Έκαναν debate οι τρεις υποψήφιοι, επικράτησε ο Αναστασιάδης

Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης βρέθηκαν απέναντι το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο του πρώτου διακαναλικού debate και απέναντι από ομάδα δημοσιογράφων. Πρωταγωνιστής, ωστόσο, αυτού του debate αποδείχθηκε ο… Νίκος Αναστασιάδης, καθώς μακράν τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησης, η οποία κινήθηκε εν πολλοίς στα τετριμμένα και τα επαναλαμβανόμενα, αφορούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης βρισκόταν στο επίκεντρο της συζήτησης που γινόταν κυρίως μεταξύ του κ. Νεοφύτου και του κ. Χριστοδουλίδη και αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές, σε σχέση με τον βαθμό που επηρεάζονταν σημαντικές αποφάσεις τους από τις υποδείξεις των δύο υποψηφίων αλλά και για τον ρόλο που διαδραμάτισε αναφορικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τις Προεδρικές Εκλογές. Έγινε λόγος για συναντήσεις που είχε μαζί τους, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεσολάβησε, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κατ’ επανάληψη να αποκαλεί ψεύτη τον τέως Υπουργό.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του debate, έγιναν δύο συναντήσεις, σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές, μία τον Δεκέμβριο του 2021 και μία τον Ιανουάριο του 2022. «Τρεις φορές ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ετοίμασε καμία δήλωση στην προσπάθειά του, τον περασμένο Δεκέμβριο, θεσμικά ως επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να ενώσει την παράταξη. Αυτό λέω με κεφαλαί γράμματα ως είναι ένα ψέμα», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «έχω πει δημόσια πως ο Πρόεδρος έκανε πολλές προσπάθειες να βρεθεί λύση. Αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα και δεν δεχόμουν να βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πίεση».

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι αυτό ήταν το δεύτερο ψέμα για το ίδιο θέμα. «Ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτός ετοίμασε ένα κείμενο ιδιοχειρώς, ούτε με γραμματέα ούτε με σύμβουλο. Ένα κείμενο σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουμε την παράταξη και να μην έχουμε διασπαστική κίνηση του κ. Χριστοδουλίδη.  Η δική μου η θέση ήταν ξεκάθαρη. Πρόεδρε, είπα, όποια πρωτοβουλία κρίνεις σωστή για την ενότητα του κόμματος, εγώ την εγκρίνω».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο κ. Νεοφύτου απαιτούσε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές, τις οποίες δεν αποδέχθηκε. Πρόσθεσε πως η συνάντηση αυτή έγινε στο σπίτι του Προέδρου στη Λεμεσό, μία μέρα πριν από την παραίτησή του, στην παρουσία τεσσάρων άλλων ατόμων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε «μιλούμε για τον Δεκέμβρη και αναφέρεται για τον Γενάρη». «Τον Δεκέμβριο υπήρξε συνάντηση μεταξύ των τριών μας. Ο κ. Νεοφύτου αποχώρησε κι έμεινα εγώ με τον Πρόεδρο. Ο κ. Νεοφύτου ένοιωθε πως δεν είχε τη στήριξη του Προέδρου, επειδή έτυχε να πει το αυτονόητο σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση ότι οι τρεις είμαστε συνεργάτες του. Ε ναι, είμαστε», πρόσθεσε.

«Αυτός θα είναι ο αυριανός ηγέτης. Μιλούμε για τον Δεκέμβρη 2021, για την προσπάθεια του Προέδρου για να παραμείνει το κόμμα ενωμένο και μας μιλά για το Μέλαθρον», σχολίασε ο κ. Νεοφύτου, με τον κ. Χριστοδουλίδη να υποδεικνύει να σεβαστούμε λίγο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν αμέτοχος σε όλη αυτή τη συζήτηση, ωστόσο επεσήμανε πως «οι διαφορές των Συναγερμικών υποψηφίων δεν με αφορούν. Νομίζω δεν αφορούν και τον κόσμο».

Αυτή δεν ήταν η μοναδική αντιπαράθεση που είχαν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του debate. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «ο Χριστοδουλίδης δεν κλέβει μόνο οράματα Κασουλίδη, αλλά και προγράμματα Αβέρωφ», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για τρεις βάρκες: «Και Συναγερμικοί και ανεξάρτητοι και υποψήφιοι του Κέντρου».

Αρκετή συζήτηση έγινε και για το ποιος προσβάλλει τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν λέει ότι εξαναγκαζόταν από συνεργάτες του να λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «ο κ. Χριστοδουλίδης λέει ότι τον εκβίασα να τον παύσει και προσβάλλει τον Πρόεδρό του».

Παρά την έντονη προσπάθεια του κ. Νεοφύτου να παρουσιάσει τον κ. Χριστοδουλίδη ως εχθρό του ΔΗΣΥ, που συνεργάζεται με κόμματα εχθρούς του ΔΗΣΥ, ο τέως Υπουργός επέμεινε στη στάση του. «Δεν έκρυψα από τον κόσμο από πού προέρχομαι. Προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ. Θα κριθώ επειδή δεν λέω ψέματα από πού προέρχομαι; Να αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν είναι υποψήφιος. Έχουν ακουστεί πολλά, δούρειος ίππος, ελέφαντας, χρυσόψαρο, καρχαρίας. Δεν θα ακολουθήσω ούτε χαρακτηρισμούς», τόνισε, ενώ επανέλαβε πως είναι πρόθυμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα ειπώθηκαν στο διακαναλικό debate-Αντιπαραθέσεις, βολές και… Αναστασιάδης

Πέραν από το βασικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων, οι τρεις υποψήφιοι άγγιξαν και άλλα καυτά ζητήματα όπως το Κυπριακό και η οικονομία. Σε σχέση με το Κυπριακό, σε ακόμα ένα debate η συζήτηση επικεντρώθηκε σε παρελθοντολογία για τον ρόλο του κάθε ενός σε κρίσιμες στιγμές του Κυπριακό, όπως το Μον Πελεράν και το Κρανς Μοντάνα. Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατηγόρησε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, πως άλλες ήταν οι θέσεις του για το τι πραγματικά συνέβη σε αυτές τις δύο ιστορικές στιγμές του Κυπριακού πριν γίνει υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές και άλλες είναι σήμερα. Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης προκάλεσε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντήσει, εάν συμφωνεί με τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κρανς Μοντανά. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και για τις αποφάσεις που έλαβε στις κρίσιμες στιγμές ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Νίκου Χριστοδουλίδη για το τι έλεγε και το τι λέει στο Κυπριακό, ενώ υπέδειξε πως εκ των τριών υποψηφίων, ο ίδιος διαθέτει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν ιδιαίτερα έντονος στην πρόκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη και απάντησε σε υψηλούς τόνους, πως δεν αποδέχεται τέτοιου είδους ερωτήσεις καλώντας τον παράλληλα να μην επαναλάβει ανάλογο ερώτημα. Ωστόσο απάντησε, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος εξήρε την επιτυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού όπως είπε, στο Κρανς Μοντανά ο Νίκος Αναστασιάδης, κατάφερε πράγματα που για πρώτη φορά επιτεύχθηκαν στο Κυπριακό, όπως η συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων. 

Έντονη ήταν και η συζήτηση που έγινε για τα θέματα οικονομίας. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης επιχείρησαν να δώσουν το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν για να αντιμετωπίσουν τα θέματα ακρίβειας μέσα από παροχές, ειδικά προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε πως για να μπορεί το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική, θα πρέπει πρώτα από όλα έχει ισχυρή οικονομία και υπέδειξε πως ο ίδιος μπορεί και το έχει αποδείξει να διαχειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις, ενώ προειδοποίησε πως έρχεται τσουνάμι αυξήσεων. 

Για το θέμα της ΑΤΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αν μπορούσαμε να πάμε στο 100% θα ήταν ευχής έργο, όμως, όπως είπε δεν μπορούμε. «Πληρώσαμε σε αυτή τη χώρα όταν ξεφύγαμε του δημοσιονομικού πλαισίου. Υπάρχει αυτή τη στιγμή το ποσοστό του 50%. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση με όλους του εταίρους. Σήμερα 44% των πολιτών παίρνουν ΑΤΑ. Όποιος παίρνει πάνω από δύο χιλιάδες, αντί να παίρνει 50% να παίρνει 30%. Κι αυτή που παίρνουν κάτω από 2000 να παίρνουν 70%».

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επανέλαβε πως, «αν θέλουμε να θωρακίσουμε τους ευάλωτους, πρέπει να διασφαλίσουμε το 60% που δεν παίρνει. Ευτυχώς στην Αγγλία είναι τέτοιο το σύστημα που τους επιτρέπει να αλλάζουν πρωθυπουργό ανά 15 ημέρες. Στην Κύπρο, όποιος εκλεγεί θα είναι για πέντε χρόνια» και κάπως έτσι μπήκε στην κουβέντα η Λίζα Τρας, για την οποία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως, «η κα. Τρας, μείωσε τους φόρους και αύξησε τις δαπάνες. Εδώ αυξάνουμε τις δαπάνες και περιμένουμε ότι θα μας βοηθήσει η ανάπτυξη να τα καλύψουμε».

Ετοιμότητα να ελεγχθούν οι λογαριασμοί

Την προθυμία τους για έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων εξέφρασαν Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης. Απαντώντας σε ερώτηση σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία που ανέρχονται σε εκατομμύρια, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως «έχετε εξουσιοδότηση να δείτε στο κτηματολόγιο και στις τράπεζες τα περιουσιακά μου στοιχεία, αλλά και της συζύγου και του παιδιού μου».

Το ίδιο έπραξε λίγο αργότερα και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας πως «είμαι έτοιμος τους λογαριασμούς μου στην Κύπρο, στο εξωτερικό, των 4 θυγατέρων μου, της συζύγου μου, όλων των συγγενών μου εξ αίματος, να τύχουν ελέγχου».

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ