Επιστολή Χριστοδουλίδη στο ΡΙΚ-Καταγγέλλει παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία
13:09 - 12 Αυγούστου 2022
Επιστολή στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Μιχάλη Μιχαήλ, απέστειλε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην οποία εκφράζει τη λύπη και την απογοήτευση του για τη χθεσινή ανακοίνωση του ΡΙΚ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν καταγράφει τα ακριβή γεγονότα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.
Την ίδια ώρα ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος από χθες δέχεται αλλεπάλληλα πυρά από ανθυποψηφίους του, στον απόηχο της απόφασης του να μην συμμετάσχει στα debates που είχε προγραμματίσει για τον μήνα Σεπτέμβριο τον ΡΙΚ, καθώς θα βρίσκεται σε περιοδεία σε όλη την Κύπρο για να παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, κατηγορεί το ΔΣ για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στο ΡΙΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως, «με λύπη και απογοήτευση διαπιστώνω ότι η ανακοίνωση σας της 11ης Αυγούστου 2022 σχετικά με τις προεκλογικές συζητήσεις, δεν καταγράφει τα ακριβή γεγονότα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, μέχρι του σημείου που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ΡΙΚ παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία, κατά τρόπο απαράδεκτο».
Παράλληλα, τονίζει πως «ουδέποτε το επιτελείο μας συμφώνησε για τη διενέργεια debates τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας», αντιθέτως, όπως σημειώνει, «κατά τη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων Πρόεδρων στο ΡΙΚ όταν μας παρουσιάσατε τις προγραμματισθείσες από εσάς τηλεοπτικές αναμετρήσεις, δηλώσαμε ότι επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε. Μάλιστα, τελούσαμε σε αναμονή του νέου προγραμματισμού λόγω της απουσίας του κ. Μαυρογιάννη στο εξωτερικό. Έκτοτε, δεν έγινε καμία επικοινωνία μέχρι τις 10 Αυγούστου, οπότε σας ενημερώσαμε για το δικό μας πρόγραμμα».
Ενώ, λοιπόν, συνεχίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, «βρισκόμασταν σε διαδικασία συζήτησης μέσω εκπροσώπου του επιτελείου μου, χωρίς περαιτέρω επικοινωνία μαζί μας, αποστείλατε την ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρετε ότι συμφωνήθηκε κατ᾽αρχήν η διενέργεια debate στις 6 Οκτωβρίου. Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία καθότι ξεκάθαρα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις».
Την ίδια ώρα εκφράζει τη βεβαιότητα του, ότι «θα συμφωνείτε μαζί μου ότι το ΡΙΚ ως κρατικό κανάλι, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες, οφείλει και πρέπει να είναι αμερόληπτο, να μην ενεργεί μονομερώς και να σέβεται το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις απόψεις όλων των υποψηφίων, χωρίς να δίνει αφορμές ότι υπηρετεί σκοπιμότητες».
Και προσθέτει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε αρνήθηκα να πάρω μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση και θεωρώ ότι η διεύθυνση, οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη του ΡΙΚ μπορούν να βεβαιώσουν την άψογη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει επίσης ότι, «παραμένω προσηλωμένος στις αρχές του διαλόγου, του πλουραλισμού στα ΜΜΕ και της πολυφωνίας. Η διασφάλιση της ενημέρωσης των πολιτών ενόψει των προεδρικών εκλογών είναι υποχρέωση όλων μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, εκ των πραγμάτων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ΟΛΕΣ τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε debate, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, επιπλέον των διακαναλικών debate, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να διεξάγονται παραμονές των εκλογών».
«Για το λόγο αυτό, πέραν του προγραμματισμού του ΡΙΚ, σας καλώ, ως επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να αναλάβετε πρωτοβουλία και να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια διαλόγου και με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, για να επιτύχετε την ελάχιστη συνεννόηση και να καταλήξετε σε ένα ημερολογιακό και θεματικό πρόγραμμα συζητήσεων, το οποίο θα υπηρετεί την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση και θα επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους Προέδρους να εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους», προσθέτει.
«Από δικής μας πλευράς επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιτελεία και με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως πράξαμε μέχρι τώρα. Η δημοκρατία δεν υπηρετείται με τελεσιγραφικές προσκλήσεις τύπου take it or leave it», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απόφαση Χριστοδουλίδη, οι έντονες επικρίσεις και τα ερωτήματα που προκύπτουν
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Αχιλλέας Δημητριάδης
Ο υποψήφιος πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε νέα του τοποθέτηση αναφέρει πως ο κάθε υποψήφιος οφείλει να επιδιώκει και όχι να αποφεύγει τον δημοκρατικό διάλογο, τονίζοντας πως έτσι ελέγχονται οι θέσεις και οι ιδέες του, πόσον μάλλον σε αυτούς που διεκδικούν την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «ο προεκλογικός διάλογος με τη μορφή των debates στο ΡΙΚ, την δημόσια τηλεόραση, τον Σεπτέμβριο είναι χρήσιμος για να σχηματίσουν οι πολίτες πληρέστερη αντίληψη για τις προτάσεις όλων των υποψηφίων», ενώ πρόσθεσε πως «εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο και έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ετοιμότητα για συμμετοχή. Ο διάλογος είναι αναγκαίος για να μπορούν οι πολίτες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το ποιος αξίζει να εκλεγεί Πρόεδρος και, ακόμα περισσότερο, με ποιες προτάσεις κατέρχεται στον εκλογικό στίβο».
Παράλληλα αναφέρει πως, «με λύπη έχουμε πληροφορηθεί ότι κ. Χριστοδουλίδης αποφάσισε χθες να ακυρώσει την συμμετοχή του στα debates στο ΡΙΚ του Σεπτεμβρίου. Αυτό υποτιμά την κρίση των πολιτών και ευτελίζει τον δημόσιο διάλογο. Θεωρούμε επίσης, ότι τόσο το ΡΙΚ, ως η δημόσια τηλεόραση, όσον και οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ευθύνη έναντι των πολιτών να δώσουν ίσο χρόνο σε όλους τους υποψηφίους για να διατυπώσουν τις θέσεις τους. Αυτό δεν γίνεται με μονόλογο αλλά μόνο με διάλογο».
Μάριος Ηλιάδης
Στη δική του ανακοίνωση ο Μάριος Ηλιάδης αναφέρει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης «αποφεύγει το διάλογο όπως ο διάβολος το λιβάνι, ωστόσο το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και ότι «συνεχίζει την προσφιλή του τακτική, την οποία χάραξε από την πρώτη μέρα που συστήθηκε στον κυπριακό λαό ως υποψήφιος Πρόεδρος δηλαδή να βαδίζει στο δρόμο του ψεύδους και της παραπλάνησης, επιχειρώντας μάταια να ξεγελάσει τους Κύπριους πολίτες, τη νοημοσύνη των οποίων υποτιμά και περιφρονεί με απύθμενο θράσος».
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιάδης «για διάρκεια δύο εβδομάδων που πραγματοποιούνταν συναντήσεις μεταξύ των επιτελείων, καθώς και με το ΡΙΚ και τα ιδιωτικά κανάλια, το επιτελείο Χριστοδουλίδη ισχυριζόταν ότι υπάρχει απόλυτη προθυμία εκ μέρους του για συμμετοχή του στα debates» και προσθέτει ότι «για 15 μέρες ουδέποτε αναφέρθηκε το οποιοδήποτε κώλυμα του κ. Χριστοδουλίδη για τη διεξαγωγή debates είτε για το μήνα Σεπτέμβριο είτε για οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο».
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο Μάριος Ηλιάδης «ενώ είχαμε 15 ολόκληρες μέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των επιτελείων, σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε εκ μέρους του επιτελείου Χριστοδουλίδη η χθεσινή ‘εισήγηση – πυροτέχνημα’ περί διεξαγωγής ενός debate από ένα κανάλι κάθε μήνα».
Γιώργος Κολοκασίδης
«Ποιόν Χριστοδουλίδη να πιστέψουμε; Τελικά, ποιόν Χριστοδουλίδη να πιστέψουμε; Τον Χριστοδουλίδη που στις 16 Ιουνίου δήλωνε ότι «θα κάνουμε πάρα πολλά debate, όσα χρειάζονται (…) και οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει είτε για δύο, είτε όλων των υποψηφίων ή μικρότερων σχηματισμών, η θέση μας είναι θετική; Τον Χριστοδουλίδη που στις 10 Αυγούστου ακύρωσε τη συμμετοχή στις τηλεμαχίες του ΡΙΚ τον Σεπτέμβριο επειδή «θα βρίσκεται σε περιοδεία σε όλη την Κύπρο»;», διερωτάται από την πλευρά του ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος εξαπολύει νέα επίθεση κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Όπως αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης, «η δημοκρατία απαιτεί δημόσιο διάλογο και σαφείς θέσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης αρνείται τον διάλογο και αρνείται να καταθέσει σαφείς θέσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης επιμένει να μην τοποθετείται και κρύβεται. Μέχρι πότε;», προσθέτοντας πως «προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ το διασυρμό του δημόσιου διαλόγου, ιδιαίτερα μάλιστα από κομματικούς υποψηφίους που τυγχάνουν σκανδαλωδώς ευνοϊκής μεταχείρισης από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρόεδρος κάλεσε το ΡΙΚ όπως επαναπρογραμματίσει τον Οκτώβριο τη μοναδική τηλεμαχία στην οποία θα συμμετείχα, με την ίδια σύνθεση, σε ημερομηνία που θα βολεύει τον κ. Χριστοδουλίδη. «Εάν το Συμβούλιο ΡΙΚ υποκύψει στα τερτίπια οποιουδήποτε κομματικού υποψηφίου και συνεχίσει την ευνοιοκρατική πολιτική σε βάρος των ανεξάρτητων υποψηφίων, είναι υπόλογο στους πολίτες. Αυτό το θέατρο σκιών δεν πρόκειται να γίνει ανεχτό!»
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης
Από την πλευρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σε ανακοίνωση του αναφέρει πως, «με επιστολή του το ΡΙΚ ενημέρωσε τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι αναβάλλονται οι τηλεοπτικές συζητήσεις όλων των υποψηφίων με τις αρχικές συνθέσεις που είχαν συμφωνηθεί. Ο λόγος; Η άρνηση του κ. Ν. Χριστοδουλίδη να λάβει μέρος σε τηλεμαχία τον Σεπτέμβριο. Γιατί; Διότι ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει η ανακοίνωση του ΡΙΚ, θα «βρίσκεται σε περιοδεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και θα παρουσιάζει το προεκλογικό του πρόγραμμα». Δεν είχε χρόνο, δηλαδή, ο συγκεκριμένος υποψήφιος να συμμετάσχει ούτε σε μια τηλεοπτική συζήτηση! Πρόκειται για περίεργη δικαιολογία: πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα μάθαιναν το πρόγραμμά του από τις τηλεμαχίες (debates) παρά από την περιοδεία σε συγκεκριμένες επαρχίες. Η τηλεόραση σε βάζει σε κάθε σπίτι, ενώ μια ομιλία σε μια πόλη ή ένα χωριό έχει περιορισμένη εμβέλεια».
Όπως υποδεικνύει, ο «κ. Χριστοδουλίδης επιλέγει τον μονόλογο, επειδή φοβάται τον αντίλογο. Πονηρά σκεπτόμενος, προτιμά να μιλά σε ανθρώπους που τον χειροκροτούν παρά να συζητά με τους συνυποψηφίους του. Οι υπολογισμοί του είναι προφανείς: ο στιβαρός αντίλογος εκθέτει και φθείρει αυτόν που νοιάζεται κυρίως για την ατσαλάκωτη εικόνα του, ενώ οι από καθέδρας ομιλίες, χωρίς τον κίνδυνο της αντιλογίας, χτίζουν την εικόνα του λαοπρόβλητου. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του: γι’ αυτόν η προεκλογική αντιπαράθεση δεν είναι μάχη ιδεών και προτάσεων αλλά κατασκευή και προβολή εικόνας. Είσαι ό,τι φαίνεσαι: μιλώντας σε επευφημούντες οπαδούς σου δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να αιτιολογήσεις τις απόψεις σου, να λογοδοτήσεις για τα λάθη σου, να δώσεις λογαριασμό για το πολιτικό παρελθόν σου, να δικαιολογήσεις τις ύποπτες σιωπές σου. Ο προεκλογικός αγώνας για τον κ. Χριστοδουλίδη δεν είναι ουσιώδης πολιτική κατάθεση, αλλά είναι μια άσκηση πολιτικού μάρκετινγκ – κερδίζεις όσο εσύ σκηνοθετείς τον εαυτό σου. Όπως οι επικοινωνιολόγοι του έγραψαν (ή πιο σωστά: αντέγραψαν) την εναρκτήρια πολιτική ομιλία του, έτσι τώρα τον συμβουλεύουν να μην εκτίθεται στο διάλογο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φθαρεί. Πώς περιέγραψε ο Γεώργιος Παπανδρέου τον Γρίβα; «Εδοξάσθη κρυπτόμενος!»
Επιπρόσθετα αναφέρει πως «όσοι παρακολουθούμε την πολιτική διαδρομή του κ. Χριστοδουλίδη δεν εκπλησσόμεθα. Για την ακρίβεια, το αναμέναμε! Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να παρουσιάσει τις προτάσεις του – να πατάει διαρκώς σε δύο βάρκες. Η έλλειψη σαφήνειας στην πολιτική του επιχειρηματολογία θα τον καθιστούσε ακόμη πιο αναξιόπιστο στο εκλογικό σώμα. Γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να συγκεράσει τη γραμμή ΔΗΣΥ, του οποίου συνεχίζει να είναι μέλος, με τη γραμμή της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Θα ήταν ακατόρθωτο να πείσει τους φιλελεύθερους πολίτες και, ταυτοχρόνως, να ικανοποιεί τα πιο συντηρητικά σκοταδιστικά κυκλώματα, που τον στηρίζουν. Όταν στο «φιλικό debate» με τους πολιτικά ομογάλακτους συνυποψηφίους του, κ.κ. Νεοφύτου και Μαυρογιάννη, ο κ. Χριστοδουλίδης, το ψυχοπαίδι του κ. Αναστασιάδη, κατάφερε να χάσει κατά κράτος, έχει δίκιο να φοβάται να συζητήσει με τους άλλους υποψηφίους, οι οποίοι, χωρίς τα βαρίδια της διαφθοράς, θα τον ξεμπροστιάσουν για τον ρόλο του στα 9 χρόνια συμμετοχής και συνενοχής στην πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο. Όσο δεν αντιπαρατίθεται, δεν εκτίθεται!»