Κόλλησαν στις παραλίες οι μέδουσες και προκαλούν αναστάτωση-Το επικίνδυνο είδος και οι τρόποι προστασίας

Αναστάτωση προκαλούν στους λουόμενους τις τελευταίες ημέρες οι δεκάδες μέδουσες που ξεβράζονται σε διάφορες παραλίες του νησιού, με το Τμήμα Αλιείας να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση και να αναμένει όπως αλλάξουν τα θαλάσσια ρεύματα, ώστε να επιστρέψουν στην ανοικτή θάλασσα όπου και διαβιούν οι μέδουσες.

Το συγκεκριμένο είδος Νομαδικής Μέδουσας ή Rhopilema nomadica, όπως ονομάζεται, έχει κάνει την εμφάνισή του από τις ακτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, δηλαδή από το Κάβο Γκρέκο και καλύπτει όλη τη νότια ακτογραμμή της Κύπρου στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης, υπήρξε από πλευράς Τμήματος Αλιείας η καταγραφή κάποιων ατόμων μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή Τάφου Βασιλέων της Πάφου. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι πιθανότατα να παρουσιαστεί το εν λόγω είδος μεδουσών και στις πιο βόρειες παραλίες, μέχρι και την παραλία του Ακάμα, λόγω των ρευμάτων που υπάρχουν.

Οι μέδουσες, σύμφωνα με τη λειτουργό του τομέα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Γιάννα Σαμουήλ, πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή μας κατά τις αρχές Μαρτίου και μεταφέρονται από τα νοτιοανατολικά παράλια πιο δυτικά. Σημειώνεται ότι αυτό το είδος μεδουσών, παρουσιάστηκε και σε περιοχές του νοτίου Αιγαίου.

Αυτό που ξεκαθάρισε ωστόσο η κα. Σαμουήλ, είναι ότι πρόκειται για μεμονωμένα άτομα μεδουσών και δεν είναι για μια μαζική εμφάνιση ατόμων. «Υπάρχουν σε διάφορες παραλίες διασκορπισμένες, ωστόσο είναι σε μικρό αριθμό, αλλά είναι ένα φαινόμενο παροδικό. Αναμένουμε να αλλάξουν οι υδροδυναμικές συνθήκες και οι κατευθύνσεις των ρευμάτων για να μεταφερθούν ξανά πίσω στην ανοικτή θάλασσα οι μέδουσες, όπου είναι και το συνηθισμένο τους μέρος όπου ζουν, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», πρόσθεσε η αρμόδια λειτουργός.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Αλιείας, δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καταμέτρηση των μεδουσών, αλλά αυτό που διακρίνεται σύμφωνα με την κα. Σαμουήλ, είναι πως τα άτομα είναι απομακρυσμένα το ένα από το άλλο και δεν είναι συγκεντρωμένα πυκνά το ένα δίπλα από το άλλο. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες μέδουσες σε ορισμένες παραλίες», πρόσθεσε.

432206821_1166775477813427_6852659002886547609_n

431431886_7322672497818654_4262738490146737337_n

O βαθμός επικινδυνότητας

Το συγκεκριμένο είδος της Νομαδικής Μέδουσας, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη, αφού το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον άνθρωπο. Αυτή η επικινδυνότητα όμως, σύμφωνα με την κ. Σαμουήλ, εξαρτάται από το άτομο που θα τσιμπηθεί. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί κινδυνεύουν άμεσα, οπότε σε περίπτωση τσιμπήματος το Τμήμα Αλιείας τους καλεί να μεταβούν άμεσα σε Νοσοκομείο είτε να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Επίσης, άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν κάποιες ιδιαίτερες αλλεργίες, με το τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας θα νιώσουν έντονο πόνο, ερεθισμό και μπορεί να τους δημιουργηθεί επίσης οίδημα στο δέρμα.

Για να αφαιρεθεί το πλοκάμι από το τσίμπημα της μέδουσας, σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν πρέπει να γίνεται ποτέ γυμνών χεριών καθώς θα προκληθούν περαιτέρω τραύματα. Όπως εξήγησε η αρμόδια λειτουργός, «πρέπει να ξεπλένεται το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό ή ξίδι και έπειτα παρακολουθούμε την πληγή που προσβλήθηκε, χωρίς τη χρήση επιδέσμων και τσιρότων. Ίσως χρειαστούν κάποιου είδους κρέμες ή αντισταμινικά, κάτι που γίνεται με την εισήγηση του γιατρού. Τα συμπτώματα ίσως διαρκέσουν μέχρι και αρκετές βδομάδες, κάτι που εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε ατόμου».

Στο μεταξύ από την πλευρά του το Τμήμα Αλιείας, δεν μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απομάκρυνση των μεδουσών, παρά μόνο να παρακολουθεί το φαινόμενο, αφού όπως εξήγησε η αρμόδια λειτουργός, οι μέδουσες μεταφέρονται στα ξέβαθα νερά από τα ρεύματα. «Από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε σε αναμονή για να αλλάξουν τα ρεύματα για να μεταφερθούν πίσω στην ανοικτή θάλασσα οι μέδουσες», ανέφερε η κα. Σαμουήλ.

Έκκληση του Τμήματος Αλιείας πάντως προς τους λουόμενους είναι να βρίσκονται σε εγρήγορση και εάν παρατηρήσουν μέδουσα σε παραλία, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά να είναι προσεκτικοί να μην πλησιάσουν τα πλοκάμια και να διατηρούν αποστάσεις. Επίσης, συμβουλή προς το κοινό, είναι να μην κολυμπάει στα βαθιά και να παραμένει κοντά στην ακτή, ώστε σε περίπτωση που τσιμπηθεί να εξέλθει στη στεριά με ασφάλεια.

432439128_7322672731151964_5423983061380925623_n

432227645_1166775414480100_197152293984305415_n

Δειτε Επισης

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975