Αρνείται εμπλοκή Frontex ο Λίβανος-Σύροι δεν κάνουν αίτηση για επιδόματα, επειδή βρίσκουν παράνομα δουλειά

Για απουσία βούλησης από τον Λίβανο για πιθανή εμπλοκή του Frontex έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Υπενθυμίζεται ότι ο Frontex είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο οποίος στηρίζει την ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ιωάννου στο «Σίγμα», «έχουμε επαναλάβει το αίτημά μας όπως συνδεθεί η πιθανή αυξημένη οικονομική βοήθεια ή ακόμη και η σημαντική βοήθεια που παίρνει τώρα ο Λίβανος, με την ικανότητα του Λιβάνου να αυξήσει την επιτήρησή του ή να παρεμποδίσει βάρκες από το να αναχωρούν. Ή ακόμα να επιτρέψει -το ζητούμε εδώ και καιρό- την άμεση εμπλοκή του Frontex στον ίδιο τον Λίβανο».

Πρόσθεσε ότι είχαμε ζητήσει ο Frontex να κάνει κρατική συμφωνία με τον Λίβανο, όμως υπάρχει άρνηση από πλευράς γειτονικής χώρας. «Πρέπει να πειστεί ο Λίβανος να δραστηριοποιηθεί ο Frontex, να υποβοηθήσει αν ο Λίβανος αδυνατεί στο να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές στον ίδιο τον Λίβανο και να αποτρέψει τον απόπλου των σκαφών», τόνισε.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έθιξε, επίσης, και το ζήτημα της πιθανής εμπλοκής της Europol, σε επίπεδο καταπολέμησης των δικτύων. «Μιλούμε πλέον για εγκληματικές οργανώσεις, που κάνουν εμπορικές δραστηριότητες», υπέδειξε, λέγοντας ότι αν χρεώνουν 3,000 ευρώ το άτομο, μόνο τις τελευταίες ημέρες οι διακινητές πήραν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Λίβανος είναι αρνητικός και έναντι αυτού του ενδεχομένου.

Βρίσκουν παράνομα δουλειά

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράνομης εργασίας των παράτυπων μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το Υπουργείο επανέλαβε ότι για να δικαιούνται να δουλέψουν, θα πρέπει να παρέλθουν εννέα μήνες από την υποβολή της αίτησής τους. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες από ασφαλείς προορισμούς πλέον τυγχάνουν επεξεργασίας εντός τριών μηνών και έτσι δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, γίνεται κατανοητό ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή αφορά μόνο τους Σύρους, οι οποίοι παραμένουν στην Κύπρο, καθώς τους χορηγείται καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, επειδή προέρχονται από μη ασφαλή χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι από τον Σεπτέμβριο. «Είναι γεγονός και το γνωρίζουμε όλοι ότι βρίσκουν δουλειές, παράνομα, παράτυπα, μόλις έρχονται Κύπρο», ανέφερε, σημειώνοντας μάλιστα ότι πάρα πολλοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να πάρουν τα μικρά επιδόματα που δικαιούνται. «Ξεκινούμε ακόμα πιο εντατικές επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας για εντοπισμό τέτοιων παράτυπων εργατών, μέσα στα πλαίσια αυτά για να αποθαρρύνουμε. Είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων που λαμβάνουμε», εξήγησε.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές