Aύξηση των μεταναστευτικών ροών διά θαλάσσης και το αίτημα για Συρία θέτει ενώπιον Σχοινά ο ΥΠΕΣ

Την αύξηση των μεταναστευτικών ροών διά θαλάσσης, το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη Συρία, καθώς και τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς αρμοδίων Αρχών για να εντοπιστούν οι διακινητές και να συλληφθούν, θέτει ενώπιον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην διυπουργική που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό, κατά την οποία θα γίνει μία παράθεση των δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής θα έχει τη δεύτερη επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών στην Κύπρο και αναμένεται να ενημερωθεί για την διαχείριση που έχει γίνει από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου για το μείζον ζήτημα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται πως ο κ. Σχοινάς είχε ενημερωθεί και τον περασμένο Μάιο, όταν και τόνισε πως η Κύπρος δεν είναι μόνη, ενώ η κάθοδός του πραγματοποιείται δύο μήνες μετά την παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία μάλιστα εξήρε τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι άλλες χώρες.

Κατά την διυπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης και οι υφυπουργοί Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι όλες οι δράσεις στις προέβησαν είτε από κοινού, είτε το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να δοθούν λύσεις στα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν εντός της χώρας, όπως η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην εκπαίδευση.

Μείωση αφίξεων από Πράσινη Γραμμή, αύξηση διά θαλάσσης

Ένα από τα θέματα που θα θέσει ενώπιον του Μαργαρίτη Σχοινά αφορά στις αφίξεις των μεταναστών τους τελευταίους μήνες και ο τρόπος που το Υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Από τη μία, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Σχοινά για το γεγονός ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αφίξεις από την Πράσινη Γραμμή, που ήταν ένα από τα τρωτά σημεία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά και τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί η Κυβέρνηση, όπως η εκστρατεία που είχε ξεκινήσει διαδικτυακά, ώστε να μην παρουσιάζεται η Κύπρος ως οικονομικός παράδεισος.

Πέραν τούτου, ο κ. Ιωάννου αναμένεται να ενημερώσει τον Μαργαρίτη Σχοινά για τις ενέργειες της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πιέσεις που άσκησε, ώστε να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθούν οι έλεγχοι των προσώπων που καταλήγουν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια της Frontex και της Europol. Η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέτρων διαφάνηκε από τους αριθμούς, καθώς υπήρξε μείωση του ύψους του 37% στις αφίξεις ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική, το 2023.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να θέσει στο τραπέζι και τους προβληματισμούς της Κυβέρνησης, αναφορικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών διά θαλάσσης, που κατά πλειοψηφία αφορά άτομα που έρχονται από τη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να τους δεχτεί, λόγω του καθεστώτος της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός για το 2023 είχε αύξηση του ύψους 50% σε σχέση με το 2022.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να θέσει στη συζήτηση για ακόμη μία φορά το αίτημα της Κύπρου για αλλαγή του καθεστώτος της Συρίας, βάσει του οποίου αυτό που ζητά η Κυβέρνηση είναι να γίνει μία αξιολόγηση των δεδομένων που επικρατούν στη Συρία, ώστε να διαπιστωθούν ποιες περιοχές κρίνονται ασφαλή για να πραγματοποιηθούν επιστροφές.

Το σχέδιο δράσης με 50 δράσεις και οι εκστρατείες για διακινητές

Στο μεταξύ, ενώπιον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής αναμένεται να τεθεί και το σχέδιο δράσης που βρίσκεται στα σκαριά και αφορά στην κατάρτιση συνολικά 50 δράσεων για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των αιτητών ασύλου. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων, με το Υπουργείο Εσωτερικών να αναμένει τις τελικές θέσεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων και αφού τις λάβει, θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα αποσταλεί για έγκριση. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αρχές Απριλίου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών θα κάνει αναφορά και στις εκστρατείες που γίνονται, σε συνεργασία με την Αστυνομία, με στόχο τον εντοπισμό των διακινητών μεταναστών και τη σύλληψή τους. Ο υπουργός θα ενημερώσει τον κ. Σχοινά για τις προσπάθειες της Αστυνομίας για εξεύρεση κυκλωμάτων και πόσες συλλήψεις έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Ένα άλλο θέμα που θα ανοίξει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τη διυπουργική συνάντηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά είναι και οι εκστρατείες που έχουν ξεκινήσει από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, για την εκστρατεία για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Η εν λόγω εκστρατεία είχε ξεκινήσει, σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί η Κύπρος από όλες τις πλευρές, δεδομένου ότι η αδήλωτη εργασία αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό. Παράλληλα, σε αυτό το κεφάλαιο, ο υπουργός θα αναφερθεί και στα συστήματα που έχουν αναβαθμιστεί, ώστε να ξέρουν οι εργοδότες ποιοι εργάτες είναι νόμιμοι και ποιοι είναι παράνομοι.

Σημειώνεται πως από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, η Αθηνά Μιχαηλίδου αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το θέμα των δράσεων του Υπουργείου της για την ομαλή ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στην εκπαίδευση, ενώ η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας θα αναφερθεί στις ενέργειες για τους ασυνόδευτους ανήλικους και την κοινωνική τους ένταξη.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια