Το σκεπτικό της Κυβέρνησης για επέκταση της Προδημοτικής και τα πυρά κατά Προδρόμου για εκβιασμό

Μέχρι το 2031 είναι ο στόχος που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας, για πλήρη εφαρμογή του σχεδίου για επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης προς τας κάτω και συγκεκριμένα σε ηλικία 4 ετών. Αυτό ανέφερε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, μία παρουσίαση που προκάλεσε έκπληξη στους βουλευτές, αφού ήταν αρκετά διαφορετικό σε σχέση με εκείνο που είχε παρουσιάσει ο προηγούμενος υπουργός, με κάποιους να κάνουν λόγο για εκβιαστική συμπεριφορά.

Η Επιτροπή Παιδείας είχε θέσει ενώπιον της το νομοσχέδιο για την προς τα κάτω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών στην Προδημοτική, από την ηλικία των 4 ετών, στην παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων. Η υπουργός Παιδείας, στην τοποθέτησή της, ανέφερε πως πρόκειται για μία απόφαση που εμπίπτει στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και ανάκαμψης και αφορά την δωρεάν υποχρεωτική επέκταση της Προδημοτικής στα τέσσερα έτη.

«Υπάρχουν παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς όσο πιο νωρίς μπαίνουν τα παιδιά στην εκπαίδευση είναι το καλύτερο για εκείνα, για να μπορούν να αναπτύσσουν δεξιότητες. Επίσης, υπάρχει και κοινωνικό όφελος, επειδή βοηθά τους γονείς και λύνονται προβλήματα στην οικογένεια, που είναι συνέπεια για την αγορά εργασίας».

Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν διαφωνίες στο παρελθόν και ανησυχίες. Με προσοχή και ευαισθησία μπήκαμε σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το κείμενο που φέραμε ενώπιον σας είναι αξιοποίηση του κονδυλίου που μας παρέχεται. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο πλήρως το 2031. Κάθε χρόνο θα υπάρχει μία επέκταση της ηλικίας μέχρι να φτάσουμε τα 4 έτη».

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, συνεχίζοντας, επεσήμανε πως από την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων, όπως είναι επεκτάσεις και βελτιώσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το 2026.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή, καθώς χρειάζεται στήριξη για να προωθηθεί το νομοσχέδιο άμεσα προς την Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί πριν τη νέα σχολική χρονιά. «Αν περάσει και υιοθετηθεί η ρύθμιση μπορούμε να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό μας από το Σεπτέμβριο και θα δεχόμαστε παιδιά από τα 4 και 6 μηνών και θα κατεβαίνουμε σταδιακά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία στη Βουλή, για να μπορέσουμε να το εξαγγείλουμε. Οι εγγραφές έγιναν, όμως εμείς θα ανοίξουμε νέο κύκλο γι’ αυτά τα παιδιά».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κα. Μιχαηλίδου επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή στα δημόσια νηπιαγωγεία φοιτούν 22,500 παιδιά και στα κοινοτικά φοιτούν 12,800 παιδιά και εξήγησε, αναφερόμενη στο κονδύλι που θα λάβει το Υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα κατανεμηθεί στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία. «Δεν πειράζουμε άλλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης που τρέχει από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας που αφορά επιχορήγηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Στόχος είναι μέχρι το 2031 να μπορούν όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν δωρεάν εκπαίδευση. Κάθε χρόνο θα μειώνεται το όριο ηλικίας, ώστε μέχρι τότε να φτάσουμε τα τέσσερα έτη, αλλά αφήσαμε ένα κενό στη χρονιά, ώστε να γίνει αξιολόγηση».

Πυρά βουλευτών κατά Προδρόμου

Στη συνέχεια πήραν το λόγο τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, με το βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη να ζητά να μάθει για τη διαδικασία του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει πως δεν μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί, επειδή θα υπήρχε πρόβλημα με την επιχορήγηση.

Πυρά κατά του Πρόδρομου Προδρόμου είχε εξαπολύσει και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και ο εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης, που επεσήμανε πως με την παρουσίαση της υπουργού Παιδείας «αποδεικνύεται εις πολλάκις ότι ο προηγούμενος υπουργός μας έβαζε το μαχαίρι στο λαιμό ότι αν δεν ψηφίσουμε εκείνο που μας κατέθεσε, θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ. Αποδεικνύεται ότι ήταν ένας εκβιασμός. Το σχέδιο που μας παρέχει η υπουργός σήμερα αποδεικνύει ότι δεν θα χαθεί τίποτε».

Στη συνέχεια βουλευτές έθεσαν ερωτήματα που αφορούν στον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν, λόγω της επέκτασης προς τα κάτω της Προδημοτικής, για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για νέες αίθουσες, όσον αφορά στην συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι η προηγούμενη προσπάθεια δεν είχε καρποφορήσει, αλλά και στο κατά πόσο μετά το 20231 θα υπάρχει οποιαδήποτε στήριξη προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Οι απαντήσεις Μιχαηλίδου

Η υπουργός Παιδείας, απαντώντας στις ερωτήσεις, επεσήμανε από πλευράς της ότι ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν επίπονος. «Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία τους τελευταίους δέκα μήνες. Υπήρχε και εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών και όποια συμφωνία έγινε ήταν με την έγκρισή του. Υπήρχε δυσκολία για να βρεθεί λύση. Κερδίσαμε αυτό που έχουμε σήμερα, με τη δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί το 2031. Εμείς το ζητήσαμε και δεν θέλουμε να μειωθεί αυτό το περιθώριο. Σκόπιμα αφήσαμε ένα κενό, σε μία χρονιά, για να κάνουμε αξιολόγηση της κατάστασης».

Αναφορικά με την δημιουργία αιθουσών, η κα. Μιχαηλίδου επεσήμανε πως «οι εγγραφές καθορίζουν τα κτιριολογικά. Πρέπει να έχουμε τις εγγραφές για να ξέρουμε που χρειαζόμαστε υποδομές και επέκταση».

Κληθείσα να σχολιάσει τυχόν αλλαγές στο καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως «δεν επηρεάζεται το καθεστώς εργασίας κανενός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα δημιουργηθούν γύρω στα 210 νέα τμήματα, άρα άλλες τόσες προσλήψεις. Τονίζω ότι όλα τα χρήματα του προγράμματος πηγαίνουν στα δημόσια και κοινοτικά σχολεία».

Όσον αφορά στην ενίσχυση των ιδιωτικών σχολείων, η Αθηνά Μιχαηλίδου τόνισε πως «για την ενίσχυση των ιδιωτικών αφορά σε σχέδιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Από την ερχόμενη σχολική χρονιά, όσα παιδιά ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα δικαιούνται δωρεάν να φοιτούν και πρέπει εμείς να τους καλύψουμε όλους. Από το 2031 και μετά, όλα τα παιδιά μπορούν να πάνε δωρεάν σε δημόσια και κοινοτικά και θα είναι επιλογή τους να πηγαίνουν στα ιδιωτικά».

Η απάντηση για αντισυνταγματικότητα

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, επεσήμανε πως εκείνο που κρίθηκε αντισυνταγματικό στην προηγούμενη προσπάθεια ήταν οι τροπολογίες της Βουλής που είχε δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό του κράτους.

Εξέφρασαν φόβους τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, Πολύβιος Πολυβίου, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε πως αντιλαμβάνονται ότι παιδαγωγικά κρίθηκε ορθό η Προδημοτική εκπαίδευση, για δύο χρόνια, για να βοηθήσει τα παιδιά πριν την ένταξή τους στο Δημοτικό. «Με αυτό δεν διαφωνούμε, διαφωνούμε με τον τρόπο που έρχεται να εφαρμοστεί αυτό. Ενώ στο προηγούμενο σχέδιο δεν υπήρχε, βλέπουμε στο παρόν σχέδιο ότι όλος ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δίνεται στο δημόσιο, για να κάνει νέες δομές και να προσλάβει νέους υπαλλήλους και το 2032 θα επιβαρυνθεί ο δημόσιος προϋπολογισμός».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως μελετώντας το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει ο ιδιωτικός τομέας, με την απόφαση αυτή. «Αντιθέτως αναφέρεται ότι θα υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι για το δημόσιο. Εμείς θεωρούμε ότι από τη στιγμή που σταδιακά μέχρι το 2032 θα υπάρχει δικαίωμα τα παιδιά να φοιτούν δωρεάν στην Προδημοτική στο δημόσιο, θα φύγουν από τον ιδιωτικό τομέα από τα 4 και πάνω, θα πάνε στο δημόσιο, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό θέμα βιωσιμότητας τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και ως αποτέλεσμα αυτού, θα έχουμε αρνητικές συνέπειες για την εργασία του προσωπικού αυτών των σχολείων».

Το αίτημά τους, κατέληξε ο κ. Πολυβίου, είναι όπως υπάρξει στήριξη και στον ιδιωτικό τομέα, επειδή προβλέπουν ότι από το 2032 και μετά, θα κλείνει το ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο μετά το άλλο.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα