Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας

Η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υλοποιεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε συνεργασία με την PWC Cyprus, Εθνική Έρευνα Εργοδοτών (CyEmployers), στο πλαίσιο του έργου που έχει προτείνει και έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τίτλο «Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey», στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει για τη διασύνδεση της ανώτερης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, η έρευνα CyEmployers αποσκοπεί στην καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στη διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών απασχόλησης για τους/τις απόφοιτους/ες ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου και στην πρόβλεψη τω  μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση του περιεχομένου των υφιστάμενων Προγραμμάτων Σπουδών των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, στην προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών, στον σχεδιασμό και στην προσφορά προγραμμάτων δια βίου μάθησης από άλλους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης και στην αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται πως η εν λόγω έρευνα κρίνεται σημαντική για την παροχή πιο στοχευμένης επαγγελματικής και συμβουλευτικής καθοδήγησης σε όλα τα άτομα σε όποιο στάδιο της ζωής τους και αν βρίσκονται για τη λήψη βέλτιστων επαγγελματικών αποφάσεων.

Ο σχεδιασμός της μεθοδολογίας της έρευνας γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Warwick και συγκεκριμένα με το Institute for Employment Research. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα υπάρχουν στον σύνδεσμο: https://skilltracking.highereducation.ac.cy/el/the-project/national-employers-skills-survey/

Στην έρευνα συμμετέχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και ολόκληρος ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας. Το δείγμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αποτελείται από περίπου 13.000 επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγηκαν με τη μέθοδο της στρωματοματοποιημένης δειγματοληψίας από το Μητρώο Επιχειρήσεων της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Η πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του έργου https://skilltracking.highereducation.ac.cy/el/cyemployers  ή χρησιμοποιώντας τον προσωπικό σύνδεσμο που έχει αποσταλεί μέσω email.

Το ερωτηματολόγιο θα κληθούν να συμπληρώσουν εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που οι επιχειρήσεις τους περιλαμβάνονται στο δείγμα και όλα τα διευθυντικά στελέχη που προΐστανται υποδιαιρέσεων (π.χ. διευθύνσεις, υπηρεσίες, μονάδες, τμήματα, αρχές, επιτροπές κ.λπ.) του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμβολή των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα και των διευθυντικών στελεχών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην έρευνα CyEmployers κρίνεται πολύ σημαντική για τον εντοπισμό των αναγκών της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες.

Δειτε Επισης

Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο