Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»

Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας αποκαλεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο "Αμάλθεια" και την κατασκευή πλωτής πλατφόρμας στη Γάζα μια δικομματική ομάδα Αμερικανών Βουλευτών, η οποία με επιστολή της στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο απόπλου από την Τουρκία νηοπομπής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Freedom Flotilla Coalition) που έχει ως φερόμενο στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

"Το σχέδιο της (αμερικανικής) Διοίκησης για την κατασκευή πλωτής προβλήτας στα ανοικτά της Γάζας και ο υπό κυπριακή ηγεσία ανθρωπιστικός διάδρομος Αμάλθεια αποδεικνύουν την αποτελεσματική διεθνή συνεργασία. Τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι η δεόντως ελεγμένη βοήθεια φτάνει στους Παλαιστίνιους πολίτες χωρίς να ωφελείται η Χαμάς", αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από 20 Βουλευτές και των δύο κομμάτων, με επικεφαλής τους Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τάιτους, Μπραντ Σνέιντερ, και Γκρέις Μενγκ.

Μέσω της επιστολής ζητείται η παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Freedom Flotilla Coalition) που έχει ως φερόμενο στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται υπό τη μερική καθοδήγηση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής, μιας οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική Κυβέρνηση και οικονομικές διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Με αυτό το δεδομένο, υποστηρίζουν ότι εγείρονται αμφιβολίες για την αληθινή ανθρωπιστική φύση αυτής της αποστολής.

Ειδικότερα, οι νομοθέτες εκφράζουν τον φόβο ότι ο στολίσκος θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Με αυτό το σκεπτικό, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και την αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, αντιτάχθηκαν σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματική παροχή βοήθειας ή να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Καλούν τον Μπλίνκεν να συνεργαστεί άμεσα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική Κυβέρνηση για να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την αναχώρηση του στολίσκου και να διασφαλίσει ότι όλα τα φορτία προς τη Γάζα θα ελέγχονται και θα συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η επιστολή έλαβε την υποστήριξη διαφόρων οργανισμών, όπως του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του «FDD Action».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Δικαιοσύνης: Ανανεώνουμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον αγώνα
Εμπλεκόμενος και στη δολοφονία Λυγγερίδη ο 20χρονος σύντροφος της ανήλικης που μαχαίρωσε 19χρονη
«Το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για Κυπριακό στο ΕΚ από Φουρλά και Χατζηπαντέλα
Επιστολή τ/κ «συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ
«Αν πετύχαινε το πραξικόπημα στην Τουρκία θα έφευγαν από την Κύπρο»
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου-«Δεν μπορεί να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση για πρόωρη σύνταξη»
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο
Στο επίκεντρο της τελευταίας αντεξέτασης Ελεγκτή η καταγγελία κατά Αγγελίδη-Η ώρα των τελικών αγορεύσεων
Εξασκήθηκε στη σκοποβολή, αγόρασε σφαίρες-Οι ετοιμασίες του 20χρονου που δεν πήρε κανείς χαμπάρι