Κλείνουν περίπου 100 ιδιωτικά νηπιαγωγεία για τη διαμαρτυρία-Φωνάζουν για την Προδημοτική

Δεν εισακούστηκαν οι ανησυχίες και προβληματισμοί που εξέφρασε ο σύνδεσμος ιδιωτικών νηπιαγωγείων, όσον αφορά στη νέα νομοθεσία που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, ότι αν εφαρμοστεί η νομοθεσία πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, με τους επηρεαζόμενους να επιλέγουν να βγουν έξω από τη Βουλή, ώστε να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν τα έντονα παράπονά τους, ως προς τη στάση τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη δυσφορία ιδιωτικών νηπιαγωγείων για την επέκταση της Προδημοτικής-«Σχολεία θα κλείσουν»

Η συζήτηση που άνοιξε για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής σε ηλικία 4 ετών, έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, αφού από τη μία είναι οι πλείστοι βουλευτές που παρουσιάζονται ικανοποιημένοι και από την άλλη τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, που φωνάζουν ότι θα πληρώσουν τα σπασμένα και θα οδηγηθούν προς κλείσιμο.

Οι εν λόγω ανησυχίες τους εκφράστηκαν και ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, όπου συζητήθηκε το θέμα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων να τα κλείσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και να βρεθούν έξω από τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα.

«Μας κάλεσαν στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, που θα είναι παρόν και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο δεν ήταν την προηγούμενη φορά. Εμείς της διαμαρτυρία θα την κάνουμε μία ώρα πριν τη συζήτηση, για να εκφράσουμε ξανά τις ανησυχίες μας. Θα είναι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, που είναι μέλη του συνδέσμου, θα έρθουν και άλλα που δεν είναι και επίσης έχουν εκφράσει την επιθυμία να διαμαρτυρηθούν μαζί μας και νηπιαγωγεία της ΠΑΣΥΔΥ, που είναι ημικρατικός οργανισμός. Υπολογίζω ότι θα είναι περίπου 100 σχολεία», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιωτικών νηπιαγωγείων, Λαύρα Ηρακλέους.

Ο σύνδεσμος ιδιωτικών νηπιαγωγείων είχε γνωστοποιήσει από την αρχή την πρόθεσή του να βγει στους δρόμους, παρ΄ όλα αυτά, όπως φαίνεται, κανένας δεν εξέφρασε τη θέληση να επικοινωνήσει με το σύνδεσμο για να εισακούσει εις βάθος τα αιτήματά τους. Με τη διαμαρτυρία του, ο σύνδεσμος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα αποφασίσουν για εκείνους ερήμην τους και χωρίς να ακουστεί η δική τους θέση.

«Δεν θέλουμε να παρθούν αποφάσεις την Τρίτη και μετά να κάνουμε διαμαρτυρία. Δεν θέλουμε να το κάνουμε ετεροχρονισμένα και κατόπιν εορτής. Αποφασίσαμε ότι την ημέρα που θα είναι η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, θα γίνει και η διαμαρτυρία, μία ώρα πριν τη συζήτηση για να μας δουν και οι βουλευτές και το Υπουργείο Παιδείας. Μετά τις διαμαρτυρίες, τοποθετήθηκε υπέρ μας ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ είναι εναντίον των θέσεων μας. Θα δούμε τι θα συζητηθεί την Τρίτη».

Δεν είχαν επικοινωνία ούτε με το Υπουργείο Παιδείας

Σημειώνεται πως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για να επικοινωνήσει με το Σύνδεσμο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων είναι το Υπουργείο Παιδείας, για να εισακούσει τους προβληματισμούς και τα αιτήματά του, με στόχο να βρεθεί μία χρυσή τομή, για την ομαλή εφαρμογή της νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως δηλώνει η κα. Ηρακλέους, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

«Δεν επικοινώνησε κανένας από το Υπουργείο Παιδείας μαζί μας. Δεν θα μας περάσει αυτό. Θα ακούσουμε τι θα γίνει στη Βουλή και μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Οι ανησυχίες μας είναι οι ίδιες και θέλουμε να μας ακούσουν. Μας προβληματίζει που θέλουν να μπούμε στο σχέδιο επιδότησης το 2025-2026 και όχι την ερχόμενη σχολική χρονιά, που θα μπουν τα δημόσια και ιδιωτικά και πλήττονται πολύ οι βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί που θα χάσουν κάποια παιδιά. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε αν μπορούμε να πάμε πιο πάνω και αντί 4 χρονών και πέντε μηνών, που είναι το σχέδιο επιδότησης, να πάμε στα 5 έτη».

Υπόμνημα στη Βουλή από ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Σημειώνεται πως ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής υπάρχουν και υπομνήματα από ιδιωτικά νηπιαγωγεία, που θεωρούν ότι θα έχουν σημαντικά προβλήματα, σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθεσία, όπως έχει κατατεθεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Ένα εξ αυτών αναφέρει πως είναι με μεγάλη απογοήτευση που πληροφορήθηκαν από τον τύπο τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το θέμα, καθώς δεν υπήρξε διαβούλευση και διάλογος με τους φορεί των ιδιωτικών νηπιαγωγείων.

Στο υπόμνημα αναφέρεται πως πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο που ήταν όνειρο ζωής να γίνει και τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια δέχεται 130 παιδιά σε οκτώ τμήματα και εργοδοτεί 20 άτομα ως εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Σημειώνεται πως αυτά τα δεκαοχτώ χρόνια έχουν σημαδευτεί με αγώνα και τους λυπεί και τους προβληματίζει η έλλειψη διαβούλευσης για την απόφαση για υποχρεωτική και όχι προαιρετική φοίτηση, «που μας αναγκάζει ουσιαστικά να εγκαταλείψουμε το όνειρο ζωής μας. Που μας αναγκάζει να μειώσουμε το τόσο ευσυνείδητο προσωπικό μας. Αλλά κυρίως που μας αναγκάζει να παραδίδουμε παιδιά χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει αυτό που ξεκινήσαμε με τόσο ζήλο και πάθος σε συνεργασία με γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί κάποιος αποφάσισε να μετακινήσει τα παιδιά τους, χωρίς να τους ρωτήσει και χωρίς οι ίδιοι να το θέλουν».

Στο υπόμνημα γίνεται μία έκκληση προς τους βουλευτές να προβληματιστούν για τις επιπτώσεις των αποφάσεων προς τους γονείς, τα παιδιά και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων και να σεβαστούν το έργο που επιτέλεσαν τόσα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της Κυβέρνησης για επέκταση της Προδημοτικής και τα πυρά κατά Προδρόμου για εκβιασμό

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023