους κβο ρητορική και να στραφούν προς μια λύση λογική, σύμφωνα με τα ιστορικά και τα σημερινά δεδομένα. «Είναι βέβαιο ότι αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για το ευημερούν μέλλον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων γειτόνων μας και για ένα μόνιμο κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στο νησί. Ως εγγυήτρια χώρα (η Τουρκία), όπως έως τώρα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί. Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα της αδελφής τδβκ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η Τουρκία, συνέχισε, βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων και με πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα από τον Καύκασο μέχρι την βόρεια Αφρική και την Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένας μήνας για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου-Πυρετώδεις προετοιμασίες και το βάρος στην ενημέρωση
Επιχείρησε να κολυμπήσει στα βαθιά αλλά έπεσε σε ύφαλο η Ολγκίν-Της έβαλε και ημερομηνία λήξης ο Τατάρ
Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα