Γρατσούνισε ευαίσθητες χορδές η Ολγκίν-Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» και τι αντιπροσωπεύει

Μια μεγάλη συζήτηση για το τι πραγματικά επιθυμεί η κοινωνία των πολιτών, ξεσήκωσε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία κάλεσε τους ηγέτες, να την ακούσουν και να προχωρήσουν μπροστά. Μια δήλωση που η κα. Ολγκίν έκανε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε μετά από τη συνάντησή της με τον κατοχικό ηγέτη.

Η δήλωση της κας. Ολγκίν, αν μη τι άλλο, τάραξε τα νερά, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Στα κατεχόμενα άμεση ήταν η αντίδραση του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει λίγα λεπτά αργότερα. Ουσιαστικά o Τατάρ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και συγκεκριμένα την εντύπωση της κας. Ολγκίν, ότι η κοινωνία των πολιτών, ζητά από τους ηγέτες να προχωρήσουν μπροστά για τη λύση του Κυπριακού. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως η κοινωνία των πολιτών, δεν είναι η Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που εκφράζουν αυτές τις απόψεις. «Οι απόψεις ορισμένων ΜΚΟ, δεσμεύουν τις ίδιες. Εμάς μας δεσμεύει το κράτος μας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ο αγώνας του λαού μας, οι σχέσεις μας με την Τουρκία», είπε με νόημα ο Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ενοχλημένος ο Πρόεδρος για την στάση του Τατάρ-«Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει»

Και στις ελεύθερες περιοχές η δήλωση της κας. Ολγκίν έφερε αντιδράσεις. Κύκλοι που διαχρονικά βλέπουν με επιφύλαξη κάθε υπό εκκόλαψη προσπάθεια κινητικότητας στο Κυπριακό, αντέδρασαν. Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της, υπέδειξε πως, «η δημόσια παραίνεση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να ακούσουν την δήθεν «κοινωνία των πολιτών», για την εξεύρεση κοινού εδάφους, είναι απαράδεκτη, καθώς η κυρία Ολγκίν γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η τουρκική πλευρά που με τη στάση της θέτει προσκόμματα στην όποια κινητικότητα στο Κυπριακό. Η τακτική των ίσων αποστάσεων είναι άδικη, απογοητευτική και εξοργιστική».

Αφενός η κα. Ολγκίν έχει δίκιο, διότι και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν δυνατές φωνές που φωνάζουν υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Από την άλλη, αποδεδειγμένα, εντός της κοινωνίας υπάρχει κόπωση σε σχέση με το Κυπριακό και για αυτό πυκνώνουν, όσο περνάει ο καιρός, οι φωνές που αναζητούν άλλες μορφές λύσης. Αυτό άλλωστε εκμεταλλεύεται και ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος διαχρονικά ανήκε σε εκείνη την ομάδα των πολιτικών που δεν ήθελαν λύση του Κυπριακού.

Το ερώτημα είναι αν η κυπριακή πολιτική ηγεσία, έχει αντιληφθεί τι πραγματικά ζητά η κοινωνία των πολιτών για το Κυπριακό. Σηκώνει μεγάλη συζήτηση και το ποια πραγματικά είναι η κοινωνία των πολιτών. Άλλωστε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αναδείχθηκε το χάσμα που χωρίζει τις διάφορες κοινωνικές ομάδες στις ελεύθερες περιοχές. Και σε δεύτερο επίπεδο, αν αυτό που θα ήθελε η κοινωνία των πολιτών αποτελεί εφικτή επιλογή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Αυτό που διαχρονικά οφείλει μια πολιτική ηγεσία, είναι να αποτελεί τον μεσάζοντα μεταξύ κοινωνίας και διπλωματίας. Να μεταφέρει δηλαδή στα δώματα της υψηλής πολιτικής τα «θέλω» και τις επιδιώξεις των πολιτών.

Αυτό που ξεκάθαρα μπορεί να ειπωθεί για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι ότι από την ημέρα που ανέλαβε, εργάστηκε μεθοδικά για να δημιουργήσει κινητικότητα στο Κυπριακό, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και προσπάθειας της άλλης πλευράς για δημιουργία τετελεσμένων. Από εκεί και πέρα, κατά γενική ομολογία, υπάρχει μια σχετική θολούρα για το ποιες είναι οι επιδιώξεις της δικής μας πλευράς, όχι τόσο για τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος απέδειξε με πράξεις τι επιδιώκει, αλλά για τις απόψεις κάποιων εκ των κομμάτων της συμπολίτευσης και άλλων πολιτικών παραγόντων του τόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Επιχείρησε να κολυμπήσει στα βαθιά αλλά έπεσε σε ύφαλο η Ολγκίν-Της έβαλε και ημερομηνία λήξης ο Τατάρ

Και βέβαια προκύπτει και το ζήτημα για το τι πραγματικά θέλει ο λαός. Αναμφίβολα, η κοινωνία των πολιτών, έχει τις απόψεις της. Πολλοί ωστόσο εκτιμούν πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, ούτε έχουν ενώπιον τους τη μεγάλη εικόνα με τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα έχει μια νέα αποτυχία προσπάθειας λύσης του Κυπριακού. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν επαρκώς την εξέλιξη του Κυπριακού στο πέρασμα των χρόνων, παραδέχονται πως κάθε προηγούμενη προσπάθεια, ήταν σαφώς πιο ευνοϊκή. Αυτό για το οποίο κάποιοι προειδοποιούν, είναι πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, που αν δεν εργαστούμε κατά τρόπον που θα κάνει εφικτή μια λύση στα πλαίσια που ορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τότε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε σχέση με το μέλλον των κατεχομένων, είναι τεράστιοι και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελπίδας για λύση.

Επιστρέφοντας πίσω στην κα. Ολγκίν, εκτιμάται πως θα είναι ακόμα πιο συγκεκριμένη ως προς τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μετά τις δεύτερες συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες. Από κάθε άποψη η συγκεκριμένη δήλωσή της, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για μια πραγματική ενδοσκόπηση του τι πραγματικά θέλει η κοινωνία των πολιτών, είτε αυτή είναι οι ΜΚΟ που επικαλέστηκε ο Ερσίν Τατάρ, είτε είναι οι πρόσφυγες, είτε είναι τα μέλη των Εθνικόφρονών Σωματείων. Κι αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν έγινε, με την ευθύνη να βαραίνει συνολικά την πολιτική ηγεσία, που για δεκαετίες, κρύβεται πίσω από συνθήματα, χωρίς ποτέ να απευθύνεται με ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, όσο αντιδημοφιλές κι αν θα ήταν κάτι τέτοιο.

Επί του παρόντος, δεδομένης της άκαμπτης στάσης του κατοχικού ηγέτη, δεν θα πρέπει να αναμένονται τέτοιες εξελίξεις που να δημιουργούν προσδοκίες. Πλέον αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί, είναι αν οι όροι εντολής της θα ανανεωθούν και για μετά το καλοκαίρι, έτσι ώστε να επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ή αν η προσπάθεια της θα κηρυχθεί ατελέσφορη και θα ολοκληρωθεί.

Κλειδί για τις εξελίξεις, θεωρείται και η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το Κυπριακό και θα επιχειρήσει να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο για να επενδύσει σε αυτή τη νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες. Αν και τους προηγούμενους μήνες, κατά καιρούς, υπήρξαν ψεγάδια μιας τάσης αλλαγής πολιτικής από την Άγκυρα, επί του πρακτέου δεν αποτυπώθηκαν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αν είναι τώρα η στιγμή που θα γίνει αυτό το βήμα ακύρωσης του Ερσίν Τατάρ από τον Ταγίπ Ερντογάν θα διαφανεί την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ

Δειτε Επισης

Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού