Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Από τον "φόρο ακινήτων" στις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά και από δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους εξασφάλισε το ποσό των 68 εκατ. στερλινών που θα δοθούν ως αποζημιώσεις σε Ελληνοκύπριους που αποτάθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», γράφει στην εφημερίδα "Χαλκιν Σεσί" ο δημοσιογράφος Χουσεϊν Εκμεκτσί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο άρθρο του ο κ. Εκμεκτσί προσθέτει ότι «για να πληρωθούν ελληνοκυπριακές περιουσίες δημιουργήθηκαν πόροι 68 εκατομμύριων που το 'κράτος' δανείστηκε με φτηνό επιτόκιο. Αυτό είναι οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική επιτυχία», σημειώνει.

Αναφέρει πως, ενώ περιμένουν πολλοί φάκελοι μετά το 2020, με την καταβολή των 68 εκατομμυρίων λιρών οι αιτήσεις που έγιναν πριν από το 2020 θα εκκαθαριστούν πλήρως, δηλαδή θα ολοκληρωθεί η πληρωμή για όλες τις αιτήσεις του 2020 και πριν από την ημερομηνία αυτή.

Προσθέτει ότι ως τις 22 Απριλίου 2024 έγιναν συνολικά 7.549 αιτήσεις στην «επιτροπή», από τις οποίες υπάρχει κατάληξη για τις 1.759, ενώ γύρω στους 6.000 φακέλους δεν διεκπεραιώθηκαν. 

Κύρια βάση οικονομικών πόρων για την «επιτροπή», συνεχίζει, αποτέλεσαν οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς, στις οποίες πολλοί αντιτάχθηκαν, όπως σημειώνει, και εξηγεί ότι με «την τροποποίηση που έγινε στον κανονισμό για τα τέλη του 'κτηματολογίου', 10 εκατομμύρια στερλίνες μεταφέρθηκαν στην 'επιτροπή ακίνητης περιουσίας', σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μεταφορά αυτή συνέχισε να αυξάνεται. Επιπλέον, με μια κοινή φόρμουλα της 'κεντρικής τράπεζας' και της 'κυβέρνησης', με πόρους περίπου 2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, έφτασαν στα 68 εκατομμύρια στερλίνες», αναφέρει.

Σημειώνει επίσης ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημορκατίας και η Εκκλησία της Κύπρου είναι αντίθετες προς την προσφυγή Ελληνοκυπρίων στην εν λόγω «επιτροπή».

Ο Εκμεκτσί γράφει ότι ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, προέβη χθες σε μια "ξαφνική" δήλωση κι έκανε ένα ριζοσπαστικό βήμα σχετικά με τις αιτήσεις, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολύ καιρό, επειδή έχει αναβληθεί η εξέτασή τους.

«Το ριζοσπαστικό αυτό βήμα αφορά την αγορά χιλιάδων στρεμμάτων νέας γης. Ο 'πρωθυπουργός' Ουστέλ ανακοίνωσε ότι περίπου 68 εκατομμύρια λίρες θα καταβληθούν εντός 2-3 μηνών για σχεδόν 200 αιτήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί από την 'επιτροπή ακίνητης περιουσίας', μέχρι το τέλος του 2020 με απόφαση αποζημίωσης και δεν αφορούν διαφορές», σημειώνει.

Εκτιμά ότι αποτελεί σημαντικό βήμα και επίτευγμα το γεγονός ότι όλες οι αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2020 θα πληρωθούν συλλογικά και το ότι η χρηματοδότηση παρέχεται κυρίως από τοπικούς πόρους.

Η απόφαση για αποζημιώσεις σε όλες αυτές τις υποθέσεις μέχρι το 2020 είναι κατά τον Εκμεμκτσί "πολιτική" και υποστηρίζεται σε σημαντικό βαθμό και από την Τουρκία. Ο δημοσιογράφος εκτιμά δε πως τώρα οι Ελληνοκύπριοι είναι πιθανό να απευθυνθούν στην «επιτροπή» πιο μαζικά.

Γράφει, επίσης, ότι «επί του παρόντος, αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους υποβάλλοντες τις αιτήσεις στην 'επιτροπή ακίνητης περιουσίας'" και πως είναι σημαντικό οι επόμενες πληρωμές να γίνουν χωρίς καθυστέρηση και με προγραμματισμένο τρόπο.

"Ως εκ τούτου, η προσδοκία είναι ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα παρέχει περίπου 70 εκατομμύρια στερλίνες. Αυτό είναι σωστό, αυτή είναι η συμφωνία επί της αρχής. Η Τουρκία θα συνεισφέρει όσα συνεισφέρουμε εμείς», σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης
Αναμένει να ακούσει από την Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της ο Πρόεδρος
Παραλαβή εκλογικών βιβλιαρίων από τους νέους εκλογείς μέχρι 6 Ιουνίου