Τίποτα ξεκάθαρο στους Οικολόγους-Αποφασίζουν για όλα στην Εκλογική Συνδιάσκεψη
06:32 - 03 Οκτωβρίου 2022
Δεν ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με τον τρόπο που θα κινηθεί το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στις Προεδρικές Εκλογές, παρά τις σχεδόν πέντε ώρες που συνεδρίαζε χθες η Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή.
Τα δεδομένα συνεχίζουν να δημιουργούν μια συγκεχυμένη εικόνα, καθώς δεν προέκυψαν οι δυναμικές εκείνες που να επιτρέψουν στο Κίνημα να στείλει συγκεκριμένη πρόταση για επικύρωση στην Εκλογική Συνδιάσκεψη. Ως εκ τούτου, στις 23 Οκτωβρίου, η ίδια η Εκλογική Συνδιάσκεψη -η οποία έχει σχεδόν πανομοιότυπη σύνθεση με την Κεντρική Επιτροπή, καθώς αποτελεί ουσιαστικά τη διευρυμένη της μορφή, με την προσθήκη μιας χούφτας στελεχών από τις επαρχιακές επιτροπές- θα αποφασίσει τι θα θέσει προς ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα στην Κεντρική Επιτροπή ήταν η ίδια με αυτήν στην εσωκομματική δημοσκόπηση, η οποία αποτέλεσε και βασικό αντικείμενο συζήτησης. Καμία τάση δεν είναι αρκετά ισχυρή, καμία δεν μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία και όλες οι επιλογές έρχονται με τα υπέρ και τα κατά τους, γεγονός που δεν βοηθά τους Οικολόγους να κινηθούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ενώπιον τους βρίσκονται οι επιλογές των Νίκου Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη, Μάριου Ηλιάδη και Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, με τους πρώτους τέσσερις να προτιμώνται από ισάριθμες τάσεις μέσα στο κίνημα, ενώ ρεύμα φαίνεται να υπάρχει και προς την επιλογή της αυτόνομης καθόδου, παρόλο που δεν υπάρχει πρόθυμος υποψήφιος για να σηκώσει αυτό το βάρος. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται ενώπιον της Εκλογικής Συνδιάσκεψης να βρεθούν μέχρι και οκτώ διαφορετικές επιλογές, δηλαδή οι έξι υποψήφιοι, η αυτόνομη κάθοδος και η ψήφος κατά βούληση, καθώς δεν φαίνεται να αφαιρέθηκαν οι δύο υποψήφιοι που συγκεντρώνουν λιγότερη υποστήριξη προς το παρόν. Δεν είναι σαφές αν στο μεσοδιάστημα θα επιδιωχθούν οποιεσδήποτε νέες επαφές, που ενδεχομένως θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα της εικόνας αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα οδηγούσε σε αλλαγή στρατοπέδων μεταξύ των τάσεων.
Εδώ και κάποιους μήνες αρκετοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι οι Οικολόγοι οδηγούνται νομοτελειακά στη ψήφο κατά βούληση. Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης επέτρεψε σε πολλά στελέχη και μέλη να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, χωρίς να περιμένουν την επίσημη κομματική γραμμή, ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στη ΔΗΠΑ που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι για πολλούς Οικολόγους καμία από τις έξι επιλογές δεν κρίνεται κατάλληλη. Με βάση τα όσα ακούστηκαν, ο κ. Μαυρογιάννης θεωρείται επιβεβλημένος από το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοδουλίδης σκαλώνει στα εννέα χρόνια συμπόρευσης με τον Νίκο Αναστασιάδη και οι υπόλοιποι δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να είναι εκλέξιμοι, γι’ αυτό και πολλά στελέχη θα προτιμούσαν μια «καθαρή» κομματική επιλογή, η οποία, όμως, στην πραγματικότητα ουδέποτε αποτέλεσε σοβαρό ενδεχόμενο σε αυτές τις εκλογές.
Το γεγονός, δε, πως για να λάβει την υποστήριξη του κόμματος κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 60%, καθιστά το έργο ακόμη δυσκολότερο, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις για τις Προεδρικές Εκλογές. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι, εκτός αν προκύψει κάτι άλλο στο διάστημα που μεσολαβεί, κατά το οποίο δεν αναμένεται να συγκληθεί ξανά η Κεντρική Επιτροπή, ενδεχομένως η ψήφος κατά βούληση να προκύψει εκ των πραγμάτων, επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Στις 23 Οκτωβρίου η απόφαση των Οικολόγων για τις Προεδρικές-Εξέτασαν όλα τα δεδομένα
- Επιχειρούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των Προεδρικών οι Οικολόγοι