Τα πλάνα της Κυβέρνησης, οι αισθητές λύσεις και οι «ευτυχισμένοι πολίτες»

Στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δρομολογούμε λύσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του κάθε Κύπριου πολίτη και να κάνουμε την καθημερινότητά του πιο ποιοτική και άνετη». Πρόκειται για λύσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους πολίτες, τις οποίες, όσο πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εκλογής του, θα πρέπει να υλοποιήσει, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση είχε πλέον τον χρόνο να επεξεργαστεί πραγματικά δεδομένα και θα πρέπει να είναι σε θέση να προβεί σε κινήσεις εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για τις ευάλωτες ομάδες, που χρειάζονται την επιπλέον στήριξή μας και μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, βελτιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τις μητέρες, άμβλυνση του κυκλοφοριακού, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Αν και υπήρξαν κάποια δείγματα και κάποιες ενέργειες στους δέκα μήνες που πέρασαν, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να πει πως έγιναν μέχρι στιγμής οι κινήσεις εκείνες που να επέφεραν σημαντικές αλλαγές τόσο στην ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και στη σχέση τους με το κράτος. Κοινώς, ακόμη και αυτά που όντως έγιναν, δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στον απλό κόσμο, που ανέμενε πιο πολλά, δεδομένου πόσο ψηλά είχε τεθεί ο πήχης των προσδοκιών του προεκλογικά από έναν Πρόεδρο που υποσχέθηκε να θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Βεβαίως ο κ. Χριστοδουλίδης ορθώς επεσήμανε ότι δεν διαθέτει το μαγικό ραβδί, ούτε τις εύκολες λύσεις. «Έχουμε, όμως, συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας και την απαιτούμενη πολιτική βούληση χωρίς τα όποια βαρίδια και οτιδήποτε που μας τραβά πίσω. Νομότυπα και με αποφασιστικότητα», τόνισε. Και αυτό είναι που θα πρέπει να φανεί στην πράξη.

Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες και που επηρεάζει όλα τα άλλα και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η ακρίβεια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ ένας καφές (που ως πρώτη ύλη αγοράζεται πλέον χωρίς ΦΠΑ) ακρίβυνε κατά τουλάχιστον 50 σεντ στους περισσότερους χώρους πώλησης, λόγω των αυξήσεων με τις οποίες είναι και αυτοί αντιμέτωποι, ο μισθός δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας δεν ανέβηκε ούτε κατά 50 σεντ τον μήνα. Και το ίδιο ισχύει και για κόστος πολύ πιο ακριβό και απαραίτητο από έναν καφέ, όπως τα επιτόκια και τα ενοίκια. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ζουν μέσα στο άγχος, κάτι που κάθε άλλο παρά βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και τους καθιστά ευτυχισμένους.

Μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στον σχεδόν ένα χρόνο που κυβερνά ήταν η κακή εκτίμησή της ότι δεν χρειαζόταν να επιδοτεί άλλο το ρεύμα και τα καύσιμα, που είτε ήταν απότοκο κακών υπολογισμών για το πού θα κινηθούν οι τιμές, είτε απότοκο κακής αντίληψης για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Υπό τις έντονες πιέσεις το μέτρο επανήλθε, σε συνδυασμό με τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα, τα οποία οδήγησαν σε ελάχιστες εξοικονομήσεις, καθώς στο μεταξύ αυξάνονταν οι βασικές τους τιμές. Άρα η προσπάθεια είναι εκεί, οι διορθωτικές κινήσεις έγιναν, προωθήθηκαν νέες λύσεις, αλλά, μέχρι στιγμής, πάρα πολλοί πολίτες δεν αισθάνθηκαν μεγάλη ανακούφιση, ενώ οι δυσκολίες συνεχίζονται.

Και εδώ είναι που θα πρέπει να επενδύσει η Κυβέρνηση, όχι μόνο στον τομέα της ακρίβειας αλλά ευρύτερα σε όλα αυτά που σχεδιάζει να προωθήσει. Σε αυτή την επιπλέον ώθηση που θα κάνει την αλλαγή πραγματικά αισθητή στον απλό κόσμο. Στα λόγια που μετατρέπονται σε πράξεις που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα και όχι στους λογιστικούς υπολογισμούς και στις δηλώσεις.

Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος, στο ίδιο μήνυμα, δήλωσε αποφασισμένος να υπάρξει πλήρης διερεύνηση και τιμωρία για θέματα διαφθοράς, ώστε να αποσείσουμε κάθε σκιά που αμαυρώνει τη χώρα μας. Τόνισε, μάλιστα, πως «κανενός τα συμφέροντα δεν είναι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Καμία ανοχή, σε καμία παρανομία ή κατάχρηση εξουσίας». Ωστόσο, επί δικής του διακυβέρνησης, δεν είδαμε ακόμη θαρραλέες ενέργειες από τις Αρχές, που να στέλνουν όντως μήνυμα μηδενικής ανοχής στη διαφθορά και στην κατάχρηση εξουσίας. Είδαμε επιτροπές, είδαμε πρωτοβουλίες αλλά δεν είδαμε ενόχους. Δεν είδαμε τα απτά παραδείγματα που ανέμενε η κοινωνία. Και όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι ζουν σε ένα κράτος χωρίς ισότητα και χωρίς Δικαιοσύνη -γιατί αυτό είναι που προκαλεί η διαφθορά- τότε το σέβονται το λιγότερο και μειώνεται η συνολική τους ικανοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δίκαιο. Κανένας πολιτικός και καμιά Κυβέρνηση δεν διαθέτει μαγικό ραβδί που να μπορεί να φέρει λύσεις από την μια μέρα στην άλλη. Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους, την απαραίτητη μελέτη και φυσικά την απαραίτητη χρηματοδότηση. Όμως, μετά τους πρώτους αναγνωριστικούς μήνες και τις πρώτες κινήσεις, ήρθε η ώρα οι πράξεις της Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. «Να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και να συμβάλουν σε πιο ευτυχισμένους πολίτες, άρα και πιο υγιή κοινωνία», κατά τα λόγια του ιδίου.

Δειτε Επισης

Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας