Νίπτει τας χείρας της η Βουλή για Μεταρρύθμιση ΤΑ-Αποσείει προβλήματα που η ίδια δημιούργησε

Από τη συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών, έχει εντοπίσει μια σειρά από στρεβλώσεις. Δεύτερον, ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυστοκία και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζουν τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης και τρίτον, ότι τα κόμματα, σπεύδουν να φορτώσουν τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που άρχισαν να παρουσιάζονται.

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες δεν προσέδωσαν κάτι καινούριο στη συζήτηση. Αντιθέτως, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, μέσα από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων, ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια για να υπάρξει μετακύλιση ευθυνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συσκέψεις, δηλώσεις και blame game κομμάτων για τις ευθύνες και την τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από τη μια, η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως, «η Βουλή ψηφίζει νόμους και η ευθύνη της εφαρμογής τους ανήκει στην εκτελεστική εξουσία», και την ίδια ώρα εξέφρασε την άποψη πως, «σημασία έχει να μην αναλωνόμαστε σε επικοινωνιακά παιχνίδια αλληλοεπίρριψης ευθυνών αλλά όλες οι πλευρές να λειτουργούν εποικοδομητικά, βρίσκοντας τις λύσεις και αναλαμβάνοντας ευθύνες».

Αυτό που δεν λέχθηκε ωστόσο από την πρόεδρο της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι πως ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει πως την ευθύνη για την προετοιμασία και την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, την έχουν τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, δηλαδή οι υφιστάμενοι δήμαρχοι. Συνεπώς αυτό που δήλωσε η κα. Δημητρίου, ότι δηλαδή η ευθύνη εφαρμογής ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, δεν είναι καθόλου ακριβές.

Αντιθέτως, ο Νόμος που ψήφισε η Βουλή, προβλέπει πως οι δήμαρχοι, οι πλείστοι εκ των οποίων σήμερα τρέχουν να επανεκλεγούν, θα έπρεπε να ασχολούνται αυτή την περίοδο της προετοιμασίας, με τα τεχνικά και άλλα προβλήματα των συνενώσεων, για την εξεύρεση κτιρίων, τα οργανογράμματα, τα συστήματα πληροφορικής που θα πρέπει να συνδεθούν κτλ. Δηλαδή, η ίδια η Βουλή, δεν έδωσε την ευθύνη και τα όπλα στην εκτελεστική εξουσία για να αναλάβει το βάρος της προετοιμασίας της Μεταρρύθμισης, αλλά σήμερα, ζητά εξηγήσεις από αυτήν, για το γεγονός ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τι επιβάλλεται να γίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας, είναι αμιγώς συμβουλευτικός και υποβοηθητικός προς τους δημάρχους που έχουν την ευθύνη. Εξάλλου, ούτε τα νομικά μέσα, αλλά ούτε και την εξουσία κατέχει η Κυβέρνηση για να ασκήσει πίεση και να επιβάλλει στους δημάρχους να εργαστούν για την προετοιμασία της Μεταρρύθμισης, αφού η ίδια η Βουλή δεν συμπεριέλαβε τέτοια πρόνοια στον νόμο που ψήφισε. Κάτι που θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη όσου τοποθετούνται για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου, τα κόμματα, των οποίων οι πλείστοι δήμαρχοι είναι και οι εκλεκτοί για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, θα έπρεπε να έχουν ως προτεραιότητα, ενδεχομένως και ως προϋπόθεση για να τους στηρίξουν, τις διαβεβαιώσεις ή τις αποδείξεις, ότι θα εργαστούν πρώτα για την ορθή εφαρμογή της Μεταρρύθμισης και ακολούθως για να επανεκλεγούν. Έστω και τώρα, θα μπορούσαν, αντί να προβαίνουν σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών, να καλούσαν τους τοπικούς άρχοντες, να εργαστούν για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης

Μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης, δηλώσεις για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραχώρησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Άριστος Δαμιανού. Ο κ. Δαμιανού στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων εξέφρασε την απαρέσκεια και ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Μεταρρύθμισης, αλλά και για το γεγονός, όπως είπε, πως «καταγράφεται μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Επιτροπή Εσωτερικών των εφαρμοστικών νομοσχεδίων, για τα οποία εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είμαστε σε αναμονή από την εκτελεστική εξουσία».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τροποποιητικά Νομοσχέδια που καταγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι καθυστερεί να καταθέσει στη Βουλή, αποτελούν ουσιαστικά διορθώσεις και προσθέσεις, για να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν στον Νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν από δύο χρόνια. Με απλά λόγια, η Βουλή που σήμερα φωνάζει για την καθυστέρηση στην κατάθεση των τροποποιητικών Νομοσχεδίων, αυτή έχει επί της ουσίας και την ευθύνη για τον λόγο ότι χρειάζονται τροποποιήσεις και διορθώσεις στο Νόμο, ο οποίος αν ήταν εξ αρχής ορθά ψηφισμένος, δεν θα χρειάζονταν ούτε τροποποιητικά Νομοσχέδια, ούτε να ρίχνονται οι ευθύνες για καθυστερήσεις, από τη Βουλή στην Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Ιωάννου για ΤΑ-«Προσπαθήσαμε να κάνουμε αλλαγές, δεν είχαμε στήριξη από τα κόμματα»

Δειτε Επισης

Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας
Σε ειδικούς εκλογικούς θαλάμους θα ψηφίσουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα στις διπλές εκλογές
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο