Σχεδόν 200 τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους-Οι τρεις λόγοι που κινητοποιούνται οι αγρότες στην Κύπρο

Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος σε ολόκληρη την Ευρώπη φλέγεται και οι αγρότες με μαζικές κινητοποιήσεις στρέφουν τα βέλη τους κατά των Βρυξελλών για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, στον χορό των διαμαρτυριών μπαίνει και ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου, ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι βρίσκονται δίπλα στους αγροσυνδικαλιστές των υπόλοιπων χωρών, που εδώ και μέρες φωνάζουν για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι αγρότες σε κάθε άκρη της Ευρώπης, έχουν ως βασικά αιτήματα το χαλάρωμα των περιβαλλοντικών κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την προστασία από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι γιατί βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη; H απάντηση, έγκειται στο γεγονός ότι το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις έχει αλλάξει εντελώς. Έτσι, ο φόβος ότι η νέα ΚΑΠ θα μειώσει τα εισοδήματά τους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες.

4

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά τα πράσινα μέτρα που προβλέπονται από τη νέα πολιτική, και αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να εφαρμοστούν με συγκεκριμένο και αυστηρό τρόπο. Για παράδειγμα, πολλοί αγρότες είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τμήμα των καλλιεργειών τους στη βιολογική γεωργία και αυτό σημαίνει έξτρα κόστος καλλιέργειας.

Μάλιστα, το ποτήρι που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στους αγρότες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με κινητοποιήσεις, ήταν η ανακοίνωση της Κομισιόν για τη δυνατότητα παρεκκλίσεων από τους νέους κανονισμούς, για να αναφέρει στη συνέχεια το ισχυρό πανευρωπαϊκό συνδικάτο Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί 22 εκατομμύρια αγρότες σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους και τους Κύπριους, ότι ήταν μια «ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία, αν και άργησε να υλοποιηθεί», προσθέτοντας ότι «το εύρος των συζητήσεων που θα γίνουν με τις Βρυξέλλες παραμένει ιδιαίτερα ασαφές».

3

Έτσι, μετά και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα της Ευρώπης, οι αγρότες της Κύπρου αποφάσισαν όπως βγουν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους την ερχόμενη Πέμπτη, σε μια παγκύπρια διαμαρτυρία, με την πορεία να καταλήγει στο Σπίτι της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, ανέφερε ότι το «αγροτικό κίνημα της Κύπρου, είναι αναπόσπαστο μέρος των ευρωπαϊκών αγροτικών συντεχνιών, συνεταιρισμών και εκπροσώπων και αποτελούμε μέλος της Copa-Cogeca, όπου είναι η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι από 45 χώρες και διαβουλεύεται όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., και εμείς από την πλευρά μας, έχουμε λόγο στη λήψη αποφάσεων. Άρα, αυτή η απόφαση που λήφθηκε είναι και εισήγηση της Copa-Cogeca, για να γίνουν σε όλες τις χώρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως εξήγησε αναλυτικά ο κ. Γιαπάνης, οφείλονται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας, είναι η αλλαγή και οι παρεκκλίσεις που έχουν σημειωθεί στην κοινή αγροτική πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε., που αφορούν περιβαλλοντικά επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία επηρεάζουν το εισόδημα του αγρότη. Ο δεύτερος άξονας, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου υπάρχουν εισαγωγές γεωργικών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. «Δηλαδή, είναι πολύ πιο φθηνά και δεν έχουν τις προδιαγραφές της Ε.Ε., χρησιμοποιούνται απαγορευμένα λιπάσματα και φυτοφάρμακα με ουσίες οι οποίες έχουν καταργηθεί από την Ε.Ε.. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τα αυξημένα κόστη παραγωγής που αφορούν την αύξηση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ενέργειας και αύξηση μεταφορικών. Λόγω των πολέμων Ρωσίας-Ουκρανίας και της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, επηρεάζεται όλος ο πρωτογενής τομέας», ανέφερε ο κ. Γιαπάνης.

2

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα όλες οι αγροτικές οργανώσεις, αποφασίστηκε η δυναμική Παγκύπρια κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη με τρακτέρ. «Αναμένονται 150 με 200 τρακτέρ για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η κινητοποίησή μας, δεν έχει να κάνει με την πολιτική της Κυβέρνησης, απεναντίας ενισχύουμε τη θέση του Προέδρου και του Υπουργού Γεωργίας για να εξετάσουν τις ιδιόμορφες συνθήκες της Κύπρου, ειδικά στα θέματα του πρωτογενή τομέα και να ζητήσουν τροποποιήσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον γεωργικό τομέα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού.

farmers7-2048x1362

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγρότες δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στους δρόμους, μιας και μέσα σε ένα χρόνο έκαναν δυο μεγάλες διαμαρτυρίες. Όπως υπενθύμισε ο κ. Γιαπάνης, «η μια ήταν το καλοκαίρι όπου με πορεία καταλήξαμε στο Σπίτι της Ευρώπης, με αφορμή την οδηγία που ήθελαν να κάνουν κανονισμό στην Ε.Ε. όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων και τα περιβαλλοντικά τέλη. Η δεύτερη διαμαρτυρία μας ήταν πριν τα Χριστούγεννα έξω από το Προεδρικό, όπου είχε να κάνει με τα αυξημένα κόστη παραγωγής που αφορούν λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια και μεταφορικά. Από αυτή την κινητοποίηση δυο μεγάλο κλάδοι, έτυχαν οικονομικής στήριξης, αλλά παραμένουν οι άλλοι κλάδοι αβοήθητοι που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αυξημένα κόστη».

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο