Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Γεμάτος μήνας για Ιωάννου, τρέχει για τις λεπτομέρειες

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάζεται για την 1η Ιουλίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθεσία. Προς αυτό το σκοπό, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να έχει ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα για όλο το μήνα Απρίλιο, αφού θα έχει απανωτές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενημερωθεί για τις τελευταίες λεπτομέρειες και για τα ανοιχτά ζητήματα, με το λογισμικό «Ευαγόρας» να παραμένει το θέμα που προκαλεί περισσότερο προβληματισμό, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα της μεταρρύθμισης είναι η Λευκωσία, με τη συνένωση των τεσσάρων μεγάλων δήμων κάτω από μία ομπρέλα.

Με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου να πλησιάζουν, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει το πρώτο βήμα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναφορικά με την πορεία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης και των προνοιών της, καθώς επίσης και να ενημερωθεί για τα ανοιχτά κεφάλαια και τον τρόπο επίλυσής τους από τις τοπικές Αρχές.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι γεμάτες με συναντήσεις για τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, αφού θα ξεκινήσει και πάλι τις συναντήσεις με τα προσωρινά συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να θέσου επί τάπητος όλα τα ζητήματα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Ουσιαστικά, ο υπουργός θα ζητήσει από τους αρμόδιους να τον ενημερώσουν για τις διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί και πώς προχώρησαν στην επίλυσή τους, ενώ την ίδια ώρα, θα λάβει ενημέρωση και για τις διαδικασίες που ακόμη εκκρεμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νίπτει τας χείρας της η Βουλή για Μεταρρύθμιση ΤΑ-Αποσείει προβλήματα που η ίδια δημιούργησε

Βρέθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά κεφάλαια που υπήρχαν για όλους τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης ήταν η εξεύρεση κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς η σύμπτυξη τεσσρων διαφορετικών υπηρεσιών δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού προσωπικό που στεγαζόταν σε διαφορετικά κτίρια, πλέον πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Η αναζήτηση κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προσωρινά συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, αφού την αμέσως επόμενη των εκλογών, πρέπει να αρχίσει η μετακίνηση του προσωπικού στις νέες εγκαταστάσεις. Σημειώνεται πως, βάσει της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, οι ΕΟΑ θα έχουν αρμοδιότητες σε επίπεδο Επαρχίας που αφορούν την:

Η πρώτη επαρχία που είχε προχωρήσει άμεσα με την εξεύρεση στέγης ήταν η Λευκωσία, ενώ όπως διαπιστώθηκε Λάρνακα και Λεμεσός έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους. Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί και είναι κοντά στην κατάληξη, ενώ όσον αφορά στην Πάφο, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερωθεί ότι ο χώρος έχει βρεθεί, όμως η έρευνα συνεχίζεται, καθώς θα πρέπει να μετακινηθεί η κρατική υπηρεσία που στεγάζεται εντός των εν λόγω κτιρίων αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται πως από τις 10 Ιουνίου, την αμέσως επόμενη των εκλογών, οι υπηρεσίες δεν θα δέχονται αιτήσεις, καθώς θα δοθεί μία μεταβατική περίοδος τριών εβδομάδων, για να γίνει η μετακόμιση φακέλων και αρχείων και η τακτοποίηση του προσωπικού, στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τους δήμους σε συστράτευση για ΤΑ ο Ιωάννου-«Θα υπάρχουν δυσκολίες, να δούμε την εφαρμογή»

Παραμένει ο προβληματισμός για το λογισμικό «Ευαγόρας»

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να έχει συνάντηση και με την Ένωση Δήμων, ώστε να λάβει ενημέρωση για το λογισμικό «Ευαγόρας», το οποίο θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν οι υπάλληλοι των ΕΟΑ, μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται πως το περασμένο διάστημα και μάλιστα ενώπιον της Βουλής, εκφράστηκαν διάφοροι προβληματισμοί για την επάρκεια του συστήματος και κατά πόσο θα μπορεί να ανταπεξέλθει όταν φορτωθεί με τα δεδομένα.

Την λειτουργία του συστήματος έχει αναλάβει η Ένωση Δήμων, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία για την κατάρτιση του συγκεκριμένου λογισμικού, με το Υπουργείο Εσωτερικών να μην διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, εντούτοις αναμένεται να ζητήσει ενημέρωση για το θέμα, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία υλοποίησής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχούν για το σύστημα «Ευαγόρας» οι δήμοι, βλέπουν ότι δεν θα αποδώσει μετά τη Μεταρρύθμιση

Πάντως, από την ενημέρωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή προκύπτει ότι ακόμη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη έτοιμο, ώστε να αρχίσει η εκπαίδευση του προσωπικού, για να μπορούν να το λειτουργήσουν την 1η Ιουλίου. Η Ένωση Δήμων δηλώνει ότι θα είναι έτοιμο έγκαιρα, ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι έπρεπε να ήταν έτοιμο, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε κώλυμα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα έχει επαφές και με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι οποίες φαίνεται να κινούνται σε γοργούς ρυθμούς και είναι σε καλύτερη θέση για εφαρμογή της μεταρρύθμισης, σε σχέση με τους δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο