Αποχώρησαν πικραμένοι οι τέως υπουργοί-Οι επιλεκτικές ευχαριστίες, η κριτική με το γάντι και η άβολη στιγμή

Χωρίς απρόοπτα και χωρίς καμία δημόσια δήλωση ή έκφραση δυσφορίας, πλην όμως με αρκετά σημειολογικά συμβάντα που ενδεχομένως να αποτελούν και την ουσία του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, έκλεισε χθες ο κύκλος των αλλαγών του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Ενός ανασχηματισμού που προαναγγέλθηκε, στη συνέχεια μέσω δηλώσεων πάρθηκε πίσω και τελικά έγινε την περασμένη Δευτέρα, φέροντας τέσσερις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι πως οι απερχόμενοι υπουργοί, πρώτον, θεωρούσαν πως έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και δεύτερο, πως είχαν να δώσουν ακόμη περισσότερα στην Κυβέρνηση. Η πικρία για την αποχώρηση τους είναι δεδομένη, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνων των υπουργών που τα ονόματα τους ήταν σίγουρα, ότι θα συμπεριλαμβάνονταν στον πρώτο ανασχηματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μηνύματα εντός κι εκτός Κυβέρνησης από ΠτΔ-Οι αναφορές στο «παλιό που αντιστέκεται» και η αβασάνιστη κριτική

Η άβολη παράδοση

Αναμφίβολα η πιο άβολη στιγμή της ημέρας, ήταν η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Υγείας. Εκεί είχαμε το δημόσιο τετ α τετ της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, Χριστίνας Γιαννάκη, με την απερχόμενη υπουργό, Πόπη Κανάρη, η κόντρα των οποίων, σε σχέση με το αν είναι πλαστό ή όχι το πτυχίο της πρώτης και αν ξέρει τελικά αγγλικά, έφερε την οριστική ρήξη στις σχέσεις τους.

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες τελετές στα Υπουργεία, στο Υγείας, δεν μίλησε πρώτη η κα. Γιαννάκη. Αντιθέτως, έλαβε τον λόγο η υπουργός, η οποία ευχαρίστησε αρκετές φορές την ομάδα και τους συνεργάτες της, αλλά ποτέ τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου της. Ακολούθησε η ομιλία της κας. Γιαννάκη, όπου ουσιαστικά και πάλι, οι όποιες αναφορές στην υπουργό, ήταν καθαρά στα πλαίσια της μίνιμουμ ευγένειας, όπως και η παράδοση της σχετικής ανθοδέσμης.

Το βίντεο με τη στιγμή παράδοσης της ανθοδέσμης, είναι ενδεικτικό της αμηχανίας που είχε κυριεύσει τον χώρο του Υπουργείου Υγείας. Η Πόπη Κανάρη, πάντως, ερωτήθηκε για την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο και για το αν νιώθει δυσαρεστημένη. Η ίδια απάντησε «καμία δυσαρέσκεια», ενώ εξήγησε πως την επιστολή την απέστειλε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για να γνωρίζει όσα έγιναν τους δέκα μήνες της παρουσίας της στο Υπουργείο. Και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία της δεν ήταν λίγα, αφού κατάφερε να φέρει εις πέρας, σημαντικό αριθμό αλλαγών που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου.

Οι επιλεκτικές ευχαριστίες

Σε ό,τι αφορά την παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ξεχωρίζουν τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε η απερχόμενη υπουργός για τους συνεργάτες της, τον Αρχηγό Αστυνομίας τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο», τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Λούη Παναγή, τον οποίο χαρακτήρισε «τη ψυχή του Υπουργείου» κτλ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά, πουθενά στην ομιλία της στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης, τον οποίο παρεμπιπτόντως, ευχαρίστησαν όλοι οι υπόλοιποι απερχόμενοι υπουργοί. Η κα. Προκοπίου ευχαρίστησε ονομαστικά δέκα άτομα, αλλά όχι τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον διορισμό της.

Μάλιστα ανέφερε πως «κρίθηκε πως έπρεπε να αποχωρήσω με τον παρόν ανασχηματισμό», αφήνοντας να νοηθεί πως η ίδια διαφωνεί με αυτή την απόφαση.

Στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα όσα θεωρεί η ίδια πως πέτυχε, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε όσα έφεραν την ίδια, όπως και τον Αρχηγό Αστυνομίας, στο επίκεντρο των επικρίσεων. Η ίδια, πάντως, πλήρωσε τη νύφη κι αποχωρεί, ενώ ο Αρχηγός παραμένει στη θέση του.

Πολύ πιο χαμηλή τόνοι και ουδέτερες αναφορές, έγιναν στο υπουργείο Γεωργίας, με τον απερχόμενο υπουργό Πέτρο Ξενοφώντος να ευχαριστεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την τιμή να τον εμπιστευτεί και να αποχωρεί ήσυχος με τη συνείδηση του, ότι εργάστηκε ακούραστα για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του. Ξεχώρισε επίσης η συγκίνηση της Μαρίας Παναγιώτου, η οποία αναβαθμίστηκε από Επίτροπος Περιβάλλοντος σε υπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε το μοτίβο ευθυνών σε Αστυνομία και Δικαιοσύνης-Τι δείχνει η ιστορία με παυθέντες και παραιτηθέντες

Απάντηση με το γάντι

Στο Υπουργείο Άμυνας, αυτό που ξεχώρισε, ήταν η χειρουργική ακρίβεια με την οποία ο απερχόμενος υπουργός, εξέφρασε με το γάντι τη δυσαρέσκεια του για την αποχώρηση του. Χωρίς να θίξει κανένα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, ωστόσο του έστειλε το μήνυμα πως στους δέκα μήνες που ήταν στο Υπουργείο, έκανε πολλά και όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη και τη συγκατάθεση του Προεδρικού και χωρίς παρεμβάσεις. Συνεπώς, το μήνυμα που έστειλε ο κ. Γιωργάλλας, είναι πως αν ο Πρόεδρος είχε οποιοδήποτε θέμα μαζί του, θα έπρεπε να του το αναφέρει και να μην τον αντικαταστήσει «ξαφνικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος

Από εκεί και πέρα, αναμφίβολα όλα τα παραπάνω επισκιάστηκαν από τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των υπουργών το πρωί. Αναμφίβολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξωτερίκευσε μια δυσφορία. Μια δυσφορία που προκύπτει, αφενός από τη στάση των κομμάτων της συμπολίτευσης, τα οποία φρόντισαν να εξωτερικεύσουν τη διαφωνία τους με τον τρόπο που ο Πρόεδρος διαχειρίστηκε το θέμα του ανασχηματισμού και αφετέρου προς την κριτική, είτε από τα μέσα, είτε από τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με δεδομένο πως ούτε οι πολίτες, ούτε τα μέσα μπορούν να ανατρέψουν την καθεστηκυία κατάσταση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σχέσεις Προεδρικού και κομμάτων της συμπολίτευσης. Μένει δηλαδή να διαφανεί, αν αυτή η εκπεφρασμένη δυσφορία του Προέδρου τελειώνει εδώ ή αν θα ακολουθήσουν επόμενα επεισόδια, αφού όπως ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει στους νέους υπουργούς, είναι μια Κυβέρνηση χωρίς δεδομένη στήριξη από κανένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλαξαν χέρια τέσσερα Υπουργεία και ένα Υφυπουργείο-Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν