Έξω από τη Βουλή οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων, διαμαρτύρονται για την Προδημοτική

Έξω από τη Βουλή αναμένεται να βρεθούν το πρωί της Τρίτης οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την νομοθεσία που προωθείται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Η νομοθεσία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ιδιωτικών νηπιαγωγείων, καθώς αφορά στην δημόσια εκπαίδευση, κάτι που όπως οι ίδιοι τονίζουν θα τους οδηγήσει προς το κλείσιμο. Ο σύνδεσμος ιδιωτικών νηπιαγωγείων είχε εκφράσει από την αρχή τους προβληματισμούς του, αναφορικά με τη νομοθεσία που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται στην Επιτροπή Παιδείας, ενώ εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι την ερχόμενη χρονιά δεν θα λάβουν χορηγία.

Από την πρώτη στιγμή που εκφράστηκαν οι ανησυχίες, είχε παρουσιαστεί και η επιθυμία για διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή και το γεγονός ότι πέρασαν εβδομάδες από την πρώτη συνεδρία, χωρίς κάποιος να επικοινωνήσει με το Σύνδεσμο για να ανοίξει διάλογος, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι έτσι, σήμερα μένουν κλειστά πάνω από 100 ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό να μεταβαίνουν έξω από το Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν.

Μετά τη διαμαρτυρία, ο σύνδεσμος αναμένεται να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παιδείας, στην οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση και αναμένεται να ακούσει τη θέση του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, για τις χορηγίες που θα λάβουν. Σημειώνεται πως το Υφυπουργείο δεν ήταν παρόν στην έναρξη της συζήτησης.

Αυτό που διαμηνύει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων είναι ότι θέλουν να εκφράσουν τα αιτήματά τους, πριν τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, ώστε να μην βρεθούν προ τετελεσμένων. Σημειώνεται πως μετά την πρώτη συνεδρία, υπήρξαν βουλευτές που μοιράστηκαν τις ανησυχίες του συνδέσμου, όπως εκείνοι του ΔΗΣΥ, ενώ άλλοι παρουσιάστηκαν εναντίον, όπως το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώπιον της Βουλής, όσον αφορά στην υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, πρόκειται για μία απόφαση που εμπίπτει στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και ανάκαμψης και αφορά την δωρεάν υποχρεωτική επέκταση της Προδημοτικής στα τέσσερα έτη.

«Υπάρχουν παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς όσο πιο νωρίς μπαίνουν τα παιδιά στην εκπαίδευση είναι το καλύτερο για εκείνα, για να μπορούν να αναπτύσσουν δεξιότητες. Επίσης, υπάρχει και κοινωνικό όφελος, επειδή βοηθά τους γονείς και λύνονται προβλήματα στην οικογένεια, που είναι συνέπεια για την αγορά εργασίας».

Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν διαφωνίες στο παρελθόν και ανησυχίες. Με προσοχή και ευαισθησία μπήκαμε σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το κείμενο που φέραμε ενώπιον σας είναι αξιοποίηση του κονδυλίου που μας παρέχεται. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο πλήρως το 2031. Κάθε χρόνο θα υπάρχει μία επέκταση της ηλικίας μέχρι να φτάσουμε τα 4 έτη».

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ