Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ

Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους πολίτες» εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι, στα κατεχόμενα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε, όπως είπε, για τη διεθνή υποστήριξη σε μια διαρκή λύση του Κυπριακού και για την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τατάρ, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Ο κ. Τατάρ «επανέλαβε τη θέση του. Του είπα για τα ταξίδια μου σε ορισμένες χώρες και ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει μια διαρκή λύση στην Κύπρο, κάτι που θεωρώ είναι σημαντικό και τώρα η ευθύνη είναι των ηγετών», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ακούσει «την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τους νέους ανθρώπους».

«Συναντήθηκα με πάρα πολλούς ανθρώπους και όλοι, σε ολόκληρο το νησί, επιθυμούν να προχωρήσουν προς τα μπρος», πρόσθεσε.

Οπότε, είπε, «είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν κάτι, και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακούσουν τους πολίτες».

Όσα ανέφερε ο Τατάρ στην Ολγκίν

Χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. «Αυτό ακριβώς σημαίνει η πολιτική μας, και γι' αυτό είναι σημαντικό (η κ. Ολκγίν) να αποδώσει σημασία σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα συντάξει», είπε.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για την επίλυση του Κυπριακού και στους όρους του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Η συνάντηση Τατάρ-Ολγκίν πραγματοποιήθηκε στο «προεδρικό». Την κ. Ολγκίν συνόδευε ο σύμβουλος της, Patti Londono. 

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις κατά τις οποίες κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για «αλλαγή νοοτροπίας και αναγνώριση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου τόνισε -όπως είπε- την «ανάγκη για λύση βασισμένη στη συνεργασία δύο κρατών».

Όπως είπε, υπενθύμισε στην κ. Ολγκίν «τις αρμοδιότητές της και την ουσία της έγκρισης που δώσαμε», στην εντολή της. «Δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψω πιέσεις για να μετατοπίσουμε το θέμα ή να φέρουμε τους ηγέτες στον διάλογο. Υπενθύμισα ότι κέρδισα αυτές τις εκλογές με μια υπόσχεση στον λαό μου και παρουσιάζοντας μια νέα πολιτική. Τόνισα ότι η νέα πολιτική που παρουσιάσαμε στη Γενεύη πριν από περίπου 3,5 χρόνια συνεχίζεται απαρέγκλιτα, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Κυβέρνησή του μας παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ. 

«Κατά την αξιολόγηση που κάναμε με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τον οποίο ταξίδεψα πρόσφατα στην Γκάμπια και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ, επαναλάβαμε ότι τα εγγενή κεκτημένα δικαιώματα στα οποία αναφερόμαστε, η κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Επισημάναμε επίσης ότι αυτό που είπαμε στη Γενεύη πριν από 3,5 χρόνια παραμένει απόλυτα σε ισχύ, δηλαδή ότι δεν πρέπει να διανοηθούν πως θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να πληρούνται αυτά τα κριτήρια», δήλωσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στην κ. Ολγκίν «ότι είμαστε αμετακίνητοι σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Στις 5 Ιουλίου 2024, θα έχουν περάσει έξι μήνες. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια».

Υποστήριξε στις δηλώσεις του επίσης ότι «πΠαρόλο που αυτά αναφέρονται στις συμφωνίες του 1960, αν κοιτάξουμε την τρέχουσα κατάσταση, με το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι η Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Μετά το σχέδιο Ανάν, παρά το γεγονός ότι είπαν όχι, εντάχθηκαν μονομερώς στην ΕΕ και έγιναν κράτος μέλος της ΕΕ». Όλα αυτά, ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, «τούς επέτρεψαν να εδραιωθούν στην άλλη πλευρά με τα δικαιώματα που σφετερίστηκαν και εκμεταλλεύονται στο έπακρο, ενώ οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν εκτός αυτού του συστήματος, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους απομόνωση, κάθε είδους εμπάργκο, χωρίς απευθείας πτήσεις, χωρίς απευθείας εμπόριο. Δεν ανέχονται καν να συναντηθούμε με ηγέτες χωρών του κόσμου, και πριν από την επίσκεψή μου στην Γκάμπια, η ελληνοκυπριακή πλευρά έγραψε επιστολές στην ηγεσία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, προσπαθώντας να εμποδίσει τις δραστηριότητες και τις ομιλίες μας. Με αυτή τη νοοτροπία, αναρωτιέμαι σε ποιο τραπέζι θα καθίσουμε και τι θα λύσουμε;»

Σε ό,τι αφορά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τατάρ είπε ότι «το να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα λύσει από μόνο του τίποτα. Το βασικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Η νοοτροπία ότι ο τουρκοκυπριακός λαός στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει ίσο νομικό καθεστώς με τον ελληνικό λαό». Πρόσθεσε ότι «χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αυτό ακριβώς σημαίνει η πολιτική μας, και γι' αυτό είναι σημαντικό (η κ. Ολγκίν) να δώσει σημασία σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα συντάξει».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ανέφερε ότι «οι δύο λαοί πρέπει να διαπραγματεύονται ελεύθερακαι να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» καθώς και ότι «μια ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Διαφορετικά, η οποιαδήποτε αντίληψη που επιχειρεί να μας επαναφέρει στην κατάσταση πριν το 1974 ή ακόμα και πριν το 1960, θα συναντήσει τη σθεναρή μας αντίσταση».

Συνεχίζοντας επανέλαβε «ότι η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθίσταται άνευ νοήματος χωρίς την αποδοχή της νέας μας πολιτικής, της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας».

Απαντώντας έμμεσα και στην κ. Ολγκίν η οποία είχε κάνει αναφορά σε δηλώσεις της στην κοινωνία των πολιτών, ο κ. Τατάρ, είπε ότι «ορισμένες ΜΚΟ εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά αυτές δεσμεύουν μόνο τις ίδιες. Εμάς μας δεσμεύει το κράτος μας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ο αγώνας του λαού μας, οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

 Η προσδοκία του, είπε, είναι η κ. Ολγκίν «να αναλύσει διεξοδικά στην έκθεσή της όλα όσα έχει βιώσει η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια και να τα συμπεριλάβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Εύχομαι να συμπεριλάβει όλα αυτά στην έκθεσή της, να αναδείξει τις αδικίες που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι και πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, αποτελεί ουσιαστικά την κύρια αιτία της έλλειψης λύσης στην Κύπρο», κατέληξε.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νωρίτερα, μία ώρα και τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά επίσκεψης της στην Κύπρο.

Εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, η κα. Ολγκίν, έκανε αναφορά για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «Όπως είπα και στην πρώτη μου επίσκεψη, ακούω την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, έχω πάρα πολλές συναντήσεις και η εντύπωση μου, όλοι θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά. Και εύχομαι οι ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών. Συνεχίζω να εργάζομαι, έρχομαι από πολλές χώρες, είχα μια τεράστια ατζέντα, στην Ευρώπη, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Εύχομαι ότι οι ηγέτες θα δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και να προχωρήσουν μπροστά», είπε μεταξύ άλλων η κα. Ολγκίν.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως η κα. Ολγκίν ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, τις οποίες χαιρετίζουμε. «Είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό. Η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν είναι στις 13 Μαΐου».

Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κας Ολγκίν ή αν είναι κάτι που επέβαλε ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι θα είναι και η επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 13 Μαΐου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι όροι εντολής της κας Ολγκίν που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια. «Ο ΓΓ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς ακόμη μια φορά είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»