Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξουν νέες εξελίξεις σε σχέση με τις αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για τον διορισμό των υπουργών, υφυπουργών και άλλων αξιωματούχων της Κυβέρνησης του. Οι διεργασίες γίνονται σε διάφορα επίπεδα με απόλυτο κυρίαρχο και πυρήνα της όλης διαδικασίας τον ίδιο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Μέχρι στιγμής, αυτό που αναφέρουν οι πληροφορίες με όσους εμπλέκονται στη διαδικασία, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν μετακινήθηκε ούτε ένα «ι» από τις θέσεις του και έβαλε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές στα κόμματα για τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν. Τα πλαίσια δηλαδή των προτάσεων που θα θέσουν ενώπιον του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, για τη νέα του Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, από το ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα προταθούν δύο ονόματα υπουργών και ενός υφυπουργού, ενώ από τα δύο μικρότερα κόμματα, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ένα όνομα υπουργού και ένα όνομα υφυπουργού. Σημειώνεται πως από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίστηκε προς τις ηγεσίες των τριών κομμάτων πως οι επιλογές για τα κρίσιμα Υπουργεία θα είναι απόλυτα προσωπικές του και δεν θα ήθελε να του προταθούν ονόματα για αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η καθυστέρηση που τροφοδοτεί την ονοματολογία και το θετικό πρόσημο των πολιτών

Τα τρία Υπουργεία στα οποία θα κάνει προσωπικές επιλογές ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι αυτά των Οικονομικών, των Εξωτερικών και των Εσωτερικών. Επιπλέον οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ξεκαθαρίστηκε στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, πως από τη στιγμή που το κόμμα κατέχει την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, δεν μπορεί να αναλάβει και το αντίστοιχο Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο στελέχη από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων αλλά και βουλευτές, ένας μετά τον άλλο να εμφανίζεται στα μέσα και να ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για υπουργοποίηση. Υπήρξαν μάλιστα και συγκεκριμένα άρθρα που επαινούσαν τη στάση βουλευτών που εμφανίζονται να αρνήθηκαν την υπουργοποίηση. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι κάπως διαφορετική, αφού ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε προς τις ηγεσίες των τριών κομμάτων πως δεν θέλει ανάμεσα στα ονόματα που θα του προταθούν να βρίσκονται: (α) εν ενεργεία βουλευτές (β) πρώην υπουργοί και (γ) στελέχη από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Αν και ειδικά η τελευταία προϋπόθεση ενδεχομένως να αδικεί κάποια στελέχη που δεν βρίσκονται και πολύ στο προσκήνιο, ωστόσο εργάστηκαν σκληρά για την εκλογή Χριστοδουλίδη, φαίνεται να είναι μια προϋπόθεση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει να υπηρετήσει απόλυτα χωρίς εξαιρέσεις και υποσημειώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε κόμματα για Υπουργικό ο Χριστοδουλίδης-«Τεχνοκράτες με πολιτική προσέγγιση»

Εξάλλου, ένα άλλο κριτήριο που έθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι το ηλικιακό όριο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την πρόθεση να μην προχωρήσει σε διορισμούς ανθρώπων, άνω τον εξήντα ετών. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να δώσει και ένα στίγμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας, συνδυάζοντας το τεχνοκρατικό προφίλ που εξ αρχής υπογράμμισε αλλά και την πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στα όσα «λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί» αλλά και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια που δημόσια έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν πώς στο Υπουργικό του Συμβούλιο θα περιλαμβάνονται πρόσωπα από όλο το φάσμα της πολιτικής, δηλαδή άτομα που προέρχονται από τον χώρο του κέντρου, της κεντροδεξιάς και του ευρύτερου χώρου της αριστεράς. Τις τελευταίες ημέρες, κατά τις επισκέψεις του στα εκλογικά του επιτελεία ανά Επαρχία, δίδει και μια άλλη προσέγγιση για συμμετοχή υπουργών με καταγωγή από όλες τις πόλεις της Κύπρου, ενώ υπάρχει και το κριτήριο της συμμετοχής 50-50 ανδρών και γυναικών. Σε ότι αφορά αυτό το τελευταίο, φαίνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσανατολίζεται σε διορισμό γυναικών σε δύο Υπουργεία-κλειδί, αυτά των Εξωτερικών και των Εσωτερικών. Για τα δύο Υπουργεία έχουν ακουστεί και τα πρώτα ονόματα, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα ήταν βεβιασμένο, σχεδόν δέκα ημέρες πριν από τις τελικές ανακοινώσεις, είναι πρόωρο να αρχίσει η ονοματολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί θεωρείται crash test για τον Χριστοδουλίδη ο διορισμός του Υπουργικού

Επιπλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι στην Κυβέρνησή του θα συμμετέχει η νέα γενιά η οποία θα συνδυάζει γνώσεις και εμπειρία, ενώ υπέδειξε πως ο ίδιος έχει ήδη συνοψίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες κάθε Υπουργείου, συνεπώς έχει δημιουργήσει μια εικόνα για το με ποιους και πώς θα φέρει εις πέρα την δύσκολη επιστολή που αναλαμβάνει.

Είναι, πάντως, γεγονός, ότι η στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με τον διορισμό του Υπουργικού, εκθειάστηκε τις τελευταίες ημέρες από πολλούς, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν ανακύκλωση προσώπων και διορισμούς από το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που τον στήριζαν. Φαίνεται ωστόσο, ως της ώρας ότι ο νέος Πρόεδρος, είναι αποφασισμένος να τηρήσει όλα όσα έλεγε προεκλογικά, αψηφώντας τις πιέσεις κάποιων εκ των ηγεσιών των κομμάτων που τον στήριξαν.

Πάντως από τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη νέα Κυβέρνηση, φαίνεται ότι σε μεγαλύτερο βαθμό τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υιοθέτηση πλήρως ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως συμφωνεί με τις αλλαγές που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να επιφέρει, όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά πιο πολύ σε ζητήματα νοοτροπίας. Σημειώνεται ότι τα κομματικά όργανα της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας συνήλθαν την περασμένη Πέμπτη και ξεκίνησαν μια πρώτη συζήτηση για τα όσα θα προταθούν στον Νίκο Χριστοδουλίδη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθορίζουν τις σχέσεις Χριστοδουλίδη-κομμάτων οι επιλογές για το Υπουργικό

Αντίθετα ο Μαρίνος Σιζόπουλος στις δημόσιες τοποθετήσεις του, υπέδειξε πως το κόμμα του θα πρέπει να έχει και λόγο και ρόλο στο νέο Υπουργικό, ωστόσο μέχρι στιγμής φροντίζει να διατηρεί χαμηλούς τόνους, παρά τη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, σε σχέση με όσα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φρόντισε να του ξεκαθαρίσει. Και τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ έχουν συζητήσει το θέμα και οι τελικές προτάσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, εκφράζουν τον κοινό προβληματισμό, ότι σε περίπτωση που διοριστούν άπειροι τεχνοκράτες σε δύσκολα Υπουργεία, αυτό ίσως να οδηγήσουν σε λανθασμένους χειρισμούς που θα κοστίσουν στην Κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουν –προς το παρόν υπό τον τύπο παραίνεσης- να πείσουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να μην είναι απόλυτος και αυστηρός στα κριτήρια που έθεσε και να αποδεχθεί και τον διορισμό έμπειρων πολιτικών που ξέρουν πώς να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.

Αν και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει μόνο ο χρόνος και οι επίσημες ανακοινώσεις, είναι αυτές που θα καταδείξουν εάν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πείσθηκε ή αν παρέμεινε σταθερός και αμετακίνητος στις θέσεις του για διορισμό τεχνοκρατών με πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων. Και αυτός ο χρόνος τοποθετήθηκε από τον ίδιο για τις αρχές της άλλης εβδομάδας, πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί