Η πορεία των συσπειρώσεων, οι αυξομειώσεις και οι διαρροές
06:30 - 15 Ιουλίου 2022
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των Προεδρικών Εκλογών είναι η συσπείρωση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που φαίνεται να βαδίζουν έναν μοναχικό δρόμο προς τις Προεδρικές Εκλογές χωρίς συνεργασίες, η συσπείρωση των δικών τους ψηφοφόρων, σε συνδυασμό με τις πιθανές εισροές από άλλους χώρους, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα προς τον στόχο να βρεθούν οι εκλεκτοί τους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, στον δεύτερο γύρο.
Αν και εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας και του Κινήματος Οικολόγων, με δεδομένο ότι αυτές δεν θα ληφθούν πριν από το Φθινόπωρο, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στη βάση της λογικής ότι δεν θα αντλήσουν κομματική στήριξη από πουθενά και, ως εκ τούτου, οι δικές τους εκλογικές βάσεις θα σηκώσουν το βάρος των υποψηφιοτήτων τους. Εάν προκύψει, τελικά, άλλη υποστήριξη θα είναι σαφώς καλοδεχούμενη και θα συμβάλει, αλλά προς το παρόν εργάζονται αφενός για να συσπειρώσουν τη βάση τους και αφετέρου για να έχουν όσο το δυνατό λιγότερες διαρροές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Η πρόθεση ψήφου, τα σενάρια Β' γύρου και οι συσπειρώσεις
Για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα, καθώς η υποψηφιότητά του υπήρξε από την αρχή πολυσυλλεκτική και ξεκίνησε ως ανεξάρτητη, με την προσθήκη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ σε μεταγενέστερο χρόνο. Διαθέτει μεν δύο συνεργαζόμενα κόμματα, όμως δεν είναι δικός τους υποψήφιος, με τον ίδιο τρόπο που είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ή ακόμη και ο κ. Μαυρογιάννης για το ΑΚΕΛ.
Έτσι κι αλλιώς, οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ δεν αρκούν ακόμη κι αν πιάσουν ψηλά ποσοστά συσπείρωσης, κάτι που έχει ταβάνι δεδομένου ότι δεν είναι μια αμιγώς δική τους υποψηφιότητα και έχουν εκ των υστέρων συμβολή σε αυτήν. Με βάση, άλλωστε, τα ποσοστά των Βουλευτικών Εκλογών του 2021, τα δύο κόμματα μεταξύ τους συγκεντρώνουν γύρω στο 18% και αυτό προτού η ΕΔΕΚ βυθιστεί στο εσωκομματικό χάος. Γι’ αυτό και το ατού του κ. Χριστοδουλίδη είναι η διεισδυτικότητά του σε όλους τους χώρους, χωρίς να εξαρτάται από τα συνεργαζόμενα κόμματα, ενώ του κ. Νεοφύτου και του κ. Μαυρογιάννη είναι οι σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες των πολιτικών δυνάμεων που τους υποστηρίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι στις Βουλευτικές ο ΔΗΣΥ κατέγραψε 27,7% και το ΑΚΕΛ 22,34%, ποσοστά τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την είσοδο στον δεύτερο γύρο εάν προσεγγιστούν, σε συνάρτηση με κάποιες επιπλέον εισροές. Πρόκειται, άλλωστε, για μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό υποψηφίων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να αντλήσουν συγκεντρωτικά ένα ποσοστό επί των εγκύρων μεγαλύτερο από τα ποσοστά με τα οποία μπήκαν τα περισσότερα κόμματα στη Βουλή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται στη συσπείρωση από τη μία δημοσκόπηση στην άλλη, είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα των πολιτικών ερευνών. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που η μάχη για τη συσπείρωση είναι μία αδιάκοπη διαδικασία, η οποία προχωρά κλιμακωτά και κορυφώνεται στα τελευταία χιλιόμετρα της κούρσας, με κάποια κόμματα να συνηθίζουν να πιάνουν το μάξιμουμ της συσπείρωσής τους μία με δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η τρίτη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, προσφέρει μια πρώτη ευκαιρία για συγκρίσεις και καταγραφή αυξομειώσεων σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις αλλά και την κατεύθυνση των διαρροών του κάθε κόμματος από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύει τα κόμματα ο Χριστοδουλίδης-Προβλήματα συσπείρωσης και παραδοξότητες
Πρώτος γύρος
Διαφοροποιήσεις καταγράφονται σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, οι οποίες, ωστόσο, δεν ανατρέπουν την τάση ή τη σειρά κατάταξης των τριών βασικών υποψηφίων, αν και το διάστημα της μισής, περίπου, μονάδας που χωρίζει τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, είναι πολύ εύκολο είτε να διευρυνθεί είτε να ανατραπεί το επόμενο διάστημα. Το 38,3% των ψηφοφόρων κινούνται προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη (πτώση 4%), το 17,4% προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου (άνοδος 1,2%) και το 16.8% προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (άνοδος 3,1%).
Στο κυβερνών κόμμα φαίνεται να έκαναν καλή δουλειά σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων μεσολάβησε το Πολιτικό και Ιδεολογικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ένα event που απευθυνόταν στη Συναγερμική βάση και το οποίο αποτέλεσε ένεση δυναμικής για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με δεκάδες στελέχη να δίνουν ώθηση στην υποψηφιότητά του, μιλώντας με την γλώσσα του κομματικού πατριωτισμού. Το 43% που καταγράφει ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει, βεβαίως, να αποκλίνει αισθητά από τον στόχο, ωστόσο είναι κατά 11 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό συσπείρωσης του Μαΐου. Ελαφρώς μειωμένο είναι το ποσοστό του Νίκου Χριστοδουλίδη, που από το 43% της προηγούμενης φοράς, καταγράφει τώρα 41%, αλλά δεν παύει να προτιμάται από τέσσερις στους δέκα Συναγερμικούς.
Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ καταγράφεται άνοδος της τάξης του 10%, αφού η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν τον Μάιο 47% και τον Ιούλιο 57%. Η αύξηση αυτή είναι αναμενόμενη, δεδομένου ότι η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη εγκρίθηκε επίσημα και εξαγγέλθηκε στο μεσοδιάστημα, με τον υποψήφιο να έχει τον τελευταίο καιρό την ευκαιρία να ξανοιχτεί προς τον κόσμο του ΑΚΕΛ και να πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, διαδικασία που φαίνεται να αποφέρει αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, την Εζεκία Παπαϊωάννου θα πρέπει να προβληματίσει η διείσδυση που καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανάμεσα στους ψηφοφόρους της, ο οποίος συνεχίζει να προσελκύει το ένα τέταρτο των ΑΚΕΛικών.
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα που υποστηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη, αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει τις προθέσεις των ΔΗΚΟϊκών μετά τη λήψη της απόφασης του κόμματος, ενώ οι ΕΔΕΚίτες απαντούσαν προτού να τοποθετηθεί το κόμμα τους. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης καταγράφει υποστήριξη σε ποσοστό 63%, κατά 3% μειωμένη από εκείνην του Μαΐου αλλά την υψηλότερη από όλα τα κόμματα. Παρατηρείται, επίσης, διαρροή 7% προς Μαυρογιάννη και 5% προς Νεοφύτου, η οποία είναι και στις δύο περιπτώσεις χαμηλότερη από την προηγούμενη δημοσκόπηση, που κατέγραφαν 11% και 7% αντίστοιχα.
Μεγαλύτερη είναι, ωστόσο, η μείωση που καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στους ΕΔΕΚίτες. Ενώ τον Μάιο συγκέντρωνε στην πρόθεση 58%, τον Ιούλιο λαμβάνει 47%. Διαφοροποιημένα είναι και τα ποσοστά των άλλων δύο βασικών υποψηφίων, καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το 12% έπεσε στο 7% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από το 8% ανέβηκε στο 13%. Σημειώνεται ότι εντός της ΕΔΕΚ υπάρχει μία τάση υπέρ της υποψηφιότητας του Γιώργου Κολοκασίδη, προς την κατεύθυνση του οποίου ενδεχομένως να κινείται μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος.
Μικρές αυξομειώσεις παρατηρούνται και στην περίπτωση του ΕΛΑΜ, με τον Χρίστο Χρίστου να συσπειρώνει το 39% του κόμματός του, έναντι του 42% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Μειωμένη κατά τρεις μονάδες, στο 10%, είναι η διαρροή προς τον κ. Νεοφύτου, ενώ Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφουν από μία μονάδα αύξηση (3% και 32% αντίστοιχα).
Οι δύο τάσεις που υπάρχουν στη ΔΗΠΑ αντανακλώνται και στη δημοσκόπηση, καθώς το 42% επιλέγουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το 25% τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρόκειται για μείωση 12% του πρώτου και αύξηση 10% για τον δεύτερο. Αύξηση κατά 7% καταγράφει και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και κατά 2% ο Χρίστος Χρίστου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στατιστική βάση στην περίπτωση της ΔΗΠΑ είναι μικρή, κάτι που ισχύει επίσης για την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ.
Δεύτερος γύρος
Μετατοπίσεις παρουσιάζονται και στα σενάρια του δεύτερου γύρου. Στο σενάριο που περνούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο πρώτος συγκεντρώνει 34% (πτώση 2%) και ο δεύτερος 39% (άνοδος 2%). Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ γύρω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου ανέρχεται στο 68%, αυξημένη κατά έξι μονάδες και αυτή του ΑΚΕΛ στο 82% αυξημένη κατά μία μονάδα.
Διαφοροποιημένες είναι και οι τάσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων του Κέντρου. Η πιο αξιοσημείωτη μείωση είναι αυτή του 11% των ΔΗΚΟϊκών στην περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη και αυτή του 10% των ΕΔΕΚιτών στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι αυξήσεις αφορούν και οι δύο τον υποψήφιο που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, που καταγράφει 5% περισσότερο ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και 8% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ.
Στο σενάριο που αντιμέτωποι είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχίζει να καταγράφει 21%, έναντι 63% (68% τον Μάιο) του τέως ΥΠΕΞ. Σε αυτό το σενάριο ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να παρουσιάζεται μοιρασμένος, με το 46% να προτιμά τον κ. Νεοφύτου και το 48% τον κ. Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για ένα αρκετά διαφοροποιημένο εύρημα, καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραφε ανάμεσα στους Συναγερμικούς 62% και ο Αβέρωφ Χριστοδουλίδης 36%.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς, καθώς 12% λιγότεροι δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν Νίκο Χριστοδουλίδη. Αντιθέτως, στο άλλο κόμμα που τον υποστηρίζει, την ΕΔΕΚ, καταγράφει 6% αύξηση. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, καθώς 10% περισσότεροι προτίθενται να ψηφίσουν Αβέρωφ Νεοφύτου, ποσοστό ίδιο με της μείωσης του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Στο τρίτο σενάριο, με αντιπάλους τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρώτος καταγράφει 22% (πτώση 2%) και ο δεύτερος 65% (πτώση 3%). Ο κ. Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 64% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ποσοστό ίδιο με της δημοσκόπησης του Μάη, ενώ το 28% αναφέρουν ότι θα ψήφιζαν τον τέως ΥΠΕΞ, δηλαδή 5% λιγότεροι. Κυριαρχεί, ωστόσο, ανάμεσα στους Συναγερμικούς με 82% (4% πτώση), έναντι 6% του υποψηφίου του ΑΚΕΛ (1% πτώση).
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα που στηρίζουν Χριστοδουλίδη, αμετάβλητο είναι το υψηλό 79% που καταγράφει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, ενώ το 7% που λαμβάνει ο κ. Μαυρογιάννης συνιστά πτώση 11%. Στην ΕΔΕΚ ο υποψήφιος που επέλεξε το βράδυ της Τετάρτης εμφανίζεται κατά 2% ενισχυμένος με 80%, ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση του κ. Μαυρογιάννη. Η μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται είναι 19%, που αποτελεί απομάκρυνση των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στο κόμμα αύξηση 11% καταγράφει ο υποψήφιος που στηρίζει το ΑΚΕΛ. Από το ΕΛΑΜ ενισχυμένος βγαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης (αύξηση 5%), ενώ πτώση 8% καταγράφει ο κ. Μαυρογιάννης.