Οι πειραματικές φυτείες στην Κύπρο που έγιναν θέμα στο Euronews

Πώς θα αυξήσουμε τη βιοποικιλότητα των καλλιεργειών καλαμποκιού στην Ευρώπη βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητά τους, την απόδοση και την ανθεκτικότητά τους με φυσικούς και βιώσιμους τρόπους; Απαντήσεις από την Κύπρο στην εκπομπή Futuris στο Euronews.

Μοιάζει με μια συνηθισμένη καλλιέργεια καλαμποκιού. Αλλά τα συγκεκριμένα φυτά αποτελούν μέρος μιας ειδικής πειραματικής φυτείας που καλλιεργούνται από ερευνητές στην Κύπρο.

Θέλουν να κατανοήσουν πώς η Ευρώπη μπορεί να παράγει μια μεγαλύτερη βιοποικιλότητα καλλιεργειών, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση, την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την γεύση της.

Αυτό το πειραματικό πεδίο καλύπτει περίπου 27 στρέμματα. Περισσότερες από 20 ποικιλίες καλλιεργούνται εδώ, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού.

Επιστήμονες από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα δοκιμάζουν μια πειραματική τεχνολογία αναπαραγωγής με στόχο τον εντοπισμό φυτών καλύτερα προσαρμοσμένων στις καυτές θερμοκρασίες της Κύπρου και την έλλειψη νερού.

Κάθε καλαμπόκι είναι γενετικά διαφορετικό.

Iδιαίτερη προσοχή δίνεται στις ρίζες τους.

Σύμφωνα με τη Διονυσία Φασούλα, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου:«Εξετάζουμε πάρα πολλές παραμέτρους τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές. Οι ποσοτικές παράμετροι όπως είναι η απόδοση και η σταθερότητα της απόδοσης, είναι οι πιο δύσκολες να μετρηθούν αξιόπιστα διότι επηρεάζονται πάρα πολύ από το περιβάλλον. Και για τις ποιοτικές παραμέτρους μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλές μετρήσεις στο εργαστήριο, για την περιεκτικότητα του καρπού σε θρεπτικά συστατικά, για την περικτικότητα των φύλλων».

Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης κριθάρι, σιτάρι, και ρεβίθια .

Μόλις προσδιοριστούν, οι πιο υποσχόμενοι υποψήφιοι θα επιλεγούν με φυσικό τροπο για να παράγουν ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία.

Δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Όπως δηλώνει ο Μιχάλης Ομήρου, μικροβιολόγος περιβάλλοντος, Ινστιτούτο γεωργικών ερευνών της Κύπρου:«Παράλληλα θέλουμε να έχουμε την βιοποικιλότητα μέσα στο αγροτικό οικοσύστημα για να βελτιώσουμε την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μέσω της γεύσης, μέσω της ποιότητας γενικότερα των προϊόντων έτσι ώστε οι ντόπιες κοινωνίες να απολαμβάνουν τα χαρακτηριστικά αυτών των παραδοσιακών και μη αξιοποιήσιμων γενοτύπων ποικιλιών που είχαν αναπτυχθεί προηγούμενως».

Τα δείγματα εδάφους και ρίζας μεταφέρονται στα εργαστήρια.

Οι ερευνητές θέλουν να καταλάβουν πώς τα φυτά μπορούν να αυξήσουν την απόδοση τους και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους στην ξηρασία, βελτιώνοντας την αλληλεπίδραση με τα μικρόβια κάτω απο το έδαφος.

Σύμφωνα με την Αθανασία Καβαδία,γεωργικός μικροβιολόγος του Ινστιτούτου αγροτικών ερευνών της Κύπρου:«Η σχέση αυτή μπορεί να είναι ωφέλιμη και για τους δύο που συμμετέχουν σε αυτήν, μπορεί να είναι ωοφέλιμη μόνο για τον ένα ή μπορεί να είναι παρασιτική. Πως λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα; ουσιαστικά το φυτό δίνει άνθρακα στον μύκητα για να μπορέσει να επιβιώσει και αντίστοιχα ο μύκητας βρίσκει τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος και τα μεταφέρει στο φυτό για την δική του θρέψη».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εργασία τους θα βοηθήσει τους ντόπιους αγρότες να αυξήσουν την προσφορά και τις δυνητικές αγορές .

Και αυτό, καταλήγουν οι επιστήμονες, θα πρέπει επίσης να είναι καλό για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη Διονυσία Φασούλα του Ινστιτούτου αγροτικών ερευνών της Κύπρου:«Όλοι θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία πόσο εκπληκτική γέυση είχε η ντομάτα, εκείνης της εποχής ή άλλα λαχανικά με πόση νοσταλγία θυμόμαστε τα αρώματα και της γεύσης εκείνης της εποχής. επομένως με το να εστιαζόμαστε στις παραδοσιακές ποικιλίες και να τις φέρνουμε πίσω στην καλλιέργεια επωφελούνται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, μετά αυτά πάνε στα σούπερ μάρκετ και επωφελούνται οι καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, περισσότερα αρώματα, περισσότερη ποιότητα».

Οι ερευνητές λένε ότι οι νέες αυτές καλλιέργειες θα μπορούσαν να γίνουν μια πραγματικότητα της αγοράς στην Ευρώπη μέσα σε 5 χρόνια.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ:Τρέχοντας στο Ναό έστειλε το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ο πάτερ Ηράκλης στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»