Τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια, οι οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις και οι αριθμοί που αλλάζουν

Όσο πλησιάζουν οι διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο έκδηλο καθίσταται πως είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες, αφενός επειδή πραγματοποιούνται δύο εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα και αφετέρου επειδή, λόγω της μεταρρύθμισης, αυξήθηκαν οι αιρετές θέσεις στις τοπικές εκλογές. Το θέμα συζητείται από καιρό μεταξύ πολιτικών, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους πολίτες, που σιγά σιγά ανακαλύπτουν πόσο πιο περίπλοκο θα είναι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αυτή τη φορά.

Επί της ουσίας, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ οι εκλογείς μπορεί να κληθούν να ρίξουν στην κάλπη μέχρι και έξι διαφορετικά ψηφοδέλτια σε ένα εκλογικό κέντρο. Το νούμερό τους αλλάζει αναλόγως της περιοχής που κατοικούν. Ωστόσο όλοι θα ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές και για τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Όσοι ζουν εντός του αστικού ιστού θα κληθούν να ψηφίσουν για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τα μέλη των δημοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών. Όσοι ζουν σε κοινότητες θα κληθούν να ψηφίσουν για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, τους κοινοτάρχες και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ουράνιο τόξο

Για να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι, το κάθε ένα από τα οκτώ διαφορετικά ψηφοδέλτια θα έχει διαφορετικό χρώμα, ενώ προφανώς, αναλόγως περιοχής, θα έχει και διαφορετικό περιεχόμενο. Ωστόσο το κάθε χρώμα θα παραπέμπει σε μία εκλογική αναμέτρηση. Τα ψηφοδέλτια θα ρίχνονται όλα σε μία κάλπη και θα διαχωρίζονται βάσει χρώματος κατά τη διαδικασία διαλογής.

Τα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών θα είναι χρώματος μπλε. Τα ψηφοδέλτια για τις Προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης θα είναι μωβ. Με κίτρινο ψηφοδέλτιο θα επιλέγουμε τους δήμαρχους και με καφέ τους αντιδήμαρχους. Το πιο παραδοσιακό λευκό ψηφοδέλτιο, σε αυτές τις εκλογές θα εκλέγει δημοτικούς συμβούλους, ενώ τα μέλη των Σχολικών Εφορειών θα ψηφίζονται με τα πράσινα ψηφοδέλτια. Για τους κοινοτάρχες τα ψηφοδέλτια θα είναι χρώματος πορτοκαλί και για τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων θα είναι γκρίζα.

Σταυροί με… μαθηματικά

Οι σταυροί προτίμησης διαφέρουν, επίσης, από περίπτωση σε περίπτωση. Για τις Ευρωεκλογές είναι δύο παγκύπρια, αφού η Κύπρος θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια. Ωστόσο, στα υπόλοιπα Σώματα, ο αριθμός των σταυρών αλλάζει αναλόγως με τον αριθμό των μελών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών, αναλογεί ένας σταυρός προτίμησης ανά τέσσερις δημοτικούς συμβούλους ή σχολικούς εφόρους. Αν ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ή των μελών των Σχολικών Εφορειών διαιρούμενος διά του τέσσερα αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός σταυρών αυξάνεται κατά ένα. Σε ό,τι αφορά τα Κοινοτικά Συμβούλια, αναλογεί ένας σταυρός ανά δύο μέλη. Δηλαδή, αν ο αριθμός των μελών διαιρούμενος διά του αριθμού δύο αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών αυξάνεται κατά ένα.

Αναμένεται, βέβαια, πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τα κόμματα αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών θα φροντίσουν να εξηγήσουν όλα αυτά στους πολίτες, καθώς, κακά τα ψέματα, ο μέσος Κύπριος αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι αναλογούν στην περιοχή του για παράδειγμα, αφού το νούμερο αυτό αλλάζει αναλόγως του αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων. Σημειώνεται ότι στους δημοτικούς σύμβουλους περιλαμβάνεται και ο αντιδήμαρχος του κάθε δημοτικού διαμερίσματος, παρόλο που θα εκλέγεται από χωριστό ψηφοδέλτιο.

Στον Δήμο Λευκωσίας θα υπάρχουν συνολικά 30 δημοτικοί σύμβουλοι. Αναλογούν 14 στη Λευκωσία, πέντε στον Άγιο Δομέτιο, έξι στην Αγλαντζιά και πέντε στην Έγκωμη. Στον Δήμο Λακατάμιας επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 30. Αναλογούν 22 στη Λακατάμια, πέντε στο Τσέρι και τρεις στην Ανθούπολη. Στον Δήμο Λατσιών-Γερίου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι συνολικά 20, με 13 να προέρχονται από τα Λατσιά και επτά από το Γέρι. Στον Δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 30. Οκτώ θα προέρχονται από το Δάλι, δύο από την Αλάμπρα, τρεις από τα Λύμπια, δύο από τη Νήσου, τρεις από το Πέρα Χωριό και δύο από την Ποταμιά. Ο Δήμος Στροβόλου δεν διαθέτει δημοτικά διαμερίσματα και ως εκ τούτου και οι 30 σύμβουλοι θα προέρχονται από τον Στρόβολο.

Στον Δήμο Λεμεσού θα υπάρχουν 30 σύμβουλοι, 24 από τη Λεμεσό, πέντε από τη Μέσα Γειτονιά και ένας από την περιοχή Τσερκέζ. Στον Δήμο Ανατολικής Λεμεσού οι σύμβουλοι θα είναι 30: Οκτώ από τον Άγιο Αθανάσιο, επτά από τη Γερμασόγεια, δύο από τον Άγιο Τύχωνα, τρεις από την Μουτταγιάκα, ενώ μόνο αντιδήμαρχο θα έχουν οι κοινότητες Ακρούντας, Μαθικολώνης, Αρμενοχωρίου και Φοινικαριών. Στον Δήμο Πολεμιδιών οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 20, με τους 15 να προέρχονται από τα Κάτω Πολεμίδια και τους τέσσερις από τα Πάνω Πολεμίδια. Είκοσι δημοτικοί σύμβουλοι θα υπάρχουν και στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού. Πέντε αναλογούν στον Ύψωνα, τρεις στην Επισκοπή, τρεις στο Κολόσσι, τρεις στο Τραχώνι, δύο στην Ερήμη και από ένας στις περιοχές Ακρωτήρι, Ασώματος, Καντού και Σωτήρα.

Τριάντα θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Λάρνακας, 23 προερχόμενοι από τη Λάρνακα, τέσσερις από τα Λιβάδια και τρεις από την Βορόκληνη. Στο Δήμο Αραδίππου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 20, εκ των οποίων οι 16 αναλογούν στην Αραδίππου και από δύο στα Κελλιά και τους Τρούλλους. Στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού θα υπάρχουν 20 σύμβουλοι, με οκτώ από το διαμέρισμα Δρομολαξιά-Μενεού, έξι από το Κίτι, τρεις από τα Περβόλια και τρεις από την Τερσεφάνου. Στον Δήμο Λευκάρων οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 16. Αναλογούν τέσσερις στα Λεύκαρα, έξι στον Κόρνο, δύο στη Σκαρίνου και από ένας στις κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπος, Κάτω Λεύκαρα και Λάγια. Τον ίδιο αριθμό δημοτικών συμβούλων θα έχει και ο Δήμος Αθηένου, με 14 προερχόμενους από την Αθηένου και δύο από το Αβδελλερό.

Ο Δήμος Πάφου διαθέτει 24 δημοτικούς σύμβουλους και είναι ένα ενιαίο δημοτικό διαμέρισμα. Στον Δήμο Ανατολικής Πάφου οι σύμβουλοι θα είναι 16, εκ των οποίων οι εννέα αναλογούν στη Γεροσκήπου, οι τρεις στα Κονιά, οι δύο στην Τίμη και από ένας στις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας και Αχέλειας. Στον Δήμο Ακάμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 16, με έξι να αναλογούν στην Πέγεια, τρεις στην Κισσόνεργα, από δύο σε Ίνεια και Κάθικα και από ένας σε Ακουρσό, Κάτω Αρόδες και Πάνω Αρόδες. Στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, που θα είναι ο Δήμος με τους περισσότερους αντιδημάρχους παγκύπρια, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 16. Από δύο θα έχει η Πόλη Χρυσοχούς και η Αργάκα, ενώ οι υπόλοιπες 12 περιοχές θα έχουν από ένα. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Μαρίνα, Ανδρολίκου, Γιαλιά, Δρούσεια, Κρήτου Τέρα, Μακούντα, Νέο Χωριό, Νέα Δήμματα, Πελαθούσα, Πωμός και Τέρα.

Στον Δήμο Αγίας Νάπας θα υπάρχουν 20 δημοτικοί σύμβουλοι και αναλογούν από τέσσερις στο κάθε δημοτικό διαμέρισμα, τα οποία είναι: Αγία Νάπα, Σωτήρα, Αυγόρου, Άχνα και Λιοπέτρι. Τέλος, στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 24, με 11 προερχόμενους από το Παραλίμνι, έξι από τη Δερύνεια, τρεις από την Αχερίτου και τέσσερις από το Φρέναρος.

Σε ό,τι αφορά τους κατεχόμενους Δήμους, οι δημοτικοί σύμβουλοι κυμαίνονται μεταξύ οκτώ και 26, αναλόγως του αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εννέα κατεχόμενοι Δήμοι: Πρόκειται για την Ακανθού, την Αμμόχωστο, τον Καραβά, την Κερύνεια, την Κυθρέα, τη Λάπηθο, το Λευκόνοικο, τη Λύση και τη Μόρφου.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα