Καλεί τους δήμους σε συστράτευση για ΤΑ ο Ιωάννου-«Θα υπάρχουν δυσκολίες, να δούμε την εφαρμογή»

Το μεγαλύτερο στοίχημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η επιτυχής μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο υπουργός παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται εντατικά, ώστε η διαδικασία της μεταφοράς της αδειοδότησης στους νέους Οργανισμούς να γίνει συντονισμένα και ομαλά. Προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε, «έχουμε εντοπίσει ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και προχωρούμε στην πρόσληψη 105 ατόμων. Ήδη τα 45 πρώτα άτομα έχουν προσληφθεί και εκπαιδεύονται και μετά θα στελεχώσουν τους νέους ΕΟΑ. Επίσης, για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχουμε ανακοινώσει εδώ και τρεις μήνες και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή, 22 μέτρα, που στόχο έχουν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, ώστε οι νέοι Οργανισμοί να παραλάβουν απλοποιημένες διαδικασίες με λιγότερο χρόνο διεκπεραίωσης και με περισσότερο προσωπικό».

Επιπρόσθετα, κληθείς να σχολιάσει τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από Δημάρχους και Κοινοτάρχες της Επαρχίας Λευκωσίας, ιδιαίτερα για τη λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι πρόκειται για ανησυχία που απασχολεί και το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσθεσε πως «ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά στη μεταρρύθμιση, και ειδικά τις συνενώσεις των Δήμων, είναι κυρίως υποστηρικτικός. Τη μεταρρύθμιση καλούνται να την εφαρμόσουν οι ίδιοι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες μέσω των Προσωρινών Συμβουλίων που έχουν δημιουργηθεί», είπε.

Για αυτό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «στην τοποθέτησή μου έχω αναφέρει ότι κάποιοι κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με άλλους για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιοι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, κάποιοι δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον και για αυτό κάλεσα όλους σε συστράτευση».

Η μεταρρύθμιση, τόνισε ο κ. Υπουργός, αφορά όλους και πρωτίστως τους πολίτες. «Για να το πω απλά, αν δεν ανεβάσουν στροφές τα Προσωρινά Συμβούλια, είτε αυτά αφορούν σε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, είτε αφορά στους Δήμους που θα συνενωθούν, θα υπάρξουν προβλήματα. Θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους πολίτες. Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, ας πάρουμε για παράδειγμα το ΓεΣΥ, στην πρακτική της εφαρμογή υπάρχουν δυσκολίες, λόγω και του χρόνου που χρειάζεται για να προσαρμοστούν, εν προκειμένω οι Τοπικές Αρχές, το Κράτος και οι πολίτες. Αναμένουμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, εδώ είμαστε να τις επιλύσουμε. Υπάρχει διάθεση να επιλύσουμε τα προβλήματα, αλλά στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την 1η Ιουλίου, οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε αυτά που προηγούνται βάσει νομοθεσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι αναθέτουσα Αρχή είναι η Ένωση Δήμων Κύπρου και, συνεπώς, το Υπουργείο δεν μπορεί να επέμβει στο θέμα. Κληθείς να πει εάν μετά την έναρξη της μεταρρύθμισης θα προσφέρονται όντος ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ως ήταν ο αρχικός σκοπός της μεταρρύθμισης, και σε ερώτηση για τη χορηγία που θα δίνεται στους Δήμους, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι, βάσει της νομοθεσίας, η χορηγία προβλέπεται να αυξηθεί στα €117 εκατομμύρια.

«Σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ποιοτικότερες υπηρεσίες και όσον το δυνατό σε χαμηλότερο κόστος», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι πολλές φορές το κόστος για ποιοτικότερες υπηρεσίες είναι αυξημένο. Στις περιπτώσεις, συνέχισε, που οι υπηρεσίες θα είναι ποιοτικότερες, το κόστος μπορεί να αυξηθεί. Σε άλλες περιπτώσεις που οι υπηρεσίες θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο ποιότητας, δεν πρέπει να αυξηθεί το κόστος. Ωστόσο, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, οι οικονομίες κλίμακας δεν μπορεί να λειτουργήσουν από τη μια μέρα στην άλλη και διευκρίνισε ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Και στον νόμο, με τον τρόπο που έγιναν οι αριθμοί των Δήμων και οι Κοινότητες δεν επιτεύχθηκαν οι αρχικοί στόχοι όσον αφορά τις οικονομίες κλίμακας. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηένου δεν πληροί τα κριτήρια, δεν δημιουργούνται οι πληθυσμιακές μάζες, οι κρίσιμες αυτές μάζες, για να μπορούν να υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και αυτές οι οικονομίες κλίμακος», ανέφερε.

Στο τελικό αποτέλεσμα, επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών, σίγουρα η μεταρρύθμιση θα είναι ευεργετική και θα έχει θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτά θα είναι ορατά σε βάθος χρόνου. «Όπως σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, όπως για παράδειγμα το ΓεΣΥ, τον πρώτο καιρό υπήρξαν διάφορα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι εντός της Επιτροπής λέχθηκε από τον Δήμαρχο Έγκωμης ότι τα τέλη για τα σκύβαλα θα αυξηθούν από €160 σε €300, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε την πρακτική εφαρμογή. Μέσω της συνένωσης, πρόσθεσε, ο στόχος είναι εκεί και όπου υπάρχουν οικονομίες κλίμακας να μειωθούν τα τέλη ή έστω να παραμείνουν τα ίδια και να υπάρχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Νωρίτερα, ενημερώνοντας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται σε επίπεδο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από τις Τοπικές Αρχές, για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Υπουργός, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην ετοιμασία τριών τροποποιητικών νομοσχεδίων που αφορούν τους περί Κοινοτήτων, περί Δήμων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμους.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις διαδικασίες που προωθούνται για την ομαλή μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Στο πλήρες πλάνο με τις δράσεις που εκπονήθηκε, περιλαμβάνονται τα 22 μέτρα που υλοποιεί το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης, καθώς και ετοιμασία εγχειριδίου, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, για τον καθορισμό κοινών διαδικασιών που θα ακολουθούνται από τους ΕΟΑ ομοιόμορφα, από την 1η Ιουλίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν αρχίσει οι διεργασίες για τη μεταφορά και την εκπαίδευση του προσωπικού από τις υφιστάμενες Πολεοδομικές και Οικοδομικές Αρχές, καθώς και η ενίσχυσή τους με επιπρόσθετα 105 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν αρχικά τις υφιστάμενες Αρχές αδειοδότησης και ακολούθως θα μεταφερθούν στους ΕΟΑ. Στόχος, εξήγησε ο κ Ιωάννου, είναι να διεκπεραιωθεί σημαντικός αριθμός εκκρεμοτήτων πριν την 1η Ιουλίου, ούτως ώστε οι νέοι Οργανισμοί να ξεκινήσουν απαλλαγμένοι από όσο το δυνατό περισσότερα βαρίδια του παρελθόντος.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την πορεία εφαρμογής των παραμέτρων της μεταρρύθμισης στην Επαρχία Λευκωσίας, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι η σύσταση του ΕΟΑ Λευκωσίας βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Χαρακτήρισε δε τη συνένωση των υφιστάμενων Δήμων Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου σε έναν νέο Δήμο Λευκωσίας, ως ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα της μεταρρύθμισης των Δήμων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, έχει ετοιμαστεί λεπτομερές πλάνο ενεργειών και έχουν επιλυθεί αρκετά από τα θέματα που αποτελούν προκλήσεις ως προς τη συνένωση και τη λειτουργία του νέου Δήμου.

Δειτε Επισης

Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών