Τα λάθη προσώπων και συμπεριφορών, οι κακές δημοσκοπήσεις και η αιτιολόγηση του Προέδρου

Τα λάθη της διακυβέρνησής του παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως πεποίθησή του είναι πως τα λάθη αφορούσαν συμπεριφορές και όχι πολιτικές και δεν έχουν επηρεάσει δυσμενώς την κοινωνία.

«Φυσικά έγιναν λάθη», είπε, προσθέτοντας πως «η παραδοχή έγινε πρώτα από εμένα». Τόνισε, ωστόσο, πως δεν έγιναν λάθη σε πολιτικές, έγιναν σε συμπεριφορές και επιλογές. «Και αυτά διορθώθηκαν αμέσως». Είναι γι’ αυτό το λόγο που οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική συνιστώσα της δικής μας διακυβέρνησης, σημείωσε, λέγοντας πως για αυτό προχωρήσαμε με τον κώδικα συμπεριφοράς των υπουργών, το Γνωμοδοτικό και άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν. «Δεν έγιναν λάθη σε πολιτικές που έβλαψαν την κυπριακή κοινωνία», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως τις αποτυχίες της Κυβέρνησης τις πιστώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Σας παραπέμπω στον ανασχηματισμό, που είναι δικές μου επιλογές. Γνωρίζουμε όλοι και είδαμε τις αντιδράσεις κι από τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα μου, αν ήταν ικανοποιημένοι από τις δικές μου επιλογές. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των πολιτικών μας».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπήρξαν λάθη από πρόσωπα που διόρισε. «Είπα για λάθη συμπεριφορών. Δεν ήταν ανεκτό να υπάρχουν υπερωρίες σε άτομα που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο. Δεν ήταν σωστό να υπάρχουν αναρτήσεις από άτομα που διορίστηκαν σε προσωπικές στιγμές. Έπρεπε να γίνουν καλύτεροι έλεγχοι σε διορισμούς που έγιναν. Όλα αυτά τα διορθώσαμε και μέσα στο πλαίσιο της θεσμικής Μεταρρύθμισης, εκείνο που επιλέγουμε είναι να υπάρχουν τα δεδομένα, να μην επιτρέπεται να γίνονται τέτοια λάθη», είπε.

Αναφορικά με τις αρνητικές, για τον ίδιο και την Κυβέρνηση, δημοσκοπήσεις, διαβεβαίωσε ότι τις λαμβάνει υπόψη πολύ σοβαρά, όπως και το τι λέγεται και τι γράφεται. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το πρόσημο στο τέλος θα είναι θετικό. Συνειδητά ανέβασα ψηλά τον πήχη. Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς και χαίρομαι που η κοινωνία έχει υψηλές προσδοκίες από εμάς. Την ίδια στιγμή ο πήχης θα συνεχίσει να είναι ψηλά και για μένα και για τα μέλη του Υπουργικού», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απέδωσε, ταυτόχρονα, τις αντιδράσεις στο γεγονός πως, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που ήταν σχεδόν όλοι κομματάρχες, ο ίδιος δεν έχει την στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, ούτε διαθέτει κομματικά έντυπα ή συμπαγή ομάδα του πληθυσμού που να στηρίζει ό,τι κάνει.

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι Υπουργοί που ανασχηματίστηκαν άφησαν σημαντικό έργο, κάποιοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Εξήγησε πως ο ίδιος επιθυμούσε να τρέξει περισσότερο τα πράγματα σε κάποιους τομείς, για αυτό δεν έλαβε υπόψη του το κριτήριο των 18 μηνών και προχώρησε πιο γρήγορα. «Η κοινωνία μπορεί να δείχνει υπομονή, εγώ δεν έχω την ευχέρεια να έχω υπομονή από τους Υπουργούς».

Παραδέχθηκε πως είχε θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά. «Λαμβάνοντας υπόψη τη σοφία που έχω σήμερα, ενδεχομένως να έγιναν λανθασμένες επιλογές. Δεν θα επιμένω για να μην κριθώ και κατηγορηθώ», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα παράπονο από τα κόμματα και οι επιλογές τους είναι απόλυτα σεβαστές. «Σέβομαι και εκτιμώ τη βοήθεια που μου δίνεται από τα κόμματα που με στήριξαν να εκλεγώ και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μου», είπε, ωστόσο επανέλαβε ότι θεωρεί εαυτόν πολιτικά ορφανό και πως δεν έχει δεδομένη κομματική στήριξη. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν προτίθεται να αναμειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία. «Δεν θα ακούσατε καμία προεκλογική εξαγγελία», τόνισε.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια