Επιχειρούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των Προεδρικών οι Οικολόγοι
07:15 - 02 Οκτωβρίου 2022
Συνεδριάζει σήμερα το πρωί, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με αποκλειστικό αντικείμενο τις Προεδρικές Εκλογές. Οι σημερινές αποφάσεις θα καθορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η Εκλογική Συνδιάσκεψη του κόμματος, στις 23 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκονται εδώ και καιρό οι απαντήσεις που έδωσαν στο κίνημα έξι υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές. Πρόκειται για τους Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκο Χριστοδουλίδη, Γιώργο Κολοκασίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο και έδωσαν τις δικές τους διευκρινίσεις για ζητήματα που ιεραρχούνται ψηλά από τους Οικολόγους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έριξε φως η δημοσκόπηση των Οικολόγων-Αρκετοί ψηφίζουν τον… κανένα
Αναμένεται ότι απαντήσεις αυτές θα αξιολογηθούν και θα συζητηθούν, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της εσωτερικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το οποίο ουδείς έχει προβάδισμα, αν και διαφάνηκε πως αισθητά μικρότερη ήταν η προτίμηση προς τα πρόσωπα του κ. Ηλιάδη και του κ. Πρωτοπαπά. Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα, ωστόσο, από τη συμβουλευτική αυτή διαδικασία, ήταν το γεγονός πως περίπου το 25% των μελών του κινήματος που μπήκαν στη διαδικασία να προσέλθουν στις κάλπες, δεν φαίνεται να αξιολογούν κανένα από τους έξι υποψηφίους ως κατάλληλο για να τύχει υποστήριξης στις Προεδρικές Εκλογές. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα, ακούγονταν αρκετές φωνές επ’ αυτού, καθώς πολλοί έλεγαν ότι δεν υπήρχε λόγος να πάνε να ψηφίσουν, αφού δεν τους εκφράζει κανένας.
Αυτή η μεγάλη διστακτικότητα για υποστήριξη ενός από τους υφιστάμενους υποψηφίους, σε συνδυασμό με τις παράλληλες τάσεις που επικρατούν υπέρ της υποστήριξης Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, με τους Κολοκασίδη και Δημητριάδη να διαθέτουν παράλληλα το δικό τους κοινό, δείχνει πως η τελική απόφαση δεν αναμένεται να καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα. Ήδη, εδώ και πολύ καιρό, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως οι Οικολόγοι θα εξαναγκαστούν, τελικά, να βαδίσουν στην οδό της ψήφου κατά βούληση, καθώς δεν αναμένεται κανείς να μπορέσει να συγκεντρώσει το 60% των ψήφων της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό.
Το σκηνικό αυτό ενδέχεται να ανατραπεί εάν προκύψει μια αμιγώς πράσινη υποψηφιότητα, γι’ αυτό και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για αυτόνομη κάθοδο. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, έρχεται με τις δικές του δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να εξευρεθεί άτομο πρόθυμο να αναλάβει κάτι τέτοιο. Ήδη, εδώ και πολύ καιρό, ο πρόεδρος του κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος και δεν φαίνεται να έχει εκδηλώσει κάποιο άλλο στέλεχος τη βούλησή του.
Ακόμη κι αν τελικά συμφωνηθεί πως η αυτόνομη κάθοδος είναι η προτιμητέα οδός για τους Οικολόγους, όμως, γίνεται κατανοητό πως δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο και θα πρόκειται για μια υποψηφιότητα που θα μπει πάρα πολύ αργά στον προεκλογικό, έχοντας τεράστιο έδαφος να καλύψει. Ελλοχεύει, δε, τον κίνδυνο, να μην καταφέρει καν να πιάσει τα ποσοστά του κόμματος στις Βουλευτικές, ένα ενδεχόμενο που σίγουρα θα αφαιρέσει από το κίνημα διαπραγματευτική δύναμη ενόψει οποιονδήποτε συνεργασιών στον δεύτερο γύρο και θα αποτελέσει πλήγμα για την εικόνα του και τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στο πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και στη μία πλευρά της ζυγαριάς θα μπει η συνοχή που θα διασφαλίσει στο κίνημα αυτή η λύση και στην άλλη το ρίσκο που ενέχει.
Όλα αυτά τα δεδομένα θα τεθούν και θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη σημερινή συνεδρία, η οποία αναμένεται να είναι πολύωρη, καθώς ο κάθε ένας από τους παρευρισκόμενους δικαιούται να λάβει τον λόγο και να εκφράσει τις θέσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα, ως προς το τι θα βρεθεί ενώπιον της Εκλογικής Συνδιάσκεψης για να λάβει τις τελικές αποφάσεις, παραμένουν ανοιχτά. Εάν, πάντως, επιλεγεί να τεθεί σε ψηφοφορία αριθμός υποψηφίων, δεν αποκλείεται στο μεσοδιάστημα να επιδιωχθούν νέες συναντήσεις μαζί τους για περισσότερη διαβούλευση.