Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου

Έτοιμοι να ξεκινήσουν την αναδόμηση των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του σχεδίου «ΚτίΖΩ», οι διαδικασίες για την ανέγερση των νέων πολυκατοικιών έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται εντός της εβδομάδας να αποστείλει επιστολή στην Πολεοδομία, ώστε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις 70 πολυκατοικίες της β’ φάσης του σχεδίου.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το σχέδιο «ΚτίΖΩ», το οποίο είχε ως στόχο να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένοικοι που διαμένουν στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί, απώτερος στόχος της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν να διασφαλιστούν οι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που επηρεάζονται, να διαβιούν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΚτίΖΩ», διαπίστωσε ότι είκοσι εκ των 358 πολυκατοικιών κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες, ενώ άλλες 23 κρίθηκαν επικίνδυνες, ωστόσο δεν ήταν τόση μεγάλη ανάγκη να εκκενωθούν. Προς αυτό το σκοπό, τον περασμένο Μάιο, είχαν ανακοινωθεί οι είκοσι άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες και στη συνέχεια οι δήμοι επικύρωσαν την εν λόγω απόφαση του Υπουργείου, για να αρχίσει η εκκένωση και οι διαδικασίες για κατεδάφιση.

Ο πρώτος δήμος που το έπραξε ήταν τα Λατσιά, που μετρούσε πέντε πολυκατοικίες και κατ’ επέκταση είναι και ο πρώτος που θα ξεκινήσει την αναδόμηση. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την αναδόμηση των δύο πολυκατοικιών που κατεδαφίστηκαν πριν τα Χριστούγεννα, με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών να είναι ότι αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η αναδόμηση.

Όσον αφορά στις άλλες τρεις ακατάλληλες πολυκατοικίες που μετρά ο δήμος Λατσιών, που βρίσκονται στον συνοικισμό του Αγίου Ελευθερίου, αυτή τη στιγμή μελετώνται τα έγγραφα, ώστε να προκηρυχθούν οι προσφορές για την αναδόμηση, με το Υπουργείο Εσωτερικών να σημειώνει πως θα ανεγερθούν δύο πολυκατοικίες, ενώ σε παρόμοιο στάδιο είναι και οι διαδικασίες για τις πολυκατοικίες στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Την ίδια ώρα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για αναδόμηση νέων πολυκατοικιών στον συνοικισμό Κόκκινες στον Στρόβολο, αφού την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Απριλίου, είναι η τελευταία ημέρα για προσφορές για την αναδόμηση. Αυτό σημαίνει ότι εκτιμώμενος χρόνος για να ξεκινήσει το χτίσιμό είναι τέλη Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι στις πλείστες πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες, οι διαδικασίες είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με τις μόνες που μένουν σε εκκρεμότητα να είναι σε κάποιες πολυκατοικίες στο Στρόβολο, όπου κάποιοι ένοικοι συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια, καθώς εκφράζουν την αντίθεσή τους να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις για τους υπόλοιπους δικαιούχους και να καθυστερούν την υλοποίηση του σχεδίου. Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του δήμου, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να εκκενώσει τις πολυκατοικίες και να προχωρήσει με την κατεδάφιση και καλείται να βρει τα μέσα, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Σημειώνεται πως για τις 23 πολυκατοικίες, που κρίθηκαν μεν επικίνδυνες, όμως δεν ήταν άμεσα κατεδαφιστέες, αυτό που διαμηνύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι άτομα που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο σχέδιο, συμπεριλαμβάνονται στους ένοικους για τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στη διαδικασία για αναδόμηση.

Πάντως, οι ένοικοι αυτών των πολυκατοικιών εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνουν στην ίδια περιοχή, με το Υπουργείο Εσωτερικών να βρίσκει τη λύση σε παρακείμενους χώρους που δεν αξιοποιήθηκαν, ώστε να χτίσει τα νέα κτίρια, χωρίς να υπάρχει μεγάλη αλλαγή για τους δικαιούχους.

Έτοιμο για την β’ φάση το Υπουργείο Εσωτερικών

Πέραν τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να προχωρήσει στη Β’ φάση του σχεδίου «ΚτίΖΩ», που αφορά στις εβδομήντα πολυκατοικίες και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να σταλεί σχετική επιστολή προς την Πολεοδομία.

Ουσιαστικά, το Υπουργείο Εσωτερικών στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πληρώσει πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα κάνει τις μελέτες για την στατική επάρκεια των εν λόγω πολυκατοικιών. Στο ενδεχόμενο που η μελέτη του πολιτικού μηχανικού δείξει ότι υπάρχουν πολυκατοικίες που πρέπει να αναδομηθούν, τότε οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι ίδιες με την Α’ φάση και θα κατεδαφιστούν τα παλιά κτίρια και θα αναδομηθούν καινούργια στον ίδιο χώρο, ενώ οι δικαιούχοι που θα δηλώσουν ενδιαφέρον, θα λαμβάνουν επίδομα ενοικίου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο ενδεχόμενο που η μελέτη του πολιτικού μηχανισμού δείξει ότι οι πολυκατοικίες χρειάζονται απλά επιδιόρθωση, τότε ένα μέρος του ποσού που θα χρειαστεί για τις εν λόγω διαδικασίες, αναμένεται να καλυφθεί από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αν το τελικό ποσό ξεπεράσει τη χορηγία του Υπουργείου, τότε θα πρέπει να καλυφθεί από συνεισφορές των ενοίκων.

Για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων, σε μία συζήτηση κατά την οποία θα γίνει ανασκόπηση της πορείας υλοποίησής του.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο