Έντονη δυσφορία ιδιωτικών νηπιαγωγείων για την επέκταση της Προδημοτικής-«Σχολεία θα κλείσουν»

Δεν έπεισε τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής στο δημόσιο τομέα, αφού υπάρχουν φωνές ότι οδηγούνται προς κλείσιμο και ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα που θα τους στηρίζουν, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της Κυβέρνησης για επέκταση της Προδημοτικής και τα πυρά κατά Προδρόμου για εκβιασμό

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παιδείας την περασμένη Τετάρτη, από τη μία φαίνεται να ικανοποίησε τους πλείστους βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, αναφορικά με το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας, καθώς υπήρχε μέσα πρόνοια για επιχορήγηση των γονιών που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να προβούν σε τροποποιήσεις που ήταν αντισυνταγματικές, ενώ από την άλλη προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο σύνδεσμο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, που εξέφρασε την άποψη ότι σε λίγα χρόνια θα κλείσουν.

«Δημιουργείται πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων, επειδή όπως λειτουργούν σήμερα, δεν θα έχουν μαθητές από 4 ετών και 8 μηνών, με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης, αφού στηρίζονταν σε αυτή την ομάδα. Ήδη κάποιοι γονείς θεώρησαν ότι πρέπει να πάνε και κάνουν διαβήματα για να δουν αν μπορούν να τους δεχθούν», επεσήμανε στον REPORTER, η πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιωτικών νηπιαγωγείων, Λαύρα Ηρακλέους.

Το νέο νομοσχέδιο, που έχει παρουσιαστεί από πλευράς Κυβέρνησης, έχει προκαλέσει δυσφορία στο σύνδεσμο ιδιωτικών νηπιαγωγείων, καθώς φαίνεται ότι είναι διαφορετικό από εκείνο που αρχικά τους είχε παρουσιαστεί, καθώς το κονδύλι που έχει προγραμματιστεί για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, φαίνεται ότι παρουσιάστηκε ως στήριξη προς τον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, αυτή τη στιγμή οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, λαμβάνουν στήριξη από το κράτος, μέσω του σχεδίου του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Στο πρώτο σχέδιο, που τελικά δεν πέρασε επειδή κρίθηκε αντισυνταγματικό, μετά από παρεμβάσεις της Βουλής, στο σχεδιασμό του, δεν αναφερόταν ότι το κονδύλι ήταν για υποδομές κλπ. Τώρα ακούσαμε ότι θα δημιουργηθούν 210 αίθουσες και θα προσληφθούν 250 νηπιαγωγοί. Όμως, υπάρχει έλλειψη στους νηπιαγωγούς. Υπάρχουν σχολικές μονάδες που θέλουν νηπιαγωγούς και δεν βρίσκουν. Εμείς το καταθέσαμε αυτό το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και περιμένουμε. Κλείσαμε συνάντηση και με το Υπουργείο Εργασίας, για να δούμε τι θα γίνει».

Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών νηπιαγωγείων εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, το εν λόγω εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ίσως και να μην αποδώσει, καθώς σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους, τα νηπιαγωγεία αυτή τη στιγμή κλείνουν στη 1:05 το μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει ένας χώρος κράτησης των παιδιών τα απογεύματα. Πέραν τούτου, ο σύνδεσμος θεωρεί ότι το πρόβλημα με την υπογεννητικότητα, ενδεχομένως να επηρεάσει και αυτό το εγχείρημα.

Έτοιμοι να κλείσουν τα σχολεία οι νηπιαγωγοί

Πάντως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μετά και από την εκπόνηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που φαίνεται ότι έχει κερδίσει την πλειοψηφία της Βουλής, αρκετοί νηπιαγωγοί, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, έχουν εκφράσει την άποψη ότι θέλουν να κλείσουν τα σχολεία, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Νιώθω ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της άμαξας, παρ’ όλο που προσφέρουμε τόσα πολλά ως ιδιωτικός τομέας. Υπάρχουν συνάδελφοι που ενοικίασαν νηπιαγωγεία και είναι εκνευρισμένες. Θέλουν να κλείσουν τα νηπιαγωγεία για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά σκεφτόμαστε ότι θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στους γονείς», τόνισε η κα. Ηρακλέους.

Βολές κατά της ΠΟΕΔ

Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών νηπιαγωγείων άφησε αιχμές και κατά της ΠΟΕΔ, σημειώνοντας πως λόγω των αντιθέσεων που εξέφρασε για το προηγούμενο νομοσχέδιο και τις πρόνοιες για τη στήριξη των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το νομοσχέδιο και να υπάρχει περισσότερη στήριξη στα δημόσια και να μείνουν τα ιδιωτικά ξεκρέμαστα.

Ο σύνδεσμος είχε υποβάλει τις θέσεις του ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, σε δύο διαφορετικές συναντήσεις, ωστόσο διαπίστωσε πως δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναμένουν να καθορίσουν συνάντηση και με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που είναι το καθ’ ύλη αρμόδιο για τη χορήγηση των γονιών.

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού