Μετρούν δυνάμεις, θέλουν να αλλάξουν τον ρουν της ΕΔΕΚ οι διαφωνούντες
06:52 - 26 Ιουνίου 2022
Κομβική για την επόμενη ημέρα της ΕΔΕΚ, θεωρείται η σημερινή ημέρα, αφού αφενός η μαζικότητα αλλά και ο παλμός που θα έχει η σημερινή συγκέντρωση των διαφωνούντων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τα επόμενα βήματα της ηγεσίας, η οποία μπορεί μέχρι σήμερα να απόρριπτε την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που δεν την αναγνωρίζουν, όμως πλέον ενδεχομένως να βρεθεί υπό πίεση.
Η σημερινή συγκέντρωση που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις δέκα στη Λευκωσία, αναμένεται πως θα προσελκύσει αρκετές εκατοντάδες μέλη του κόμματος, που εκφράζουν την αντίθεση τους με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε μέχρι σήμερα η ηγεσία του κόμματος και που ζητούν τη σύγκληση ενός νέου Συνεδρίου που θα διορθώσει τη σημερινή κατάσταση.
Αν και οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δύσκολα μπορούν να επουλωθούν, υπάρχει η αισιοδοξία πως με τη διενέργεια ενός νέου Συνεδρίου, με ένα συμφωνημένο μητρώο και τη συμμετοχή όλων των ΕΔΕΚιτών το κόμμα θα ξεπεράσει κι αυτόν τον σκόπελο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει πρώτα να πειστεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συνεργάτες του για τη ζημιά που υφίσταται η ίδια η ΕΔΕΚ από τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουν... μήνυμα οι ΕΔΕΚίτες-Πώς η ηγεσία πολεμά τη συγκέντρωση της Κυριακής
Ειδικά από τη στιγμή που το κόμμα βρίσκεται εν μέσω των διαδικασιών για την επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει στις Προεδρικές του 2023, γίνεται αντιληπτό πως αναμφίβολα, το όποιο διαπραγματευτικό χαρτί θεωρεί πως κρατά στα χέρια του ο πρόεδρος του κόμματος, θεωρείται καμένο, αφού είναι ξεκάθαρο πως δεν εκπροσωπεί μια πολύ σημαντική μερίδα μελών και ψηφοφόρων του κόμματος.
Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, τόσο για τον οποιοδήποτε ηγείται του κόμματος, όσο και για το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΔΕΚ, αν επανέλθει η συναίνεση, η συνεννόηση και η ομοψυχία ανάμεσα στα μέλη. Αυτό είναι, άλλωστε και το επιδιωκόμενο για τους διαφωνούντες, που μετά από μια δύσκολη και ψυχοφθόρα περίοδο που υποχρεώθηκαν να καταγγείλουν την ηγεσία του κόμματός τους στα Δικαστήρια, επιχειρούν αυτή τη φορά να δώσουν πολιτική λύση.
Ανάμεσα στις επιδιώξεις τους, πέραν από τη διενέργεια νέου Συνεδρίου, είναι η αποκατάσταση του μητρώου μελών του κόμματος, για το οποίο επιμένουν ότι αλλοιώθηκε από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους συνεργάτες τους. Κάτι που βέβαια απορρίπτει η άλλη πλευρά. Πάντως μέχρις στιγμής επίσημα το κόμμα δεν δείχνει καμία διάθεση έστω για να διαβουλευθεί με τους διαφωνούντες και δεν συζητά καν τη διεξαγωγή νέου συνεδρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χρίστου: Μόνο ένα δημοκρατικό Συνέδριο μπορεί να εκτονώσει την κρίση στην ΕΔΕΚ
Αντιθέτως με μηνύματα προς τα μέλη του κόμματος, καταγγέλλει τη σημερινή συγκέντρωση ως διασπαστική κίνηση, που έχει ως στόχο να διαλύσει την ΕΔΕΚ. Σε προφορικό επίπεδο, στελέχη της ηγεσίας, επικοινώνησαν με μέλη και κατήγγειλαν πως μια από τις επιδιώξεις των διαφωνούντων είναι η ίδρυση νέου κόμματος.
Κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η άλλη πλευρά η οποία ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά θέμα διαχείρισης του κόμματος από την παρούσα ηγεσία. Μάλιστα υποδεικνύουν πως η όποια διαφωνία τους δεν σχετίζεται ούτε με το θέμα των επικείμενων Προεδρικών, ενώ απορρίπτουν οποιοδήποτε σενάριο διακινείται για ίδρυση νέου κόμματος. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν επί τούτου, πως θα παραμείνουν πιστοί στην ΕΔΕΚ και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να ιδρύσουν άλλο πολιτικό σχηματισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο νέος κύκλος στην ΕΔΕΚ, η επιδίωξη των διαφωνούντων και η στάση Σιζόπουλου
Η επόμενη μέρα
Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του κόμματος, αυτό που υποδεικνύεται από μια σειρά στελεχών των διαφωνούντων, είναι πως το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι η αποκατάσταση του μητρώου και η διεξαγωγή νέου Συνεδρίου. Εκεί, σημειώνουν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα μπορεί να επαναδιεκδικήσει και αν καταφέρει να εκλεγεί δημοκρατικά θα τον στηρίξουν.
Πάντως ήδη ανάμεσα στα μέλη του κόμματος διακινούνται διάφορα σενάρια, που φέρουν τον Κωστή Ευσταθίου, μετά και την ανοικτή πλέον ρήξη του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να ενδιαφέρεται για την προεδρία. Ο Κωστής Ευσταθίου, ήταν ανάμεσα σε εκείνα τα στελέχη που στήριξε τον Μαρίνο Σιζόπουλο στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε διατήρησε μια μετριοπαθή στάση.
Ωστόσο μετά από τα τελευταία γεγονότα του Απριλίου και του Μαΐου, με την αιφνιδιαστική διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής και ακολούθως του Συνεδρίου, εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του και συντάχθηκε πλήρως με την πλευρά των διαφωνούντων. Ο ίδιος δεν απέκρυψε το ενδιαφέρον του για την ηγεσία της ΕΔΕΚ, ενώ ο ίδιος προσωπικά χαίρει της εκτίμησης του συνόλου του ΕΔΕΚίτικου κόσμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος κύκλος αντιδράσεων στην ΕΔΕΚ-Περιορίζει το πεδίο δράσης των βουλευτών της
Δεδομένη θεωρείται επίσης, η μη εμπλοκή σε οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία του Γιώργου Βαρνάβα, ο οποίος μετά από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, απέσυρε την υποψηφιότητα του και αποτραβήχτηκε από τις εξελίξεις.
Την ίδια ώρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι με τον Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος στηρίζει πλήρως τα αιτήματα των διαφωνούντων ενώ συμμετέχει στις εκδηλώσεις και εκφράζει την πάγια θέση πως παρά τη διαγραφή του παραμένει πιστός ΕΔΕΚίτης, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τα όποια σενάρια τον φέρουν να ιδρύει νέο κόμμα.
Εξάλλου η ομάδα των διαφωνούντων στην ΕΔΕΚ, δεν αποτελεί μια συμπαγή τάση με ταυτόσημο παρελθόν και ιδέες. Πρόκειται για πρόσωπα που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος, ενώ μια σημαντική πλειοψηφία, υπήρξαν άνθρωποι που στήριξαν στην αρχή της πορείας του στην προεδρία του κόμματος τον Μαρίνο Σιζόπουλο και αποτραβήχτηκαν, λόγω της συμπεριφοράς και των επιλογών του στην πορεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομήρου στον REPORTER: Μνημείο απολυταρχίας η ΕΔΕΚ σήμερα, μόνη λύση η επανίδρυση
Πολιτικά δηλαδή δεν εκπροσωπούν συγκεκριμένες απόψεις που είναι αντίθετες με αυτές της ηγεσίας. Αντιθέτως, στα πλείστα ζητήματα είναι ταυτόσημες, ενώ αυτό που σημειώνουν κύκλοι των διαφωνούντων, είναι πως οι όποιες διαφορές, έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τις αντικομματικές και αντικαταστατικές ενέργειες, την οικονομική αδιαφάνεια και γενικότερα θέματα ηγεμονικών συμπεριφορών που εκφράζει ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε συνεργασία με τη στενή ομάδα των συνεργατών του.
Οργανωτής της εκδήλωσης, είναι η πρωτοβουλία για ένα Δημοκρατικό Συνέδριο και ορίσθηκε για τις δέκα το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Οι διοργανωτές τονίζουν στην πρόσκληση που απηυθύναν στους ΕΔΕΚίτες πως μόνο ένα Δημοκρατικό Συνέδριο θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την τάξη στο κόμμα και πώς είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η κατηφόρα και να ξαναβρεί η ΕΔΕΚ το χαμένο κύρος και την αξιοπιστία της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτός Ιούνιος στην ΕΔΕΚ-Κορυφώνεται η σύρραξη ηγεσίας και διαφωνούντων
Οι Προεδρικές
Σε ότι αφορά τις Προεδρικές, τα πράγματα στην ΕΔΕΚ είναι πολύ σύνθετα. Από τη μια το κόμμα συνεχίζει να συνομιλεί με τους υποψηφίους, από την άλλη οι διαφωνούντες δεν είναι διαθετειμένοι να προεξοφλήσουν ότιδηποτε και να μπουν σε αυτό το παιχνίδι, αφού όπως σημειώνουν, μοναδική τους έγνοια είναι να επιστρέψει η Δημοκρατία στο κόμμα.
Πάντως ο Μαρίνος Σιζόπουλος συγκάλεσε Πολιτικό Γραφείο την περασμένη εβδομάδα, όπου λήφθηκε απόφαση, ώστε το κόμμα να λάβει τις τελικές του αποφάσεις σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίσθηκε η σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων για να ενημερωθούν τα μέλη του κόμματος να εκφράσουν την άποψή τους και να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους για το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου για να ληφθεί η τελική απόφαση.
Σε ότι αφορά τις επαφές του κ. Σιζόπουλου την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον Αβέρωφ Νεοφύου, ενώ δεν αποκλείεται εντός της επόμενης εβδομάδας να συναντηθεί και με τους Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη. Το Πολιτικό Γραφείο, αποφάσισε όπως καταθέσει αρχικά συγκεκριμένες προτάσεις για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία με τους υποψηφίους.