Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ

Την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες ανοικοδομήσεις προσφυγικών πολυκατοικιών, στο πλαίσιο του σχεδίου «κτίΖΩ», που έχει εξαγγείλει τον Απρίλιο του 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αρμόδιοι λειτουργοί συνεχίζουν τις εξετάσεις των περιπτώσεων των ατόμων που χρήσουν οικονομικής στήριξης, αλλά και άλλου είδους βοήθεια, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ώστε να αποκτήσουν διαμέρισμα.

Από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε το σχέδιο και ποιες πολυκατοικίες από τις 43 κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέες, λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών άρχισαν τις επαφές με τους κατοίκους των είκοσι πολυκατοικιών, ώστε να τους ενημερώσουν για τις πρόνοιες του σχεδίου «κτίΖΩ», τι δικαιούντο, ποιες θα ήταν οι δικές τους υποχρεώσεις και τι έπρεπε να κάνουν. Κατά τις συναντήσεις με τους ενοίκους, οι λειτουργοί του Υπουργείου εντόπισαν κάποιες περιπτώσεις ατόμων, που αντιμετώπιζαν αντικειμενικές δυσκολίες και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως, προς αυτό το σκοπό, είχε ιδρυθεί και η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα εξέταζε τις εν λόγω περιπτώσεις, για να κρίνει κατά πόσο εμπίπτουν στην κατηγορία των δικαιούχων, που χρίζουν βοήθεια και αν ναι, ποια θα είναι αυτή η βοήθεια που θα λάβουν. Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων αφορά τους κοινωνικοοικονομικά ευάλωτους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα όσα τους ζητούνται.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν παιδιά ή συγγενείς που να μπορούν να τους στηρίξουν για τη συνεισφορά που πρέπει να καταβάλουν, για οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή για μονογονιούς, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Για κάλυψη αυτών των αναγκών έχει δημιουργηθεί και το Ταμείο Ευλωτότητας, στο οποίο έκαναν εισφορές εταιρείες και επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή έχει μαζευτεί ποσό που ξεπερνά τις 900,000 ευρώ, αλλά όχι το 1 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου

Πώς εντοπίστηκαν οι περιπτώσεις

Σημειώνεται πως, εκτός από τις περιπτώσεις που εντόπισαν οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών για τους δικαιούχους που χρήζουν βοήθειας, υπήρχαν και δικαιούχοι που όταν κατέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο «κτίΖΩ», ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή είναι λήπτες ΕΕΕ και άλλων επιδομάτων. Περαιτέρω, υπήρχαν και περιπτώσεις δικαιούχων που για τους δικούς τους λόγους δεν ήθελαν να αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τρίτοι έκαναν τις αναφορές στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την καταγραφή των περιπτώσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επαφή με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, όπως το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να διαπιστώσουν αν οι αναφορές τους ευσταθούν και χρήζουν βοήθειας. Σε περίπτωση που όντως υπάρχει ανάγκη, το Υπουργείο κατατάσσει τους δικαιούχους στις περιπτώσεις που θα λάβουν βοήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτησή τους απορρίπτεται.

Η βοήθεια που παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών βοηθά τους δικαιούχους, που το έχουν ανάγκη, με διάφορους τρόπους. Όπως τονίζεται από πλευράς Υπουργείου, στις περισσότερες περιπτώσεις αποφασίστηκε όπως καλυφθεί ένα μέρος του ποσού της συνεισφοράς, καθώς υπάρχει τρόπος για να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι το ποσό που δεν θα παρέχει η Κυβέρνηση, ενώ είναι αρκετά λίγες οι περιπτώσεις των δικαιούχων, για τους οποίους θα καλυφθεί πλήρως το ποσό της συνεισφοράς.

Σημειώνεται πως πέραν από την οικονομική βοήθεια, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει και άλλου είδους στήριξη προς τους δικαιούχους όπως είναι η έγκριση για αναβάθμιση διαμερισμάτων και αφορά περιπτώσεις οικογενειών που αυτή τη στιγμή διαμένουν σε διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και έχουν ανάγκη για τριάρι. Την ίδια ώρα, γίνονται εισηγήσεις και προς άτομα που είναι μονήρη ή ένα ζευγάρι και αυτή τη στιγμή διαμένουν σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, να κάνουν αίτηση για μονάρι, ώστε να είναι χαμηλότερο το ποσό της συνεισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν.

Δεν ξεκίνησε ακόμη η καταβολή

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί οποιοδήποτε ποσό προς τους δικαιούχους, καθώς βάσει των προνοιών που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, η καταβολή θα ξεκινήσει έξι μήνες μετά την έναρξη για ανέγερση. Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν να αποστέλλονται επιστολές στους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί, ενημερώνοντας τους για το ποσό που θα καλύψει το Υπουργείο Εσωτερικών και ποιο θα είναι το ποσό που θα καλύψουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα