Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα

Αρκετές χιλιάδες ευρώ πρόκειται να λάβουν ως φιλοδώρημα και ως σύνταξη ο Πρόεδρος, οι υπουργοί και υφυπουργοί που αποχωρούν στο τέλος του μήνα, όπου και θα παραδώσουν τα ηνία στην επόμενη Κυβέρνηση, του Νίκου Χριστοδουλίδη. Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες ευρώ μεγαλύτερος, πρόκειται να είναι ο μισθός του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σύγκριση με τον μισθό που λάμβανε ο πρώην πλέον Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αφού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο κ. Χριστοδουλίδης πρόκειται να λαμβάνει μισθό μηνιαίως 8.611 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, λάμβανε μισθό, 7.663 ευρώ. 

Ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός με τα επιδόματα που θα λαμβάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αγγίζει συνολικά τα 174.640 ευρώ, ενώ ο καθαρός ετήσιος μισθός μετά και από φόρο εισοδήματος βρίσκεται στα 110.175 ευρώ. Σημειώνεται παράλληλα, ότι ο νέος Πρόεδρος επωφελείται και από ετήσιο επίδομα παραστάσεως 30.775 ευρώ, ετήσιο τιμάριθμο 24.987 ευρώ, όπως και τιμάριθμο για το επίδομα παραστάσεως ύψους 7.624 ευρώ τον χρόνο.

Ταυτόχρονα, εξασφαλισμένο φιλοδώρημα, όπως και σύνταξη που αρχίζει μετά τα 60 τους έτη, έχουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που βρίσκονταν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, που παραχωρεί πλέον τα ηνία στη νέα που εκλέγηκε, η οποία σηκώνει και επίσημα μανίκια από την 1η Μαρτίου. 

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, το ποσό του φιλοδωρήματος, όπως και της σύνταξης, εξαρτάται από τους μήνες που υπηρέτησαν στην Κυβέρνηση, ενώ όπως προνοείται την ίδια ώρα, φιλοδώρημα και σύνταξη δεν δικαιούνται αυτοί που δεν συμπλήρωσαν συνολική θητεία δεκαοκτώ μήνες. Δηλαδή, όσοι υπηρέτησαν λιγότερο από δεκαοκτώ μήνες, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα για να καρπωθούν αυτά τα ποσά των φιλοδωρημάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα μέγιστα ποσά συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας κρατικός αξιωματούχος με βάση τις απολαβές που λαμβάνει σήμερα και που υπηρέτησε σε ένα ή και περισσότερα δημόσια αξιώματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μέγιστο μηνιαίο ποσό σύνταξης είναι στις 6.472 ευρώ. 

Παράλληλα, όσον αφορά τα ποσά που θα λάβουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που υπηρέτησαν για πέντε χρόνια το πόστο τους στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρόκειται να λαμβάνουν 1.800 ευρώ μεικτά μηνιαία, ενώ το φιλοδώρημά τους αγγίζει τις 100.000 ευρώ. 

Μάλιστα, αυτοί που διετέλεσαν το πόστο τους για δυο διαδοχικές θητείες, δηλαδή δυο πενταετίες, τότε η σύνταξή τους αυτόματα διπλασιάζεται, όπως και το φιλοδώρημά τους. Δηλαδή, η σύνταξή τους αγγίζει τις 4.500 ευρώ, ενώ το φιλοδώρημα εκτοξεύεται στις 250.000 ευρώ. 

Πάρτε μια γεύση παρακάτω για τους μισθούς που λαμβάνουν οι Κρατικοί Αξιωματούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone