Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό μελέτησε το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ μετά και τις επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, αναφέρει πως, «εκτίμηση του ΠΓ είναι ότι τόσο η παράταση του σημερινού επικίνδυνου αδιεξόδου, όσο και το σενάριο ενός νέου ναυαγίου σε μια νέα προσπάθεια θα συνιστούν αρνητικές, αν όχι και ολέθριες για το Κυπριακό, εξελίξεις. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ενόσω η κατοχική δύναμη και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στην αξίωση για «κυριαρχική ισότητα» και λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να οδηγεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία σε εφησυχασμό ή παραίτηση γιατί τις συνέπειες του παρατεταμένου αδιεξόδου τις πληρώνει και θα συνεχίσει να τις πληρώνει όλη η Κύπρος και όλος ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζει το κόμμα της Αριστέρας, «πρέπει, μαζί με την αυτονόητη απόρριψη των αξιώσεων για κυριαρχική ισότητα κλπ., να προτάξει την απόλυτη δέσμευσή της στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ταυτόχρονα, την πειστική δέσμευσή της για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση και των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς μισόλογα. Μαζί με αυτά όμως, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταθέσει και πρόταση στα ενεργειακά -σε πνεύμα θετικής ατζέντας- που να καθιστά σαφές ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για Ε/κ και Τ/κ αλλά και για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για τα ενεργειακά που κινείται εντός των κόκκινων γραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την πρόταση». 

Το ΑΚΕΛ καλεί επίσης, «όλους να συναισθανθούν ότι το Κυπριακό και η Κύπρος βρίσκονται σε κομβικό σταυροδρόμι. Πρέπει να ανατρέψουμε την σημερινή πορεία προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας που θα σημάνει νέο κύκλο αστάθειας και ανασφάλειας στο νησί. Χρειάζεται να πάρουμε εμείς πρωτοβουλίες, να βγούμε μπροστά με προτάσεις και να σπρώξουμε τα πράγματα προς τη λύση και την επανένωση. Να κτίσουμε ξανά γέφυρες συνεννόησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη και πλαίσιο, για μια πατρίδα ανεξάρτητη, ελεύθερη και ενωμένη. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μπορεί να εγγυηθεί μέρες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας για όλο τον λαό μας».

Δειτε Επισης

Η 25χρονη Ήλια Ηροδότου εξελέγη Κοινοτάρχης Πέρα Πεδιού έπειτα από επαναληπτική εκλογική διαδικασία
Στήριξη στην κυριαρχία Ουκρανίας εξέφρασε ο ΠτΔ στον Ζελένσκι-Συναντήθηκε και με Μητσοτάκη
H παρέμβαση του Προέδρου στη Διεθνή Διάσκεψη-«Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»
Ζητά από τον Σιζόπουλο εκλογές ο Ηλιοφώτου-«Η ΕΔΕΚ χρειάζεται οξυγόνο και αυτός που θα της το δώσει δεν είσαι εσύ»
ΠτΔ: Ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για για ενίσχυση μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών
Στη Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία ο ΠτΔ
Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου